Selectiecriteria voor marketing automation software


Marketing Automation Software selecteren b2b

Internationaal gebruikt op dit moment ongeveer de helft van de B2B organisaties marketing automation software (bron: Salesforce.com). Met name binnen ICT bedrijven is de adoptie hoog, in andere branches vaak nog een stuk lager. Veel marketeers zijn op dit moment dan ook bezig om zich te verdiepen in een platform voor marketing automation. Wat zijn nou precies de criteria om een juist pakket te kiezen?

Functionaliteiten van de softwarepakketten

Er zijn vele aanbieders van software en er komen er iedere dag bij, een voorbeeld van het speelveld:

Marketing Automation Software spelers grid

Omdat er steeds weer nieuwe ontwikkelingen zijn op online marketinggebied is het ook belangrijk om een aanbieder te kiezen die vooroploopt, tenminste als je van de laatste ontwikkelingen gebruik wilt maken. Een overzicht van de functionaliteiten die je in basis vindt in een pakket:

  • E-mailmarketing en het ontwikkelen van landing pages
  • Tracking van website bezoekers op basis van IP en cookies voor bekende bezoekers
  • Beheer van leads (inclusief lead scoring, lead nurturing en converteren)
  • Aanwezigheid van een centrale marketing database
  • Naadloze integratie met CRM en koppeling d.m.v. API’s aan andere systemen
  • Analyse en rapportagetools.

De prijs van de software

De meeste pakketten worden aangeboden op basis van een maandprijs, al dan niet betaald per jaar (zoals bij Hubspot). Bij anderen is maandbetaling geen probleem of er wordt iets extra voor gerekend. Let daarbij goed op de kleine lettertjes. Naast de maandprijs is er sprake van een installatie-prijs (of onboarding-fee). De maandprijs van de software is vervolgens afhankelijk van de volgende factoren:

  • Aantal contacten waarmee je maandelijks via e-mail contact hebt. Over het algemeen is de vuistregel: de omvang van je mailinglist;
  • Functionaliteit: bij een aantal pakketten is de prijs daarnaast afhankelijk van functionaliteit. Zo kun je in duurdere versies van pakketten meer realiseren dan in goedkopere. Denk hierbij aan A/B testen of bepaalde social media koppelingen;
  • API calls: sommige aanbieders hebben een pricing aangepast op het aantal API-calls. Dat kan bijvoorbeeld belangrijk zijn als je een CRM pakket koppelt en veel wilt synchroniseren.

Pricing van de professionele pakketten begint op ongeveer €400 per maand voor een volledige versie.

Schaalbaarheid en flexibiliteit

Je doet een investering voor de lange termijn als je kiest voor een pakket. Probeer dus niet alleen naar de huidige situatie te kijken maar ook naar je (mogelijke) wensen op de langere termijn. Veel organisaties starten low-key met de software (bijvoorbeeld website-prospecting of e-mailmarketing) en gaan op termijn leadnurturing processen inzetten en met automated programs aan de slag. Een goede keuze bij start is essentieel omdat je veel data gaat verzamelen en dit de basis vormt voor je toekomstige actie en succes. Kijk dus ook naar zaken als pricing bij groei, mogelijke koppelingen met externe systemen en eenvoud van gebruik wanneer je veel data gaat opbouwen. Om dit laatste goed in te schatten is het vaak verstandig een live-demo aan te vragen of een test account in te richten.

Marketing automation pakketten vergelijken?

G2Crowd heeft een heel handig overzicht gemaakt waarin je een goed overzicht krijgt van de belangrijkste spelers op basis van aantal klanten, score en beoordeling door gebruikers. Dat overzicht vind je hier: G2Crowd. 

 

Afbeelding: www.shutterstock.com

Meer over B2B Marketing Automation vind je hier

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief 🤗🚀 2000+ marketing professionals gingen je voor!
Vorige Online leadgeneratie in B2B: moet jij ook meedoen?
De volgende CRM in 1 day 2016: een dag vol klantbeleving & inspiratie

Geen commentaar

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *