De mens is eigenlijk niet gemaakt om langdurig te zitten. Terwijl marketeers en andere kenniswerkers vaak zittend hun werk doen. Het lichaam kan hier enorm door belemmerd raken. Daarom wordt zitten ook wel het nieuwe roken genoemd. Helaas kom je hier ook niet altijd onderuit. Bij roken zou je nog kunnen stoppen. Doe je zittend werk, dan is het lastig om hier verandering in te brengen. Wel zijn er dingen die je kunt doen om je lichaam zoveel mogelijk te ondersteunen en zo latere klachten te voorkomen of te verminderen. Hierbij speelt ergonomie een belangrijke rol.
Als we kijken naar ergonomie op kantoor, dan is je bureaustoel misschien wel het allerbelangrijkst. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een ergonomische bureaustoel? We zetten enkele handige tips op een rij.
1. Weet hoe lang je zit
Als je voor het werk vaak slechts een uurtje aan een bureau plaats moet nemen, dan maakt het weinig uit waar je op zit. Je lichaam kan dit gemakkelijk hebben. Wel is het belangrijk om te weten hoe lang je precies zit. Het kan namelijk problematisch worden als je echt veel meer uren achtereen maakt. Bij drie tot vijf uur achtereen zittend werken, heb je voldoende aan een standaard ergonomische bureaustoel. Werk je echter nog langer dan dit in dezelfde positie? Dan heb je misschien nog wel meer ondersteuning nodig.
Kies dan ook nooit lukraak een stoel. Het is niet verstandig om te besparen op een bureaustoel. Dit is namelijk een essentieel middel voor het werkcomfort en daarmee ook de productiviteit. Laat je bijvoorbeeld informeren door iemand die er echt verstand van heeft en pas verschillende stoelen. Zo weet je zeker dat de bureaustoel die je kiest, ook daadwerkelijk bij je past.
2. Stel de stoel in voor jouw werkhouding
Ken je dat? Neem je even plaats op de bureaustoel van een collega en vraag je jezelf direct af hoe hij zo lang achtereen op zo’n oncomfortabele stoel kan zitten. Als je dit denkt, dan heeft hij waarschijnlijk een hele goede stoel. Een bureaustoel moet namelijk perfect op de gebruiker worden afgestemd. Zijn stoel is dat en voelt daarom veel minder prettig voor jou.
Een stoel is als kleding, het moet je passen. Je kunt niet verwachten dat je een veel te kleine of te grote maat kunt ‘dragen’.
a) Ergonomische bureaustoel instellen: tips
Goede bureaustoelen zijn op verschillende punten in te stellen om een goede zithouding te realiseren.
Een aantal tips om de stoel in te stellen:
- Als je een stoel gaat instellen, werk dan van onder naar boven.
- Stel de hoogte zodat de voeten plat op de grond staan en de voeten niet gaan ‘zoeken’. De benen mogen een klein beetje aflopen (de heup hoger dan de knieën). Het gaat er bij deze instelling om dat de benen goed doorbloed blijven.
- Verschuif het zitvlak (zitkussen) voor de optimale zitdiepte. De ideale afstand kun je meten. Er mag maximaal een vuist tussen de rand en de knieholtes passen.
- Verplaats het druk-element van de onderrug zodat deze voldoende maar niet te prominent ondersteund wordt.
- Stel de hoek van de rugleuning in op jouw zithouding (niet te ver naar achteren)
- De armleggers dienen als ondersteuning voor de armen. Schuif ze dus niet onder het bureau maar zet ze er tegen. Op basis hiervan stel je de bureauhoogte in. Om deze hoogte te bepalen kun je je armen langs je lichaam laten vallen. De ellenboog is de indicatiehoogte voor je armlegger. Stel ze niet te ver naar buiten of naar binnen.
Kun je deze elementen niet afstellen met jouw stoel? Dan heb je waarschijnlijk geen ergonomische bureaustoel en mis je essentiële afstelmogelijkheden om een goede werkhouding te realiseren.
b) Het juiste formaat
Besef goed dat een doorsnee bureaustoel standaard is gemaakt voor iemand van ongeveer 1.80 en met een maximale belasting van 110 kilogram. Als je een beetje buiten deze norm valt, dan zal dit al veel problemen kunnen geven. Daarom is het belangrijk om voor een verstelbare stoel te kiezen. Je kunt eventueel zelf ook nog de nodige extra’s toevoegen om je zithouding te verbeteren.
C) Voetsteun
Zorg er bij een korte lengte bijvoorbeeld voor dat je een stoel hebt die echt op jouw formaat kan worden aangepast. Is er geen geschikte stoel verkrijgbaar? Installeer dan zelf een voetensteun zodat je voeten altijd kunnen rusten en je de juiste werkhouding aan kunt nemen.
Ben je zwaarder dan de gemiddelde maximale belasting? Ga dan op zoek naar een stoel die hier specifiek voor geschikt is. Vaak zijn deze verrijkt met een extra verzwaarde gasveer zodat je hier veilig plaats op kunt nemen.
3. Wissel zitten af met bewegen
Een tip die niet kan ontbreken rondom het kiezen en gebruiken van bureaustoelen, is deze: wissel het zitten af met bewegen! De beste manier om pijntjes, ongemakken en blessures te voorkomen door de werkhouding, is door regelmatig van werkhouding te veranderen. Klinkt logisch, maar dat is het in de praktijk niet altijd. Je kunt soms volledig de tijd uit het oog verliezen als je aan een project werkt. Of van de ene meeting in de andere stappen. Toch loont het om jezelf te beschermen voor te-lang-zitten. Een aantal tips:
- werk met een zit/sta-bureau. Daarmee wissel je eenvoudig het zitten af met staand werken.
- gebruik een zitfiets of loopband
- vergader staand of wandelend
- loop ieder uur van je plek voor een korte wandeling (zet desnoods een timer op je telefoon om je hier aan te herinneren).
- Onderbreek de werkdag met een lange wandeling of een sportmoment
- Attendeer collega’s op hun werkhouding of het langdurig zitten.
Conclusie
Kenniswerkers zoals marketeers werken vaak zittend. Daarom is het belangrijk om goed te zitten zodat je ongestoord en zonder lichamelijke klachten kunt genieten van het uitvoeren van je werk. Ben daarom zorgvuldig met het uitzoeken van een bureaustoel; ook voor je thuiswerkplek. Daarnaast is een goede zithouding van belang. Stel je stoel daar dus goed op in via alle opties die daarvoor beschikbaar zijn op de betere bureaustoelen.
Foto door Andrea Piacquadio
We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.