De beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers in 2024

door Marcel Nanning | Last Updated:   9 november 2023

💡Mijn persoonlijke tip voor de zzp’er! (ik gebruik het zelf al meer dan 1 jaar): MoneyMonk.

De beste boekhoudpakketten voor zzp’ers

We trappen af met een top 4 van de beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers. Maar: de ene zzp’er is de andere niet. Daarom maken we onderscheid tussen verschillende zelfstandigen (freelancers, retailers en online businesses) en de functionaliteiten die je hiervoor in het boekhoudpakket nodig hebt. Verderop in dit artikel nemen we ze uitvoerig door.

1.    MoneyMonk – boekhoudprogramma voor zzp’ers algemeen (mijn persoonlijke favortiet!) 🙋‍♂️

✔ Extreem gebruiksvriendelijk
✔ Toegankelijk en kundig support

2.    Moneybird – boekhoudprogramma voor zzp freelancers

✔ Eenvoudig offreren en factureren aan opdrachtgevers
✔ Geregistreerde uren automatisch op facturen zetten

3.    E-boekhouden – boekhoudprogramma voor zzp retailers

✔ Uitgebreid aanbod koppelingen met kassasystemen en API
✔ Makkelijk in gebruik, weinig rompslomp

4.    Jortt – boekhoudprogramma voor zzp’ers met een online business

✔ Uitgebreid aanbod webshop koppelingen
✔ Automatisch incasseren

Andere boekhoudpakketten die we behandelen in dit artikel:

Administratie. Het is voor veel zzp’ers niet het leukste klusje.

Het liefst ben je gewoon bezig met jouw core business. Maar de boekhouding is wel een belangrijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Als zelfstandige ben je verplicht om het financiële reilen en zeilen van je bedrijf zorgvuldig bij te houden. Met een goed boekhoudpakket maak je het jezelf een stuk makkelijker. Maar hoe bepaal je welk boekhoudpakket bij jou past en welke zijn het beste voor jou, als zelfstandige? We hebben het voor je uitgezocht en duiken in de beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers. Als je nu overstapt ben je helemaal klaar voor het boekjaar 2024!

1.   MoneyMonk: Beste boekhoudpakket voor zzp’ers algemeen

✔ Inkomende facturen beheren
✔ Offreren
✔ Factureren
✔ Relaties beheren
✔ Koppeling met Belastingdienst
✔ Projecten, uren & ritten

Offertes en facturen MoneyMonk

Offertes en facturen maken

In boekhoudpakket MoneyMonk maak je eenvoudig offertes als facturen aan op basis van vooraf ingestelde templates. De offertes zijn basic net als facturen. Voor geavanceerde offertes in een soort ‘Power Point-stijl’ moet je niet bij MoneyMonk zijn. Ik vind dat persoonlijk ook niet nodig. Net als bij de eerder genoemde boekhoudpakketten selecteer je de klant en vul je factuurgegevens in. Daarna voeg je de producten/diensten toe, net als de bijbehorende eenheid en het (btw-)tarief. Zodra de klant akkoord is, kun je offertes omzetten in facturen. Facturen kunnen worden verzonden per e-mail. De klant ontvangt een begeleidende e-mail met een link én de pdf als bijlage.

Extra handige functie: je kunt als verzender in het systeem zien of de offerte al is gelezen.

De offertes en facturen maak je op in eigen huisstijl. Je kunt eventuele herinneringen automatisch laten versturen.

Moneymonk boekhoudpakket zzp dashboard

Relaties beheren

Voor het beheren van relaties kun je met MoneyMonk prima uit de voeten. Je voert alleen de basisinformatie in en dat is het. Er zijn voldoende velden beschikbaar en er is ruimte voor notities. Zo heb je de optie om per klant de betalingstermijn, betaalmethode, taal, BTW-gegevens en een betalingscategorie toevoegen. Standaard tarieven of prijsafspraken kun je ook toevoegen. Dat geldt ook voor de aanhef van de e-mails.

Boekhouden in MoneyMonk

Boekhoudprogramma MoneyMonk werkt vanuit Facturen of het Bankboek; wat je wilt. Na het koppelen van je rekening(en) haalt MoneyMonk de inkomende en uitgaande transacties automatisch op. Hieraan koppel je de inkomende of uitgaande factuur/bon.

Het koppelen van banktransacties doet MoneyMonk deels automatisch voor je. Gaandeweg kun je het programma leren om transacties naar bepaalde aanbieders automatisch te koppelen. Je boekhouding wordt daardoor steeds slimmer ingericht. Ook na het inscannen van een bonnetje geeft MoneyMonk de suggestie om een bepaalde boeking te doen.

Wat ook interessant is aan MoneyMonk zijn de handige mobile app. Hiermee kun je bonnetjes uploaden, facturen en andere gegevens inzien. In de desktopversie zijn de financiele overzichten handig en goed te gebruiken.

Overige features van MoneyMonk

Urenregistratie

Een hele handige functionaliteit voor zzp’ers die op uurbasis werken voor klanten is de urenregistratie-functie. Deze kun je per dag vastleggen per klant. Hierin heb je de mogelijkheid te kiezen voor eenproject en verschillende taken. Je kunt aan het eind van de maand eenvoudig alle openstaande uren factureren. Je bepaalt zelf of je wel of geen specificatie meestuurt naar de klant.

Rittenadministratie

Als je in 2024 lekker veel naar de klant gaat of te maken hebt met woonwerkverkeer is het wel zo handig om je rittenadministratie bij te kunnen houden in je boekhoudprogramma. Daar heeft MoneyMonk een hele handige tool voor. Je voert adressen van klanten, werkplekken en leveranciers één keer in en je kunt ze vervolgens altijd selecteren om eenvoudig de rit te registeren bij het betreffende voertuig. Uiteraard krijg je een handig overzicht uit het boekhoudpakket bij het doen van de aangifte.

Rittenadministratie boekhoudpakket zzp

De interface en gebruiksvriendelijkheid van MoneyMonk

Met MoneyMonk is boekhouden voor de zpp’er geen straf. Ik weet het want ik spreek uit ervaring! Ik vind het heerlijk om iedere dag mijn administratie bij te werken in MoneyMonk. Je kunt eenvoudig vinden wat je nodig hebt om te factureren, uren te registreren, banktransacties te boeken en ritten bij te houden. Ook bij de belastingmomenten is alles helder en snel te vinden. De software werkt gewoon prima en de interface is duidelijk zonder onnodige afleiding.

💡Tip! Lees ook onze uitgebreide MoneyMonk review na meer dan 1 jaar gebruik van de software voor onze eigen administratie.

2.   Moneybird: Beste boekhoudprogramma voor zzp freelancers

✔ Inkomende facturen beheren
✔ Offertes maken
✔ Factureren
✔ Relaties beheren
✔ Urenregistratie

Offreren en factureren met Moneybird

Met Moneybird maak je eenvoudig offertes en facturen. De uitvoering hiervan werkt voor offertes en facturen deels hetzelfde: je voert het contact en eventueel een kenmerk in. Vervolgens voeg je de producten/diensten, de eenheid, het bedrag en btw-tarief toe. Hierin heb je de keuze om de hele factuur inclusief of exclusief btw te berekenen.

Moneybird offerte boekhoudpakket zzp

Ook geef je per offerte of factuur aan welke workflow je wilt gebruiken. Zo’n workflow zorgt ervoor dat de juiste e-mails worden verstuurd op het juiste tijdstip. Wanneer de offerte bijna verloopt, bijvoorbeeld. Of wanneer de factuur verlopen maar nog niet betaald is. Ook kun je hiermee de begeleidende tekst die bij offertes en facturen wordt gemaild, aanpassen. De offertes en facturen kun je opmaken in je eigen huisstijl.

moneybird factuur boekhoudpakket zzp

Relatiebeheer

In dit boekhoudprogramma kun je contacten toevoegen, importeren en exporteren. Je hebt per contact de ruimte om contactgegevens achter te laten. Als je een contact toevoegt, zoekt Moneybird naar de KvK-gegevens. Dat scheelt invulwerk.

Daarnaast heb je mogelijkheden zoals de verzendmethode bepalen (e-mail, post of handmatig), wel/geen UBL-factuur en of het wordt geïncasseerd of niet. Ook kun je per contact de eerder genoemde workflow instellen. Dat is bijvoorbeeld handig als je voor bepaalde opdrachtgevers een afwijkende betalingstermijn hanteert.

Ook kun je extra velden toevoegen die al dan niet verschijnen op de factuur. Een veld voor notities is niet aanwezig of mogelijk. Dit is wel mogelijk bij oplossingen zoals Moneymonk (het pakket dat ik zelf gebruik voor mijn boekhouding).

