Een ActiveCampaign review staat al een tijdje op mijn lijstje. Dit is een snelgroeiende marketing tool waar ik heel veel over hoor in mijn omgeving. Marketeers zijn vaak enthousiast over deze Marketing Automation, e-mail marketing en CRM tool. Want dat is het; een gebruiksvriendelijke alleskunner tegen een prettige prijs.

Dat vraagt om enige toelichting…🤔

De markt van e-mailmarketing tools is aan het verzadigen en een aantal bekende namen hebben flink terrein gepakt. Tools als Mailchimp zijn populair maar als je kijkt naar de prijs/waarde-verhouding die ActiveCampaign levert in vergelijking met een partij als Mailchimp komt ActiveCampaign erg goed uit de verf. Niet alleen biedt dit programma een breed scala aan functies die Mailchimp ook biedt, het kan nog veel meer.

Ook op het domein van Marketing Automation laat ActiveCampaign zien dat een volledige, krachtige Marketing Automation tool niet duur hoeft te zijn…en niet ingewikkeld! HubSpot of Marketo zijn veel duurder en bieden (afhankelijk van de wensen van de gebruiker!) niet altijd heel veel meer toegevoegde waarde.

Dan is er ook nog de CRM-functionaliteit van ActiveCampaign. Een prima kaartenbak met verkoopkansen-beheer om als MKB-bedrijf mee uit de voeten te kunnen. Kleinere tools zoals FunnelCRM of PipeDrive bieden op dat vlak meer. De kracht schuilt echter in de combinatie van CRM, Marketing Automation en een e-mail marketing machine. En daar komt ActiveCampaign met een zeer sterk verhaal, voor een aantrekkelijke prijs.

Klik hier en probeer ActiveCampaign gratis

Setup van de tool

ActiveCampaign review - set up

Als je kiest voor de gratis trial (klik hier als je niet kunt wachten) doorloop je in een paar stappen een setup. Dit gaat simpel en vliegensvlug. ActiveCampaign geeft hier een uitstekende customer experience waardoor je snel aan de slag kunt met het bouwen van geautomatiseerde marketing campagnes. De tool is in te richten zonder hulp van technische consultants of marketing consultants. Als er een hoop data overgezet moet worden of er complexere wensen zijn met betrekking tot de automatisering zijn er bureau’s en consultants die hier bij kunnen ondersteunen.

Marketing Automation

De kracht van ActiveCampaign is: Marketing Automation. Dit zit goed in elkaar en biedt de mogelijkheid om marketing activiteiten automatisch te laten verlopen in een aantal clicks.

Een voorbeeld van Marketing Automation in ActiveCampaign:

Je zet een whitepaper download campagne op waarbij bezoekers in ruil voor een aantal gegevens de download ontvangen. Deze bestaat uit een formulier op de website, een mail met de whitepaper, een vervolgmail en een actie in CRM. Via een visuele weergave van een automation flow kun je hier de campagne in elkaar slepen. Niet alleen formulieren en e-mails, maar ook acties vanuit het CRM-deel kunnen hier gebruikt worden, zoals het aanmaken van een actie in CRM.

ActiveCampaign review - marketing automation flow

De visuele weergave in combinatie met de drag & drop functie werken zeer prettig waardoor het instellen van dit soort campagnes een redelijk eenvoudig proces is.

CRM in ActiveCampaign

Voor deze ActiveCampaign review maken we een verkoopkans aan van een digitaal softwareproduct. We kunnen er een waarde op ingeven en een verwachte orderdatum. Verkoopkansen toevoegen gaat heel soepel. Als er contactgegevens ontbreken kun je ze bij het aanmaken van de verkoopkans invoeren zonder de widget te verlaten.

Hiermee geeft ActiveCampaign aan te hebben gekeken naar de gebruikerswensen want de scherm over scherm benadering van veel pakketten is in dit soort gevallen erg irritant.  

ActiveCampaign review - CRM

Net als andere elementen kunnen ook onderdelen uit de CRM module gebruikt worden om toe te voegen aan Marketing Automation flows. Dat is een gave optie!

In de breedte is de CRM-oplossing binnen ActiveCampaign goed maar hij is niet te vergelijken met hardcore CRM systemen. Voor uitgebreide CRM functionaliteit kunnen gebruikers beter kiezen voor een los CRM-systeem en deze integreren met ActiveCampaign.

Klik hier en probeer ActiveCampaign gratis

Formulieren

ActiveCampaign werkt overal met drag&drop, ook bij het opstellen van formulieren

E-mails opstellen

Het opstellen van de e-mail gaat zoals bij andere tools. Je doorloopt een aantal stappen en komt uiteindelijk in een edit-modus waar je op basis van blokken mails kunt opstellen en content kunt toevoegen. Er kunnen standaard templates gebruikt worden uit de bibliotheek en ik vind die persoonlijk wat summier. Ook had ik hier wat meer business-templates verwacht voor b2b mails.

ActiveCampaign review - email opstellen

ActiveCampaign biedt overigens nog meer templates aan vanuit een shop en je kunt eindeloos experimenteren met de editor. Deze werkt ook weer met een drap & drop systeem. ActiveCampaign voegt daar handigheidjes aan toe. Een voorbeeld waar ik per ongeluk achter kwam tijdens deze review; per blok kun je aangeven of de content ook zichtbaar moet zijn op mobiel. Handig!  

Klik hier en probeer ActiveCampaign gratis

Analytics & reporting

Zoals bij alle marketing automation en e-mail tools kun je bij ActiveCampaign vertrouwen op gedegen rapportages. Genereer inzichten van performance van campagnes, analyseer e-mails en maak op basis daarvan gefundeerde beslissingen. Dit zit prima in elkaar!

