Waar moet je op letten bij het kopen van een ergonomische bureaustoel?

door Redactie | Last Updated:   23 januari 2023

De mens is eigenlijk niet gemaakt om langdurig te zitten. Terwijl marketeers en andere kenniswerkers vaak zittend hun werk doen. Het lichaam kan hier enorm door belemmerd raken. Daarom wordt zitten ook wel het nieuwe roken genoemd. Helaas kom je hier ook niet altijd onderuit. Bij roken zou je nog kunnen stoppen. Doe je zittend werk, dan is het lastig om hier verandering in te brengen. Wel zijn er dingen die je kunt doen om je lichaam zoveel mogelijk te ondersteunen en zo latere klachten te voorkomen of te verminderen. Hierbij speelt ergonomie een belangrijke rol.

Als we kijken naar ergonomie op kantoor, dan is je bureaustoel misschien wel het allerbelangrijkst. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een ergonomische bureaustoel? We zetten enkele handige tips op een rij.

1. Weet hoe lang je zit

Als je voor het werk vaak slechts een uurtje aan een bureau plaats moet nemen, dan maakt het weinig uit waar je op zit. Je lichaam kan dit gemakkelijk hebben. Wel is het belangrijk om te weten hoe lang je precies zit. Het kan namelijk problematisch worden als je echt veel meer uren achtereen maakt. Bij drie tot vijf uur achtereen zittend werken, heb je voldoende aan een standaard ergonomische bureaustoel. Werk je echter nog langer dan dit in dezelfde positie? Dan heb je misschien nog wel meer ondersteuning nodig.

Kies dan ook nooit lukraak een stoel. Het is niet verstandig om te besparen op een bureaustoel. Dit is namelijk een essentieel middel voor het werkcomfort en daarmee ook de productiviteit. Laat je bijvoorbeeld informeren door iemand die er echt verstand van heeft en pas verschillende stoelen. Zo weet je zeker dat de bureaustoel die je kiest, ook daadwerkelijk bij je past.

2. Stel de stoel in voor jouw werkhouding

Ken je dat? Neem je even plaats op de bureaustoel van een collega en vraag je jezelf direct af hoe hij zo lang achtereen op zo’n oncomfortabele stoel kan zitten. Als je dit denkt, dan heeft hij waarschijnlijk een hele goede stoel. Een bureaustoel moet namelijk perfect op de gebruiker worden afgestemd. Zijn stoel is dat en voelt daarom veel minder prettig voor jou.

Een stoel is als kleding, het moet je passen. Je kunt niet verwachten dat je een veel te kleine of te grote maat kunt ‘dragen’.

a) Ergonomische bureaustoel instellen: tips

Goede bureaustoelen zijn op verschillende punten in te stellen om een goede zithouding te realiseren.
Een aantal tips om de stoel in te stellen:

Kun je deze elementen niet afstellen met jouw stoel? Dan heb je waarschijnlijk geen ergonomische bureaustoel en mis je essentiële afstelmogelijkheden om een goede werkhouding te realiseren.

b) Het juiste formaat

Besef goed dat een doorsnee bureaustoel standaard is gemaakt voor iemand van ongeveer 1.80 en met een maximale belasting van 110 kilogram. Als je een beetje buiten deze norm valt, dan zal dit al veel problemen kunnen geven. Daarom is het belangrijk om voor een verstelbare stoel te kiezen. Je kunt eventueel zelf ook nog de nodige extra’s toevoegen om je zithouding te verbeteren.

C) Voetsteun

Zorg er bij een korte lengte bijvoorbeeld voor dat je een stoel hebt die echt op jouw formaat kan worden aangepast. Is er geen geschikte stoel verkrijgbaar? Installeer dan zelf een voetensteun zodat je voeten altijd kunnen rusten en je de juiste werkhouding aan kunt nemen.

Ben je zwaarder dan de gemiddelde maximale belasting? Ga dan op zoek naar een stoel die hier specifiek voor geschikt is. Vaak zijn deze verrijkt met een extra verzwaarde gasveer zodat je hier veilig plaats op kunt nemen. 

3. Wissel zitten af met bewegen

Een tip die niet kan ontbreken rondom het kiezen en gebruiken van bureaustoelen, is deze: wissel het zitten af met bewegen! De beste manier om pijntjes, ongemakken en blessures te voorkomen door de werkhouding, is door regelmatig van werkhouding te veranderen. Klinkt logisch, maar dat is het in de praktijk niet altijd. Je kunt soms volledig de tijd uit het oog verliezen als je aan een project werkt. Of van de ene meeting in de andere stappen. Toch loont het om jezelf te beschermen voor te-lang-zitten. Een aantal tips:

Conclusie

Kenniswerkers zoals marketeers werken vaak zittend. Daarom is het belangrijk om goed te zitten zodat je ongestoord en zonder lichamelijke klachten kunt genieten van het uitvoeren van je werk. Ben daarom zorgvuldig met het uitzoeken van een bureaustoel; ook voor je thuiswerkplek. Daarnaast is een goede zithouding van belang. Stel je stoel daar dus goed op in via alle opties die daarvoor beschikbaar zijn op de betere bureaustoelen.

Foto door Andrea Piacquadio

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.