B2B-marketing slaat nieuw pad in: 3 belangrijkste trends 2022

door Ingrid Archer | Last Updated:   30 november 2021

Een nieuw tijdperk is aangebroken. Klanten van vandaag verdienen meer aandacht, de juiste informatie en een goed gevoel. Daarom gaat het in het nieuwe tijdperk wat ons betreft over geven. Samen geven we vorm aan B2B-marketing van de toekomst en creëren we ultieme B2B-ervaringen.

(Update 12-11-2021, b2b-marketing trends 2022)

De roep van de markt, de klant en de eigen medewerkers was de aanleiding voor SPOTONVISION om stil te staan bij hun eigen rol als marketingbureau. En, meer betekenis te geven aan waar we ‘het allemaal voor doen’. “We zien drie belangrijke trends in de markt die het B2B-marketinglandschap voorgoed veranderen”, aldus Ingrid Archer, een van de oprichters.

Trend 1: Met buyer enablement inspelen op het zakelijke koopproces

“We zien allereerst dat het koopproces steeds complexer is geworden en dat een zakelijke koper steeds minder 1-1-contact heeft met een leverancier. Bovendien is het koopproces en het gedrag van een koper steeds minder voorspelbaar en zeker niet lineair. En, staat een zakelijke koper er niet alleen voor, een gemiddelde zakelijke DMU bestaat uit zes tot tien personen.

Om in contact te komen met de zakelijke koper zit de uitdaging niet in het vérkopen, maar in het beter bedienen van je kopers. De rol en het samenspel van Sales en Marketing is hierdoor ook aan het veranderen. Bedenk dat je steeds vaker zij aan zij werkt om de klant nog beter te informeren en te helpen. We noemen dit ‘buyer enablement’.”

Trend 2: Klantbeleving en emotie zijn twee handen op één buik

De tweede trend heeft te maken met klantbeleving, een onderwerp dat al jaren in de spotlights staat. Uit recent onderzoek van Forrester Research over de CX Index blijkt dat de sleutel voor onderscheidende klantbeleving ligt bij ‘emotie’. Emotie is dus van grote invloed op loyaliteit aan het merk. Naast gemak en efficiëntie zullen marketeers moeten nadenken hoe wij de klanten nog beter en persoonlijker kunnen bedienen.

Technologie en data spelen vanzelfsprekend een hele belangrijke rol, omdat technologie steeds beter klantwensen en klantbeleving kan faciliteren. Shimon Ben Ayoun, mede-oprichter SPOTONVISION:

“Voor ons is 2021 het jaar van de betekenisvolle conversaties. Dit kun je bereiken door data te koppelen waardoor je cross channel een koper of een klant kunt bedienen. Tegelijkertijd bieden bots en Artificial Intelligence een mooie kans om op een efficiëntere manier écht contact te maken met je doelgroep.”

Trend 3: Conversational marketing: communicatie met een ‘human touch’

Als derde trend zien we een omslag in communicatie, ook deze trend wordt gedreven door ‘wat een klant wil’ enerzijds en technologie anderzijds. Een klant wil snel en omnichannel bediend worden. Gelukkig dat kan tegenwoordig! Maar de duivel zit in de details; data en technologie optimaal inzetten is niet gemakkelijk. De meeste B2B-organisaties worstelen nog met de basis zoals CRM-implementaties, klantdata op orde brengen, of marketing automation aan de praat krijgen.

“Op deze trends spelen we in, samen met onze partners Salesforce en Drift, met conversational marketing. Om de slag naar persoonlijke en betekenisvolle conversaties te maken heb je inzicht in het koopgedrag nodig, en minstens zo belangrijk de tools om in te spelen op dat koopgedrag. Steeds vaker kijken marketeers naar kwaliteit in plaats van kwantiteit en dat komt ten goede aan de resultaten. Account-based marketing is daarmee steeds populairder aan het worden, het aanbrengen van focus op de doelgroep die je echt wil bereiken”, aldus Ingrid Archer.

Buyer Enablement en Account Based Marketing

Om in te spelen op deze drie trends zet het pionierende B2B-marketingbureau SPOTONVISION in op buyer enablement en account-based marketing (ABM) aan de ene kant, en op data, technologie en conversational marketing aan de andere kant. Dit zou moeten bijdragen aan haar nieuwe belofte aan de klant, een tijdperk van ultieme B2B-ervaringen, een tijdperk van ‘geven’.

Ingrid Archer is partner van SpotONvision en drijvende kracht achter B2B Marketing Forum. SpotONvision
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.