De Bitcoin als ideaal betaalmiddel bij internationaal ondernemen?

door Redactie | Last Updated:   16 augustus 2021

Ben jij een internationale ondernemer en heb je wekelijks (of misschien wel dagelijks) te maken met het kopen en verkopen van goederen aan andere landen, dan is de kans groot dat dit vaak ook aan partijen is buiten de Eurozone en je dus te maken hebt met verschillende valuta’s. Veel ondernemers weten niet anders en nemen daarom voor lief dat hier het verrekenen van de wisselkoers bij komt kijken, ondanks dat er ook een andere middel is welke ingezet kan worden tijdens deze transacties – de Bitcoin. Door Bitcoins te kopen en vervolgens hiermee transacties te betalen, kun je namelijk een hele hoop voordelen behalen. In dit artikel lichten we er een aantal toe.

De voordelen van het internationaal betalen met Bitcoins 

Kies je ervoor om jouw internationale transactie te betalen met Bitcoins, dan zijn er een aantal voordelen te benoemen ten opzichte van het betalen met de valuta van het desbetreffende land. Zo kan je en hoop kosten besparen welke je normaal besteed aan bijvoorbeeld het aanhouden van een zakelijke rekening of welke je moet betalen als het aankomt op het omzetten van valuta’s. In het geval van crypto’s is er namelijk geen sprake van een rekening, maar van een wallet. Deze wallet wordt in de meeste gevallen gratis beschikbaar gesteld bij een handelsplatform. Daarnaast is het zo dat wanneer je een internationale betaling doet met Bitcoins, er geen valuta gewisseld hoeft te worden en er dus geen sprake is van transactiekosten.  

Snelheid van transacties

Naast de financiële voordelen, is er ook nog een ander voordeel – de snelheid. Kies jij ervoor om een internationale transactie te doen in de valuta van het desbetreffende land, dan gaat hier vaak wat tijd overheen. Zo duurt een internationale banktransactie minstens drie dagen, gezien het feit dat er verschillende banken en valuta’s bij komen kijken. Dit kan in sommige gevallen een deal maken of breken. Betaal jij een transactie met Bitcoins, dan is dit vaak een kwestie van enkele minuten.

De nadelen van het internationaal betalen met Bitcoins

Ondanks dat alle voorgaande genoemde voordelen klinken alsof het betalen met Bitcoins dé manier is, zitten er uiteraard ook nadelen aan welke je moet meenemen in jouw afweging. Zo is het zo dat, in het geval dat er iets misgaat met een transactie, er geen enkele partij aanspreekbaar is. Aangezien handel vaak om grotere bedragen gaat, kan dit dus ook een hele belangrijke factor zijn om niet te kiezen voor Bitcoins. Daarnaast is de valutakoers vliegensvlug, wat kan betekenen dat op het moment dat jij de cryptomunten koopt en dus in bezit hebt deze dalen in waarde. Het kan natuurlijk ook de andere kant op slaan, deze volatiliteit is dus niet altijd negatief. Toch kan het slim zijn om altijd een back-up betaalmethode te hebben, voor het geval dat..

De toekomst

Steeds meer bedrijven accepteren het betalen met Bitcoins en steeds meer individuen raken geinteresseerd in cryptocurrency. Wie weet dat het in de toekomst normaal wordt om niet langer meer standaard te betalen in de desbetreffende valuta, maar dat Bitcoins de standaard worden. Alleen tijd zal het leren.

Foto door Tima Miroshnichenko via Pexels

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.