5 redenen waarom factoring interessant is voor een zzp’er

door Redactie | Last Updated:   6 januari 2022

Tags:

Het aantal zzp’ers in Nederland is de afgelopen jaren enorm gestegen. Zij regelen meestal zelf het versturen van facturen of laten dit doen door een externe professional zoals een boekhouder. 

Wat je ook kunt als zzp’er is kiezen voor factoring. Maar: wat is factoring precies? En waarom is het interessant voor zzp’ers? In dit artikel lees je er alles over.

Factoring: wat is dat eigenlijk precies?

Een van de redenen waarom veel mensen de stap naar het zelfstandig ondernemerschap niet (durven te) nemen, is omdat ze bang zijn dat (een deel van) de facturen niet worden uitbetaald of niet op tijd worden voldaan. Die angst komt ergens vandaan, want uit divers onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de uitstaande facturen te laat wordt betaald. Wanneer je vaste maandlasten hebt, is dat enorm lastig. Met factoring is het te laat uitbetalen van facturen verleden tijd. 

Factoring is namelijk een alternatieve financiering voor zelfstandige ondernemers waarmee je het gevraagde factuurbedrag altijd binnen 24 uur op je zakelijke rekening hebt staan. Je verkoopt als het ware je factuur aan een factoringbedrijf. Zij controleren de factuur en gaan op betaling over wanneer alle gegevens op de factuur kloppen. Dat gebeurt altijd binnen 24 uur! Je kunt je dus vast wel voorstellen dat er veel voordelen zijn van factoring voor een zelfstandige ondernemer. 

1. Ontvang snel het geld waar je voor gewerkt hebt

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je de zekerheid hebt dat je je zuurverdiende geld binnen no time hebt. Wanneer je zelf je facturen verstuurt, geldt er gemiddeld vrijwel altijd een officieel betalingstermijn van 30 of 31 dagen. De mogelijkheden van voorfinanciering, zoals factoring ook wel genoemd wordt, zijn op deze manier voor zzp’ers erg interessant.

2. Meer zekerheid in constante inkomstenstroom

Wat ook erg prettig is voor veel zzp’ers is om een constante inkomstenstroom te hebben. Dat hebben ze vaak niet of minder wanneer ze zelf aan de slag gaan met facturen en betalingstermijnen. Ben je op zoek naar meer zekerheid in je inkomstenstroom? Dan is factoring voor zzp’ers ideaal, omdat je hiermee altijd op dezelfde momenten geld kan laten uitbetalen.

3. Behoud een goede relatie met opdrachtgever

Ook wanneer je de relatie met je opdrachtgever of klant goed wilt houden, is het aan te raden om als zzp’er over te stappen op factoring. Je hoeft namelijk zelf geen telefoontjes te plegen of mails te sturen over facturen die nog niet zijn voldaan. Dat kan veel stress en wantrouwen schelen. Behoud dus een goede relatie met je opdrachtgever door aan de slag te gaan met factoring.

4. Elke zzp’er is welkom bij factoring

Wat voor zzp’ers ook erg fijn is, is dat iedereen welkom is bij factoring. Het maakt niet uit of je net bent begonnen met het ondernemerschap of wanneer je al even bezig bent. Er worden geen jaarcijfers gevraagd en je hoeft geen borgstelling te hebben. Ook zijn er geen andere garanties of regels waar je aan moet voldoen. Ook prettig: factoring kost geld, maar is over het algemeen goed te betalen voor iedere ondernemer.

5. Je kunt je contract opzeggen wanneer je wilt

Tot slot is het goed om te weten dat je vandaag nog kunt beginnen met factoring; gewoon om eens te kijken of het wat voor je is. Bevalt het niet? Dan kun je je contract meestal opzeggen wanneer jij dat wilt. Bij de meeste aanbieders mag je dagelijks opzeggen. Dat is wel zo prettig. Maar: factoring voor een zzp’er kent zoveel voordelen dat je waarschijnlijk niet meer anders wilt wanneer je er eenmaal mee begonnen bent.

Foto door Oleg Magni via Pexels

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.