De boekhouding doen

De boekhouding in Moneybird maak je werkend door banktransacties te koppelen aan facturen. Uitgaande facturen hebben we al besproken, maar er zijn natuurlijk ook inkomende facturen. Bonnetjes en facturen upload je eenvoudig. Vervolgens scant Moneybird de factuur en worden de gegevens (deels) al voor je ingevuld.

In ‘Bank’ zoek je de transactie en hier koppel je het bonnetje of de factuur aan. Hetzelfde geldt voor verstuurde facturen. Met het filtermenu maak je inzichtelijk welke transacties nog niet gekoppeld zijn.

🚨Let op!

    Het herkennen van gegevens uit foto’s en vanuit PDF’s is een hele fijne functionaliteit! Als ik een lunch met de klant afreken, scan ik de bon via de app van mijn boekhoudpakket op de telefoon. Met twee handelingen boek ik de bon in en koppel ik deze aan de juiste transactie in mijn bankboek. Wat mij betreft is dit een MUST HAVE functionaliteit die niet kan ontbreken in het boekhoudprogramma voor de ZZP’er.

Je kunt ook meerdere facturen koppelen. Zo kom je niet in de knel als je meerdere facturen van dezelfde opdrachtgever betaald in één transactie.

PayPal & Profit First

Een ander sprekend voorbeeld is de verkoop van een digitaal product waarbij je gebruikmaakt van een betaalprovider. In dit voorbeeld PayPal. Deze provider rekent transactiekosten. De transactie krijgt dan twee facturen: de door jou opgemaakt factuur (omzet) en de factuur van PayPal (uitgave).

moneybird payment boekhoudpakket zzp

Ook werken met PayPal of bijvoorbeeld een (virtuele) creditcard is dus geen probleem met Moneybird, al moeten deze transacties wel handmatig geupload worden. Dit is handig als je veel zaken doet met het buitenland en betalingen ontvangt op je PayPal-rekening.

Werk je als zzp’er met Profit First? Dan koppel je al je (spaar)rekeningen aan het boekhoudprogramma en worden deze transacties automatisch in de boekhoudsoftware binnengehaald.

Andere functionaliteiten voor zzp’ers

Urenregistratie

Sinds nog niet zo’n lange tijd heeft Moneybird de mogelijkheid om uren te registreren in het boekhoudprogramma. Dat biedt voor freelancers en andere zelfstandigen die met een uurtarief werken, een uitkomst. Met deze functie kunnen de uren direct op een factuur worden geschreven. Bovendien staan er rapporten voor je klaar, zodat je precies weet waar je (teveel) tijd aan besteed.

Koppelingen met webshops

Ben je als zzp’er op zoek naar een boekhoudsysteem waarmee je (ook) je webshop kunt koppelen? Dat kan met Moneybird. Standaard heeft dit boekhoudprogramma koppelingen met Lightspeed, Mijnwebwinkel, Shopify en JouwWeb.

Ook WooCommerce, PrestaShop, OpenCart en Magento behoren tot de koppelingen. Gebruik je een ander platform, zoals Bol.com CCV Shop of Easy Digital Downloads? Dan is een koppeling mogelijk via één van de partners.

Btw-aangifte

De btw-aangifte is niet ieders favoriete klus, maar het moet toch gedaan worden. Met Moneybird is dat simpel. Als je je administratie netjes bijhoudt, hoef je aan het eind van het kwartaal alleen een korte controle uit te voeren. Daarna ga je via ‘Rapporten’ naar btw-overzicht en kun je de gegevens precies overnemen in het portaal van de Belastingdienst.

Of makkelijker nog: verifieer je bedrijf voor elektronische aangifte. Je kunt dan met één druk op de knop je gegevens vanuit Moneybird naar de Belastingdienst sturen.

moneybird btw boekhoudpakket zzpz

Interface en gebruiksvriendelijkheid

Moneybird is een boekhoudprogramma met een intuïtieve interface. De structuur is duidelijk opgebouwd; je vindt snel waar je moet zijn. Daarnaast is de documentatie zeer uitgebreid. Zoek naar een specifiek probleem waar je in de boekhouding tegenaan loopt en de kans is groot dat de oplossing door Moneybird beschreven is.

Bij dit alles helpt mee dat de huisstijl van Moneybird overzichtelijk en modern is. Kortom, qua gebruiksvriendelijkheid is het een erg prettig boekhoudprogramma.

