Een online onderneming starten: hoe doe je dat? 

door Redactie | Last Updated:   2 december 2021

Een eigen onderneming starten is een leuke, maar spannende stap om te maken in je carrière. Er zijn meer dan genoeg zaken om aan te denken voordat je aan alle echt leuke kanten van een eigen onderneming kunt beginnen. Ten eerste moet je je bedenken wat het doel is van jouw website. Wat wordt jouw bedrijfsplan? Wat wil je bereiken met jouw onderneming? Zodra je dit op papier hebt staan, kun je daadwerkelijke stappen gaan maken richting de realisatie van jouw online onderneming. 

Een domeinnaam kiezen

Na het maken van je plan is de eerste stap; het kiezen van jouw domeinnaam. Het is belangrijk om hier te kiezen voor een goede naam welke jouw onderneming goed representeert. Denk hierbij niet alleen aan de naam zelf, maar ook aan de extensie die je kiest. Deze zou in lijn moeten zijn met de doelgroep die je aan wilt spreken. Heb je bijvoorbeeld een online business rondom AI? Dan is een .ai domein het overwegen waard.

Heb je internationale plannen? Houd daar dan vanaf het begin rekening mee en kies bijvoorbeeld voor een .com domein. De domeinnaam kan ook een positieve bijdrage leveren aan de vindbaarheid of conversies vanuit Google.

Ten slotte is het niet onbelangrijk om van tevoren te controleren of jouw gekozen naam ook nog beschikbaar is op diverse sociale media. Het zou zonde zijn om een Instagram te starten onder Jouwdomeinnaam123 in plaats van Jouwdomeinnaam

Webhosting

Nadat je jouw domeinnaam hebt geregistreerd, is het tijd om te kijken welke goedkope webhosting je kiest om jouw website online te zetten. Zonder hosting kan jouw website door niemand gevonden worden. Je kunt het vergelijken met een telefoonabonnement. Zonder dit abonnement kan jouw telefoon niet op het internet. Je kunt kiezen uit verschillende pakketten, zoals een shared hosting pakket, wat aan te raden is voor kleinere websites. De keuze voor een goede host is belangrijk want je wilt een snelle en veilige ervaring aanbieden aan de bezoekers van jouw site. Ben je voornemens om je online business te starten rondom e-commerce? Zorg dan dat je een hostingpartij zoekt die dit soort bedrijfsmodellen goed ondersteunt.

Jouw website maken 

Nu is het tijd om jouw website in elkaar te zetten. Hiervoor heb je ook verschillende mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld volledig vrij zijn in jouw website maken, of is een drag and drop systeem met verschillende templates al voldoende? Bedenk je goed wat jouw behoeftes zijn voordat je een optie kiest. Een Sitebuilder gebruiken is wellicht erg gemakkelijk, maar onmogelijk om te verhuizen naar een andere hostingprovider. Dit gaat een stuk gemakkelijker met een WordPress of HTML website. Hier zul je echter wel iets meer technische kennis voor moeten hebben, alhoewel WordPress ook goed te doen is voor minder technische mensen. Als je een online shop begint kun je naast WordPress (met WooCommerce plugin) ook kiezen voor andere shop-platforms zoals Magento.

Je website beveiligen 

In tijden van toenemende online criminaliteit is de beveiliging van je website van groot belang. Zoekmachines zullen jouw website benadelen wanneer deze niet is beveiligd. De bezoeker van jouw website zal eerst een waarschuwing krijgen, waarna de kans groot is dat ze jouw website niet zullen betreden. Het is dus slim meteen een SSL-certificaat aan te schaffen bij jouw webhostingpakket. Een SSL-certificaat hoeft niet duur te zijn, maar is voor jouw website dus zeer waardevol. 

Jouw online business lanceren

Je bent er nu klaar voor jouw website te lanceren? Misschien is het een goed idee ook alvast een sociale media profiel voor jouw website op te zetten, zodat potentiële klanten jou ook hierop kunnen vinden. Maak ook een plan voor het promoten van jouw online business. Naast social media updates kun je de site beter vindbaar maken via een content marketingstrategie, online advertising inzetten (bijv. Googlel ads) en gastblogs posten op andere sites. Zorg in iedergeval dat je hier goed over nadenkt zodat jouw online business opvalt.

Succes met het starten van jouw onderneming!

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.