Affiliate marketing voor de zakelijke markt

door Thijs Wolters | Last Updated:   29 oktober 2018

Binnen affiliate marketing werk je als webshop samen met partners zoals blogs, vergelijkers, email bestanden of social media accounts. Deze partners sturen hun bezoekers door naar een webshop. Als deze bezoeker besluit om een aankoop te doen dan ontvangt de affiliate een commissie. Affiliates richten zich in 9 van de 10 gevallen op de consumenten markt. Succesvolle affiliate bedrijven richten zich op de massa. Consumentenproducten en diensten zijn dan het meest interessant om te promoten.

De zakelijke markt oriënteert en koopt ook veel online. De gemiddelde orderwaarde is in veel gevallen hoger dan binnen de consumentmarkt. Affiliate marketing voor de zakelijke markt is hierdoor een niet te onderschatten kanaal. In dit blog wordt er ingegaan op de kansen binnen de b2b affiliate marketing.

1 – Mis de ZZP’ers niet

In Nederland zijn rond de 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel. Deze bedrijven gedragen zich online niet heel anders dan consumenten. Voor een mobiele telefoon of verzekering wordt er door zzp’ers ook gebruik gemaakt van vergelijking sites. Voor de aankoop van een nieuwe bank of stoel voor op kantoor wordt er gekeken op pinterest. Een scherpe deal voor een printer die via een e-mail affiliate voorbij komt wordt ook door zzp’ers gekocht. Zonder affiliate programma als zakelijke adverteerder sta je niet op de vergelijking sites, op het pinterest kanaal of word je gepromoot door een e-mail affiliate. Dit is een gemiste kans en gemiste omzet.

2 – B2B emailbestanden

Binnen affiliate marketing zijn veel cashback partijen actief.  Een cashback affiliate zoals qassa.nl of euroclix.nl geeft een deel van de affiliatevergoeding die ze ontvangen terug aan hun leden. Als jij je aanmeld en vervolgens je online aankopen doet via qassa.nl dan ontvang je een korting op elke aankoop. Deze affiliates hebben enorme ledenbestanden (rond de 500.000 leden). Ze sturen dagelijjks mailingen naar deze bestanden met scherpe deals. Deze affilaites hebben ook b2b mailbestanden. Hier liggen kansen voor de zakelijke verkopers. Door samenwerkingen aan te gaan met de mail en cashback partijen kan je op een snelle manier een grote groep potentiële klanten bereiken.

3 – Start samenwerkingen op 

Om online geld te verdienen moet je weten waar jouw potentiële klant zich bevindt. Binnen SEO is het gebruikelijk om een zoekwoordenonderzoek te doen. In het kort wordt de vraag gesteld: ‘Welke probleem los jij op voor een klant?’ en ‘Wat zijn de zoekwoorden die iemand gebruikt die met dit probleem zit?’. Er wordt een lijst van gemaakt van alle mogelijke combinaties van zoekwoorden die een potentiële klant kan gebruiken. Op basis van deze zoekwoordenlijst wordt de content strategie bepaald. Het uiteindelijke doel van zo’n SEO content strategie is om hoger te scoren op de zoekwoorden waar jouw doelgroep opzoekt.

Deze lijst met zoekwoorden kan ook gebruikt worden om meer uit het affiliate programma te halen. De sites die hoog scoren op relevante zoekwoorden kunnen benaderd worden voor een affiliate samenwerking. Op deze wijze kan het bereik bij de doelgroep aanzienlijk worden verhoogd.

Conclusie:

Verkoop jij producten of diensten aan de zakelijke markt? Onderzoek op basis van de bovenstaande tips of er aanknopingspunten zijn voor een affiliate marketing programma. Succes 🙂 !

Meer over Affiliate Marketing: http://affiliateacademy.info/

Afbeelding: www.shutterstock.com

 

Thijs Wolters - Affiliate Academy Affiliate Academy heeft als doel affiliates en adverteerders te helpen een zo'n hoog mogelijk rendement uit affiliate marketing te halen. Op de website wordt kennis gedeeld door middel van blogposts, ebooks en e-learnings.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.