Probeer Moneybird 120 dagen gratis

3.   e-Boekhouden: Beste boekhoudsysteem voor zzp retailers

Overzicht functies:

✔ Inkomende facturen beheren
✔ Offreren
✔ Factureren
✔ Relaties beheren
✔ Urenregistratie

✔ Koppeling met Belastingdienst

Dit boekhoudprogramma komt je misschien bekend voor. Het is een degelijk programma met een enorme marketingmachine. Ze zijn online alom vertegenwoordigd maar ook in het straatbeeld kun je niet om ze heen. Eind 2023 hebben ze bijvoorbeeld geadverteerd langs de snelwegen met grote billboards. Een oplossing met veel groeiambitie dus!

Offertes aanmaken en factureren met e-Boekhouden

In dit pakket kun je offertes aanmaken. Je voert de gegevens in, zoals de relatie, de contactpersoon vanuit jouw bedrijf en de (verval)datum. Net als bij het aanmaken van een factuur is het sjabloon aanpasbaar. Een mooie functie is dat je ook de status van de offerte kunt aangeven. Bij ‘statussen’ is in één overzicht te zien hoe het ervoor staat met de offertes.

e-boekhouden offerte boekhoudpakket zzp

Met e-Boekhouden is factureren heel makkelijk. Je kiest een relatie (of maakt er eentje aan), vult de gegevens in, schrijft eventueel een opmerking voor onderaan de factuur en voegt de producten of diensten toe. De facturen zijn te verzenden per reguliere post en/of per e-mail.

Ook kun je een factuur opslaan als standaard factuur. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je als freelancer maandelijks voor dezelfde opdrachtgever werkt. En werk je met abonnementen? Dan kun je ook een abonnementsfactuur toevoegen. Met deze herhalende en standaard facturen is een flinke tijdsbesparing te behalen.

Het factuursjabloon is aanpasbaar. Je kunt het bewerken met tekstblokken, afbeeldingen, briefpapier (achtergrond) en factuurregels. Hiermee maak je een factuursjabloon in de huisstijl van jouw bedrijf.

Wordt een factuur niet betaald? Dan biedt e-Boekhouden de mogelijkheid om incasso-opdrachten aan te leveren via een pain of sepa-bestand. Dit is mogelijk als je een Europees incassocontract hebt.

e-boekhouden boekhoudpakket zzp

Beheer je relaties

Relatiebeheer is in e-Boekhouden eenvoudig in tweevoud: eenvoudig in gebruik en eenvoudig in functionaliteiten. Je kunt relaties toevoegen met basisinformatie, waaronder klantcode, bedrijf, contactgegevens en betaalgegevens. Daarnaast kun je per relatie een standaard betalingstermijn invoegen. Dit verschijnt automatisch op de factuur zodra je de relatie eraan toevoegt.

Daarnaast kun je per relatie aangeven of inkomende facturen van deze relatie automatisch ingelezen mogen worden in e-Boekhouden. Heb je al een relatiebestand opgebouwd? Dan importeer je dit moeiteloos in het e-Boekhouden pakket. Ten slotte kun je nieuwsbrieven versturen naar gegroepeerde relaties, al zou ik daar liever e-mail marketing software voor kiezen.

Om het overigens te vergelijken met een volwaardig CRM-pakket gaat wat ver. Maar de basis van relatiebeheer kun je er wel mee inrichten.

Boekhouden

Bonnetjes, afschriften en facturen upload je eenvoudig. Vervolgens vul je de benodigde velden in. Je kunt hierbij per product of dienst kiezen welk btw-tarief van toepassing is. Daarnaast biedt e-Boekhouden de mogelijkheid om inkomende facturen automatisch in te lezen door middel van een speciaal mailadres waar de ontvanger de factuur naartoe verstuurd.

e-boekhouden mutatie boekhoudpakket zzp

Overige functionaliteiten voor zzp’ers

Urenregistratie

Je uren invoeren is makkelijk. Je vult de datum en het aantal uur in dat je voor een opdrachtgever hebt gewerkt. Als je wilt, kun je dit zelfs automatisch overzetten naar een factuur. Dat scheelt weer invoerwerk. Ook heb je de mogelijkheid om het aantal gereden kilometers toe te voegen.

