6 Webdesign trends die 2024 zullen transformeren (met voorbeelden!)

door Marcel Nanning | Last Updated:   2 januari 2024

Tags:

Het digitale landschap blijft evolueren, en met het nieuwe jaar in de startblokken komen er ook nieuwe design trends voor websites die onze aandacht trekken. In 2024 beloven deze trends niet alleen de esthetiek van onze online ervaringen te veranderen, maar ook de manier waarop we interacteren en betrokken raken bij digitale content. Laten we een duik nemen in de zes baanbrekende design trends die het weblandschap van 2024 zullen domineren.


1. Vraaggestuurde websites

Een opkomende trend die in 2024 de kop opsteekt, is de focus op vraaggestuurde websites. Hierbij staat het voldoen aan de unieke behoeften van elke individuele bezoeker centraal. Dat betekent concreet: het vertrekpunt van het websitebezoek is de vraag van de bezoeker. Websites zullen zich nog meer richten op het begrijpen van de specifieke vragen en intenties van gebruikers, om vervolgens content aan te bieden die direct relevant is.

Tools zoals selectietools, geavanceerde chatbots en doordachte menustructuren zullen een verandering teweegbrengen in hoe gebruikers navigeren en informatie vinden op websites. Deze instrumenten zullen niet alleen reageren op directe vragen, maar ook anticiperen op mogelijke behoeften, waardoor de gebruikerservaring aanzienlijk wordt verbeterd. Een mooi voorbeeld hiervan zien we op de website van Ziekhuis Haaglanden, ontwikkeld door Stuurlui.

webdesign trend vraaggestuurd

2. Organische en duurzame ontwerpelementen

Deze trend omarmt een meer organische en natuurlijke benadering van webdesign. In 2024 zullen designers zich richten op het integreren van elementen die gelinkt zijn aan de duurzaamheidstrend. Denk aan natuurlijke vormen, zachte kleurenpaletten en zelfs milieubewuste animaties. Het doel? Een gevoel van verbondenheid creëren met de echte wereld, terwijl gebruikers door digitale ruimtes navigeren. Video kan hier uiteraard ook niet in ontbreken!

3. AI-Gestuurde Personalisatie

Yep. Daar is hij weer! Het woord AI kan natuurlijk niet ontbreken in een trend-lijst. Artificial Intelligence (AI) zal een nog prominentere rol spelen in het leveren van op maat gemaakte gebruikerservaringen. In 2024 zullen websites nog slimmer worden, waarbij ze anticiperen op de behoeften van gebruikers en content aanpassen op basis van gedrag en voorkeuren. Zal het veelbesproken ‘liquid content’ dan eindelijk mainstream worden? 🤔

Met behulp van AI zullen ontwerpers nog beter in staat zijn om naadloze en persoonlijke interacties aan te bieden. Ook zal AI de werkprocessen van ontwerpers gaan veranderen. Veel deeltaken rondom het proces van website design en ontwikkeling zullen ondersteund worden door verschillende AI-tools.

4. Immersieve 3D-visuele user experience

De opkomst van krachtigere technologieën maakt het mogelijk om webpagina’s te transformeren in interactieve en meeslepende 3D-omgevingen. In 2024 zal jij zomaar eens getuigen kunnen zijn van een golf aan websites die gebruikmaken van 3D-visualisaties. Deze techniek zal ingezet worden om verhalen te vertellen én producten op een geheel nieuwe manier te presenteren. Van virtuele showrooms tot dynamische verhalende elementen, deze trend zal gebruikers diep onderdompelen in boeiende digitale werelden.

Kijk eens naar dit voorbeeld van storytelling met kunstige design-elementen op de site van de Bijenkorf.

webdesign trend 3d ervaring

Een ander voorbeeld van een interactief webdesign dat zich letterlijk en figuurlijk ontvouwt terwijl je het leest is het artikel van Giorgia Lupi op de site van de New York Times.

In dit artikel lees je een verhaal van een long Covid-patient die op een bijna kunstige manier weergeeft hoe ze dit heeft ervaren. Het is op z’n minst indrukwekkend hoe dit artikel in elkaar zit als je kijkt naar de combinatie van design-elementen en teksten. Niet geheel ontoevallig is de auteur van dit artikel information designer van beroep.

Lees hier het artikel op de site van de New York Times.

5. Dark Mode Evolutie

Dark mode heeft zijn plaats veroverd in het webdesign, maar in 2024 zal deze functie een evolutie doormaken. Niet alleen als een esthetische keuze, maar als een middel om energie te besparen op apparaten met OLED-schermen en om oogvermoeidheid te verminderen. Websites zullen dark mode niet alleen aanbieden als een ‘extraatje’, maar eerder als een geoptimaliseerde ervaring voor gebruikers op verschillende platformen.

6. Voice User Interface (VUI)

Met spraakassistenten die steeds meer geïntegreerd raken in ons dagelijks leven, zal 2024 het jaar worden waarin VUI een grote rol gaat spelen in webdesign. Websites zullen worden geoptimaliseerd voor spraakgestuurde interacties, waardoor gebruikers via gesproken commando’s kunnen navigeren, zoekopdrachten kunnen uitvoeren en zelfs aankopen kunnen doen zonder een vinger op te tillen.

Conclusie

Het webdesign van 2024 belooft niet alleen esthetisch indrukwekkend te zijn, maar ook functioneel geavanceerd en diep betrokken bij de behoeften van de gebruikers. Door deze zes opkomende trends te omarmen, kunnen bedrijven en ontwerpers de grenzen verleggen van wat mogelijk is en een onvergetelijke digitale ervaring creëren voor hun bezoekers. Het is tijd om vooruit te kijken en deze trends te omarmen om een blijvende impact te maken in het digitale domein van morgen.

Oprichter en hoofdredacteur van b2bmarketeers.nl, het weblog over b2b marketing over Marketing Strategie, Content Marketing, Marketing Automation, CRM, Project Management en Account Based Marketing. Marcel heeft gewerkt bij CRM partners, b2b marketing bureau's en De Efteling als b2b marketeer. Hij is eigenaar van Nanning Marketing , een marketingbureau gericht op resultaatgerichte content marketing voor b2b. Marcel gelooft in wederzijdse groei door het delen van kennis, ervaringen en visie. LinkedIn
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.