Wat je moet weten over verkopen via een marketplace

door Redactie | Last Updated:   24 maart 2021

Tags:

Marktplaats is inmiddels al lang en breed ingeburgerd, maar de laatste jaren schieten nieuwe marketplaces als paddenstoelen uit de grond. Ook voor business-to-business transacties zien we steeds meer marketplaces. Je kunt er merk dan ook eigenlijk niet meer om heen. We vertellen je wat je moet weten. 

Waarom een marketplace? 

Maar liefst 73 procent van de online consumenten starten zijn zoekopdracht naar een product op een marketplace. Dat is dus meteen een goede reden om te beginnen: je kunt hierdoor op redelijk simpele wijze een groot publiek aanspreken. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. 

Een ander voordeel is dat het laagdrempelig is om via een marketplace verkopen te realiseren. Het kost minder tijd én geld dan het opzetten van je eigen webshop. Dus ook als je nog geen kanaal hebt om je spullen op te verkopen, zoals een fysieke winkel of een webshop, kun je beginnen. Die webshop kun je dan eventueel later nog opzetten. 

Voor business-to-business organisaties is dit een interessante methode om direct aan de slag te gaan met een online verkoopkanaal.

Welk platform kies je?

Omdat er steeds meer marketplaces zijn, kan het kiezen van het juiste platform knap lastig zijn.

De bekendste marketplaces zijn voor B2C:

Er zijn nog veel meer marketplaces, zoals Etsy en eBay. Ook kun je tegenwoordig verkopen via social media-platforms als Instagram en Facebook.

In business-to-business zien we ook platforms die zich specifiek richten op b2b-verkoop zoals:

Belangrijk voordat je aan de slag gaat: doe goed onderzoek en kijk welk platform het beste bij jouw merk past. 

Tips voor het verkopen via een marketplace 

Foto door Liza Summer via Pexels

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.