Koppelingen met kassasystemen

Het pakket heeft koppelingen met diverse kassasystemen, waaronder BizzCloud, Carian, Zettle, Twelve en Lightspeed retail. Daarnaast biedt e-Boekhouden een API waarmee overige of zelf ontwikkelde kassasystemen gekoppeld kunnen worden aan het boekhoudpakket.

Btw-aangifte

Een laatste functionaliteit die ik wil benoemen, is de btw-aangifte functie. Aan de hand van jouw boekhouding voert e-Boekhouden automatisch de benodigde gegevens in in het aangifteformulier. Vervolgens kun je dit elektronisch versturen naar de Belastingdienst en verwerken in je boekhouding. Hierdoor wordt de btw-aangifte een fluitje van een cent.

e-boekhouden btw aangifte

Interface en gebruiksvriendelijkheid

De interface van e-Boekhouden is simplistisch. Bijna op het ouderwetse af, maar dat is een kwestie van smaak. Hoewel de eenvoudige weergave ervoor zorgt dat je makkelijker kunt navigeren, is het even wennen dat de knoppen in het hoofdmenu niet direct naar de benodigde pagina gaan. In plaats daarvan verschijnt aan de linkerzijde een submenu. Intuïtief zouden de toevoeg-knoppen wat beter ontworpen mogen worden. Maar als je eenmaal weet waar ze staan, werkt het prima.

Ik heb de tool uiteraard uitgeprobeerd voor deze review en heb uiteindelijk toch besloten om voor MoneyMonk te kiezen. Dit sprak me meer aan qua intuitief gebruiksgemak.

Je kunt e-Boekhouden gratis uitproberen.

4.   Jortt: Beste boekhoudpakket voor zzp’ers met een online bedrijf

✔ Inkomende facturen beheren
✔ Offreren
✔ Factureren
✔ Relaties beheren

✔ Koppeling met Belastingdienst

Offertes en facturen maken

In boekhoudpakket Jortt maak je zowel offertes als facturen aan. Net als bij de eerder genoemde boekhoudpakketten selecteer je de klant en vul je factuurgegevens in. Daarna voeg je de producten/diensten toe, net als de bijbehorende eenheid en het (btw-)tarief. Zodra de klant akkoord is, kun je offertes omzetten in facturen. Facturen kunnen worden verzonden per e-mail of post (€1,50). De offertes en facturen maak je op in eigen huisstijl. Je kunt eventuele herinneringen automatisch laten versturen.

Jortt facturen en offertes

Relaties beheren

Voor het beheren van relaties hoef je van boekhoudprogramma Jortt niet teveel te verwachten. Je voert alleen de basisinformatie in en dat is het. Er is geen ruimte voor notities. Wel kun je per klant de betalingstermijn, betaalmethode, taal en een betalingscategorie toevoegen. Dat geldt ook voor de aanhef van de e-mails.

Boekhouden in Jortt

Boekhoudprogramma Jortt werkt met banktransacties. Na het koppelen van je rekening(en) haalt Jortt de inkomende en uitgaande transacties automatisch op. Hieraan koppel je de inkomende of uitgaande factuur/bon.

De software is gefocust op automatisering met de zogenaamde boekhoudbot. Het koppelen van banktransacties doet Jortt deels automatisch voor je. Kosten voor Knab worden automatisch geboekt op bankkosten en kosten voor Facebook ads op verkoopkosten. Gaandeweg kun je het programma leren om transacties naar bepaalde aanbieders automatisch te koppelen. Je boekhouding wordt daardoor steeds slimmer ingericht.

Jorrt Boekingen

Met Jortt heb je ook de mogelijkheid om automatisch te incasseren. Hiervoor werkt het boekhoudprogramma samen met betaalprovider Mollie. Het grote voordeel hiervan is dat jij als zzp’er geen omkijken hoeft te hebben naar periodieke facturering. Dat maakt deze boekhoudsoftware zo geschikt voor zelfstandigen met een online bedrijf.

De factuur wordt automatisch verstuurd en er wordt gecheckt of de transactie is voldaan. Is de automatische incasso na 3 keer niet geslaagd? Dan ontvang je een melding. Voor deze functie is wel actie vanuit de klant vereist. De klant krijgt een uitnodiging om een betaling van €0,01 te doen. Hiermee wordt de identiteit, bevoegdheid en betaalmethode geverifieerd.