Integratie tussen ActiveCampaign en andere systemen

Door E-mail marketing en Marketing Automation tools te integreren met andere systemen kunnen interessante voordelen ontstaan. Denk aan het direct integreren van formulieren vanuit de marketingsoftware in de website (CMS) of een directe koppeling tussen een CRM-systeem en de Marketing Software voor het beheer van relatiekaarten op 1 plek in de organisatie. ActiveCampaign verzorgt dit soort integraties via Zapier en eigen apps.

De systemen waar ActiveCampaign actieve integraties mee verzorgd zijn bijvoorbeeld CRM-systemen zoals SalesForce, CMS-systemen zoals Magento, Analytics tools zoals Google Analytics, Formulieren en leadgeneratie tools zoals Click Funnels en Social Media zoals Twitter.

Gebruiksvriendelijkheid & service

ActiveCampaign heeft een prettige manier van werken. Er wordt veel gebruikgemaakt van drag & drop. Ook kun je kiezen uit standaard templates en vooraf ingestelde flows om sneller campagnes in elkaar te zetten. Tijdens het opstellen van de ActiveCampaign review hebben we door de hele tooling heen geklikt en wat laadtijd vertraging ervaren.

ActiveCampaging Support mogelijkheden

Er is een uitgebreide support-sectie beschikbaar om je op weg te helpen met alle functionaliteiten zoals CRM, Automation of Reporting. Ook helpt de tooling je tijdens het gebruik op weg door in-software-aanwijzingen te geven. Daarnaast kun je training volgen, vragen stellen via een live chat en support-vragen inleggen. Er zijn ook partners zoals Marketing Bureau’s die bedrijven op weg helpen met het inrichten en gebruiken van de tooling.

Prijzen van ActiveCampaign

Vanaf 9,- kun je van een breed pallet aan functionaliteiten van ActiveCampaign gebruikmaken. Het prijsplan ziet er zo uit:

Op basis van prijs per maand (afrekenen voor 1 jaar).
Uitgaande van maximaal 500 contacts in USD.

  • Lite: 9,-
  • Plus: 49,-
  • Professional: 129,-
  • Enterprise: 229,-

Als je dit vergelijkt met pakketten als HubSpot (MKBplus en enterprice Marketing Automation en CRM) is ActiveCampaign een koopje. Zet je het af tegen een zzp/mkb e-mailmarketing tool zoals MailChimp is het pakket iets duurder. Voor deze ActiveCampaign review vergelijken we e-mail marketing en marketing automation inclusief crm.

Let op bij het vergelijken; Convertkit heeft prijsstelling op basis van het aantal gebruikers. De andere pakketten ook in combinatie met meer functionaliteit.

ActiveCampaign biedt meer functionaliteiten op automation en CRM-vlak dan een e-mail marketing pakket als MailChimp. Het is indrukwekkend hoe ActiveCampaign erin slaagt om een uitgebreide, gebruiksvriendelijke tool aan te bieden die voor kleine als grote organisaties geschikt is.

Voor het MKB dat serieus aan de slag gaat met e-mail marketing inclusief Marketing Automation zal ActiveCampaign een uitstekende keuze zijn. Het CRM-gedeelte is daarbij mooi meegenomen maar ik kan me ook voorstellen dat organisaties daar vaak nog een losse oplossing voor kiezen, afhankelijk van de wensen en op welke manier verkoopkansen beheer is verweven in de organisatie.

Klik hier en probeer ActiveCampaign gratis

Voordelen van ActiveCampaign

  • Een volledige Marketing Automation, e-mailmarketing en CRM tool in 1 waar veel bedrijven uitstekend mee uit de voeten kunnen.

  • Gebruiksvriendelijk en je kunt er direct mee aan de slag. Je hoeft geen ervaren, technische marketing consultant te zijn om met deze tool e-mail marketing campagnes en marketing automation campagnes op te stellen.

  • Een vriendelijk prijsmodel voor een brede doelgroep. Zowel zzp’ers als enterprise doelgroepen kunnen met deze tool uit de voeten (afhankelijk van de marketing wensen uiteraard).

Nadelen van ActiveCampaign

  • Bij het rondklikken voor deze ActiveCampaign review liepen we af en toe tegen performance issue’s aan; laadtijd! Het is een SaaS-product waar af en toe veel aan gevraagd wordt. Dat kan af en toe ten kosten gaan van de snelheid.

  • De tool is volledig en daar schuilt ook een gevaar. Vooral op het gebied van CRM is ActiveCampaign niet te vergelijken met volledige CRM-oplossingen.

Eindoordeel ActiveCampaign

Vooral op het e-mail marketing en automation stuk ben ik onder de indruk en kun je een serieuze marketingmachine inrichten met deze tooling. Het is ook tof dat er een CRM-optie in zit, geïntegreerd met de rest. Als CRM niet voldoet, er is een sterke samenwerking met SalesForce dus als je daar mee werkt, zit je gebakken.

Oke, dus…..?

Inmiddels heb ik al veel tools gezien en test maar ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was toen ik ActiveCampaign onder ogen kreeg. De tool is in een paar klikken ready to go, voelt goed aan en is vrij snel te doorgronden. Het is vooral een hele interessante prijsstelling voor de waarde die je er voor krijgt.

….het eindoordeel van deze ActiveCampaign review is zeer positief!

Klik hier en probeer ActiveCampaign gratis