Hoe psychometrische tools de HR-processen verbeteren

door Redactie | Last Updated:   20 februari 2024

De impact van geavanceerde psychometrische tools en assessments op HR-processen is significant. Deze blog belicht hoe deze technologie├źn HR-processen kunnen verbeteren. Lees mee voor handige tips!

Wat zijn psychometrische tools binnen HR

Psychometrische tools binnen HR zijn instrumenten die worden gebruikt om de psychologische kenmerken van individuen te meten en te analyseren. Deze tools kunnen aspecten zoals persoonlijkheid, intelligentie, vaardigheden, motivatie en werkvoorkeuren beoordelen. 

Ze worden vaak ingezet in het wervingsproces om te bepalen of een kandidaat goed past bij een specifieke rol of bedrijfscultuur. Dit soort assessments zoals die van Assessio bijvoorbeeld, helpen HR-professionals bij het maken van meer onderbouwde en objectieve beslissingen over werving en ontwikkeling van personeel.

psychometrische tools hr

De verandering door deze tools

Zoals hierboven beschreven maken psychometrische tools gebruik van kenmerken op het gebied van o.a. karakter en intelligentie. Wat verandert er wanneer de HR professional gebruik gaat maken van deze tools?

 1. Verbeterde Selectieprecisie:
  Psychometrische assessments bieden een dieper inzicht in de vaardigheden, persoonlijkheid en het potentieel van kandidaten. Dit helpt bij het nauwkeuriger identificeren van geschikte kandidaten, wat leidt tot betere wervingsbeslissingen.

 2. Effici├źntie in het Wervingsproces:
  Door gegevensgestuurde tools te gebruiken, kunnen HR-teams sneller en effici├źnter door grote hoeveelheden sollicitanten heen filteren, waardoor tijd en middelen worden bespaard.

 3. Objectiviteit in Beoordeling:
  Deze tools verminderen de kans op vooroordelen in het selectieproces, aangezien beslissingen meer gebaseerd zijn op data dan op subjectieve meningen.

 4. Ontwikkeling en Retentie van Talent:
  Naast werving kunnen deze tools worden ingezet voor personeelsontwikkeling. Ze helpen bij het identificeren van gebieden voor professionele groei en kunnen bijdragen aan betere personeelsretentie door werknemers op de juiste manier in te zetten en te ontwikkelen.

 5. Toekomstgerichte Planning:
  Psychometrische assessments kunnen inzicht geven in de toekomstige behoeften van de organisatie door het potentieel en de ontwikkelingspaden van werknemers in kaart te brengen.

 6. Datagedreven Besluitvorming:
  Het gebruik van data uit assessments stelt HR-teams in staat om strategischer te denken en beslissingen te baseren op harde gegevens, wat leidt tot betere en duurzamere organisatorische uitkomsten.

Door het integreren van geavanceerde psychometrische tools in HR-processen kunnen organisaties niet alleen hun huidige werving en talentbeheer verbeteren, maar ook een solide basis leggen voor toekomstige groei en succes.

HR assessment tool

Waarom iedere HR professional gebruik zou moeten maken van psychometrische tools

Iedere HR professional zou gebruik moeten maken van de psychometrische tools. Een aantal redenen hiervoor zijn de objectieve beoordeling, die ervoor zorgt dat er minder subjectiviteit in het selectieproces zit. Hierdoor krijgt iedere sollicitant een eerlijk proces en wordt er gekeken naar betrouwbare data. Op deze manier vind je iemand die beter gekwalificeerd is, ten opzichte van iemand die op de eerste ontmoeting een goede indruk achterlaat. 

Daarnaast zijn de tests effici├źnt en zullen ze ervoor zorgen dat HR professionals tijd besparen. De ontwikkeling van medewerkers kan ook alvast meegenomen worden in deze tools en dit blijft ook bewaard. Hierdoor kunnen loopbaantrajecten beter gepland en georganiseerd worden. 

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing ­čĆć.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.