Overige features van Jortt

Automatisch facturen versturen

Jortt koppelt met diverse webshops via partner webwinkelfacturen.nl. Doet iemand een aankoop? Dan wordt de factuur automatisch aangemaakt in het boekhoudprogramma. De koppeling is mogelijk met o.a. WooCommerce, Magento en Shopify.

Koppeling met betaalprovider

Met een online business wil je het liefst dat ook de betalingen van klanten geautomatiseerd worden. Dat kan door de koppeling met Mollie. Klanten kunnen direct voor jouw product of dienst betalen via iDeal, PayPal of creditcard. Jortt zorgt voor de koppeling met bijbehorende facturen en boekt de kosten en betalingen van Mollie automatisch voor je.

Jortt heeft geen mogelijkheid tot uren- of rittenregistratie.

De interface en gebruiksvriendelijkheid van Jortt

Jortt heeft een duidelijke eigen huisstijl. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het hoofdmenu, waar icoontjes bij de menu-items staan. Dat is ook direct wat wij minder fijn vinden werken: het maakt de navigatie druk. Verder zien wij bij het aanmaken van een factuur of offerte liever alleen hetgeen wat we nodig hebben. Jortt kiest ervoor ook eerder gemaakte facturen en offertes te laten zien. Wat wij tof vinden, is de frisse lay-out van Jortt. Daarnaast is de structuur logisch opgebouwd en kun je snel vinden wat je zoekt. Dat maakt boekhouden makkelijker én leuker.

Moneybird, e-Boekhouden, Jortt en Moneymonk zijn volgens ons de vier beste boekhoudpakketten voor zzp’ers. Aanvullend tonen we hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van 7 andere boekhoudprogramma’s die interessant kunnen zijn voor zelfstandigen.

Fiscus.nl (Ficsbook)

✅  Geen poespas
✅  Urenregistratie en rittenregistratie
 👎🏼 Geen mogelijkheid om offertes te maken

DigiBTW

✅  Offertes maken

✅  Budgetproof boekhoudprogramma

✅  Urenregistratie, rittenregistratie

 👎🏼 Weinig mogelijkheden tot automatisering

 👎🏼 Offertes kunnen niet online worden goedgekeurd
 👎🏼 Geen mogelijkheid voor herinneringen en incasso’s

InformerOnline

✅  Uitgebreid uren, ritten en projecten registreren

✅  Herinneringen en incasso’s versturen

👎🏼  Veel handelingen nodig voor project- en urenregistratie

👎🏼  Storingsgevoelig

Exact

✅  Verschillende modules beschikbaar

✅  Uitgebreide factuur mogelijkheden

👎🏼  Prijzig boekhoudpakket voor een zzp’er

👎🏼  Onderhoud wordt onaangekondigd uitgevoerd

👎🏼  Matige klantenservice

Afas SB+

✅  Uitgebreide rapporten

✅  Vrij uitgebreide mogelijkheden voor relatiebeheer

✅  Direct vanuit het pakket belastingaangifte doen

👎🏼  Prijzig voor zelfstandigen

InvoiceHippo

✅  Simpele, begrijpelijke opzet

👎🏼  Documentatie is beperkt

Bonus: Rompslomp

✅  Eenvoudig uren, ritten en projecten registreren

✅  Moderne, gebruiksvriendelijke interface

👎🏼  Geen geautomatiseerde koppeling van transacties en facturen mogelijk

👎🏼  Geen bankkoppeling mogelijk

👎🏼  Geen mogelijkheid voor elektronische btw-aangifte

Een totaaloverzicht van boekhoudprogramma’s voor ZZP vind je hier:

Zo kies je het zzp boekhoudpakket dat bij jou past in 2024

Als freelance zzp’er is het vooral makkelijk om te kunnen werken met een urenregistratiesysteem dat uren doorzet naar een factuur. Dat scheelt je een hoop invoerwerk. Hiervoor heb je een boekhoudpakket met geïntegreerde urenregistratie of een koppeling met jouw huidige systeem voor urenregistratie nodig.

Ben je als zzp’er actief in de retail? Dan is het belangrijk dat het boekhoudsysteem te koppelen is met jouw (POS) kassasysteem. Het liefst kies je voor een directe integratie, zonder tussenkomst van een losse API of maatwerk koppeling.

