De impact van blockchain voor nieuwe business modellen

door Redactie | Last Updated:   25 juni 2021

Tags:

Er is veel te doen over crypto op dit moment. In de meeste gevallen wordt crypto gezien als investeringsvehicle en niet als valuta. De valutiliteit van de meeste digitale munten en de enorme populariteit brengt overheden aan tot actie. Dit alles leidt soms af van de fundamentele kracht achter crypto; blockchain. De ontwikkelingen op blockchain gaan door en we bespreken er een aantal in relatie tot de nieuwe business.

1. Sparen, betalen en beleggen

De meest bekende toepassing van blockchain is de cryptocurrency met Bitcoin als bekendste voorbeeld. Ethereum is waarschijnlijk het meest bekende alternatief van bitcoin. Andere grote namen in de cryptowereld zijn Ripple, Bitcoin cash (een broertje van bitcoin), Litecoin en Cardano. De digitale munt is wellicht een toepassing die nog maar in de kinderschoenen staat en daarom niet uitgekristalliseerd; het gaat in een bepaalde vorm een rol spelen in het financiële verkeer in de toekomst.

Overheden onderzoeken het gebruik van bestaande crypto’s of op termijn de inzet van eigen ontwikkelde digitale munten als nieuwe betaal-, spaar- en belegginsmiddel.

De bitcoin koers beweegt zich in extremen.

Ben je overigens voornemens om te beleggen met crypto kun je dit doen via trading bots. Als je dat doet, is het verstandig om alle crypto trading bots met elkaar vergelijken, zodat je met de – voor jou – beste aan de slag kan. Ondanks dat een crypto trading bot effectief handelt, is het nog steeds geen goed idee om onverantwoorde risico’s te nemen. Zekerheden zijn er tenslotte nooit, ook niet met een bot. Gebruik dus altijd alleen geld dat je kunt missen. Stel vooraf een budget in en ga daar niet overheen.

2. Digitale kunst vekopen via blockchain

NFTs ofwel Non-fungible tokens zijn enorm in opkomst op dit moment. Dit kun je vergelijken met een digitaal certificaat dat je koppelt aan een digital asset. Daarmee maken NFT’s het mogelijk om digitale kunst te verkopen. Het eigenaarschap ligt vast in Blockchain. Op dit moment komen de meest bijzondere voorbeelden in het nieuws van verhandelde digitale kunstwerken. Officiele veilighuizen stappen nu ook in. Nu worden NFTs gebruikt voor de verkoop van digitale kunst. Deze vorm van Smart Contracts kunnen echter ook voor andere toepassingen worden ingezet. Deze ontwikkeling zou zomaar in de dagelijkse transacties van onze werkgebieden terecht kunnen komen. Het is goed denkbaar dat afspraken met leveranciers of klanten via NFTs worden beklonken in de nabije toekomst.

3. Een long range wifinetwerk zonder netwerkprovider

Een andere toepassing die ondersteund is door het Blockchain netwerk is Helium. Dan gaat het niet om het vluchtige gas dat we allemaal kennen maar om een long-fi netwerk opgezet wordt vanuit de crowd. Het werkt zo; iedereen die dat wil kan een kastje kopen dat je aansluit op jouw wifi-netwerk. Met dat kastje verleng jij jou wifi-netwerk naar een openbaar long range wifinetwerk in jouw buurt. Concreet betekent dit dat IoT-devices zoals deelscooters, slimme halsbanden van huisdieren via jouw antenne verbonden kunnen zijn met het internet.

Je draagt dus met elkaar bij aan het aanleggen van een long range wifinetwerk waar allerlei devices weer gebruik van kunnen maken. Om de uitrol van dit netwerk te stimuleren kun je Helium-munten verdienen op basis van het succes van jouw netwerkuitbreiding. Door dit beloningscomponent is dit nu een snel groeiend netwerk aan het worden. Ook hier zit Blockchaintechniek achter. Deze ontwikkeling zou weleens zeer destruptive kunnen zijn voor de bestaande netwerkproviders die we op dit moment kennen.

Welke blockchaintoepassing zie jij voor jouw branche?

Dit soort toepassingen van blockchain komen vroeg of laat dichterbij jouw eigen werkveld of branche en gaan een bepaalde invloed hebben. Je kunt hier maar beter op voorbereid zijn en zelf alvast aan de slag gaan met het omarmen van blockchain en toepassingen bedenken om de klantbeleving van jouw klanten te verhogen.

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.