Wanneer je als zelfstandige een online business of webshop hebt, wil je zoveel mogelijk automatiseren. Jouw boekhoudprogramma speelt daar een grote rol in. Bepaal welke handelingen jij nu of later wilt automatiseren en kies een pakket dat dit waarmaakt. Een concreet voorbeeld is automatisch facturen aanmaken en versturen, bijvoorbeeld. Daarvoor heb je een koppeling nodig met jouw webshop.

Dus de tips op een rijtje om de juiste keuze te maken voor een boekhoudpakket voor ZZP

  1. Is de software geschikt voor mijn type organisatie en de groeifase waarin we zitten (aantal FTE, branche)

  2. Welke processen wil ik afdekken met de software? Heb je als ZZP’er te maken met een productie of handelsproces? Dan zou het automatiseren van dat soort processen voordeel kunnen opleveren. Zoek in dat geval boekhoudsoftware (of ERP zelfs) die daarin voorziet. Dat geldt ook voor wensen rondom het voeren van een webshop bijvoorbeeld.

  3. Welke koppelingen zijn er beschikbaar? In hoeverre past deze boekhoudsoftware in je huidige softwarelandschap? Leun je voor sales sterk op een tool als ActiveCampaign (bijvoorbeeld, kijk dan er een standaard koppeling beschikbaar is). Dit geldt ook voor een kassasysteem of andere hard- en software.

  4. De prijs: ook pakketten die zich specifiek richten op ZZP lopen behoorlijk uiteen qua prijs. Werk je met een accountant? Vraag dan of er bepaalde prijsafspraken zijn tussen de accountant en boekhoudpakketten; daar kun jij als klant van profiteren.

  5. Welke ondersteuning kun je verwachten? Voor zzp’ers zonder accountant kan de ondersteuning van groot belang zijn. Niet alleen bij de eerste inrichting van het boekhoudpakket, ook gedurende het gebruik. Vooral bij bepalende momenten zoals de BTW-kwartaalaangifte of de inkomstenbelastingaangifte kan support erg belangrijk zijn (supportdocumenten, een helpdesk e.d.).

De voordelen van zzp boekhoudsoftware

Doe jij je administratie nu nog in Excel? Of ben je niet tevreden met je huidige boekhoudpakket? Als je eenmaal kiest voor zzp boekhoudsoftware die bij jou past, kan dat je in ieder geval een flinke tijdwinst opleveren. Die tijdwinst creëer je door zoveel mogelijk administratieve handelingen te automatiseren en slimme koppelingen te maken met bijvoorbeeld jouw webshop. Daarnaast kan een boekhoudprogramma voor zzp’ers zorgen voor een lagere foutgevoeligheid. Daardoor heb je minder correcties nodig en kom je niet snel voor onverwachte verrassingen te staan. Een goed zzp boekhoudpakket kan je dus zelfs geld besparen!

Bekijk ook onze complete gids over boekhoudprogramma’s en ons artikel over de beste boekhoudprogramma’s voor het mkb

Veelgestelde vragen en antwoorden over boekhoudsoftware voor zzp

Wat is het beste boekhoudprogramma voor de zzp’er?

Moneybird is het beste pakket voor freelance zzp’ers die voor opdrachtgevers werken. Jortt vinden wij het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers met een online business. e-Boekhouden raden wij aan als boekhoudpakket voor zelfstandigen in de retail.

Wat kost een boekhoudprogramma zzp?

Een boekhoudprogramma voor zzp’ers kan gratis zijn, maar kost gemiddeld €15,00 per maand. Het tarief verschilt per aanbieder en pakket.

Kan ik als zzp’er overstappen naar een ander boekhoudprogramma?

Je kunt als zzp’er makkelijk overstappen tussen de meeste boekhoudprogramma’s. Het gros van de boekhoudprogramma’s heeft een exportfunctie en een importfunctie. Met de exportfunctie maak je als het ware een kopie van jouw boekhouding. Dit kun je vervolgens importeren in je nieuwe boekhoudprogramma.

Oprichter en hoofdredacteur van b2bmarketeers.nl, het weblog over b2b marketing over Marketing Strategie, Content Marketing, Marketing Automation, CRM, Project Management en Account Based Marketing. Marcel heeft gewerkt bij CRM partners, b2b marketing bureau's en De Efteling als b2b marketeer. Hij is eigenaar van Nanning Marketing , een marketingbureau gericht op resultaatgerichte content marketing voor b2b. Marcel gelooft in wederzijdse groei door het delen van kennis, ervaringen en visie. LinkedIn
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.