Waar kan ik een hypotheek voor mijn bedrijfspand afsluiten?

door Redactie | Last Updated:   29 november 2022

Tags:

Huur je op dit moment nog een bedrijfspand, maar wil je eigenlijk een pand kopen? Dan houd je de markt vast en zeker goed in de gaten. Misschien is er inmiddels wel een geschikt pand beschikbaar gekomen. Wanneer het je ontbreekt aan de financiële middelen, laat je deze kans mogelijk aan je voorbij gaan. Zonde, want het kan lang duren voordat er weer een buitenkansje opduikt. Sluit daarom een hypotheek voor je bedrijfspand af. Klinkt dit je als muziek in de oren? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk waar je een bedrijfshypotheek afsluit.

Online aanvragen is niet mogelijk

Wanneer je als ondernemer een zakelijke financiering nodig hebt, kun je deze tegenwoordig vaak online aanvragen. De meeste geldverstrekkers hanteren hier overigens wel een maximaal bedrag voor. Zo kun je zakelijk krediet bijvoorbeeld alleen online aanvragen als je minder dan 250.000 euro wilt lenen. Omdat een zakelijke hypotheek vaak (ver) boven dit bedrag uitkomt, kun je deze financiering niet online aanvragen. Voor een bedrijfshypotheek of een financiering voor een bedrijfsovername moet je namelijk een afspraak maken bij een geldverstrekker.

Zo ziet het aanvraagproces eruit

Als je nog niet eerder een zakelijke hypotheek aangevraagd hebt, ben je vast en zeker benieuwd hoe dit in zijn werk gaat. Daarom hebben we het aanvraagproces hieronder puntsgewijs voor je uitgewerkt. Zo weet je precies wat je kan en mag verwachten als je een bedrijfshypotheek aanvraagt.

1. Afspraak maken
Wie een zakelijke hypotheek aan wil vragen, moet allereerst een financieringsgesprek inplannen. Dit doe je via de website van een geldverstrekker. Zij nemen snel contact met je op om een datum in te plannen.

2. Gesprek met adviseur
Voor het financieringsgesprek zelf hoef je de deur vaak niet uit, want deze vindt meestal online plaats. Vooraf lever je de recente jaarrekening van jouw bedrijf aan, zodat de adviseur zich voor kan bereiden.

3. Vrijblijvend aanbod
Op basis van het adviesgesprek beslist een adviseur of hij je een aanbod doet. Wanneer dit het geval is, heb je twee weken de tijd om hierover na te denken.

4. Aanvraag afronden
Als je het aanbod accepteert, word je gevraagd om aanvullende documenten en gegevens van betrokken personen aan te leveren. Als jouw aanvraag goed wordt gekeurd, stelt de geldverstrekker een hypotheekakte op.

5. Taxatierapport en notarisgegevens aanleveren
Voordat de aanvraag afgerond kan worden, heeft een geldverstrekker een taxatie van het bedrijfspand nodig. Dit rapport lever je – samen met de notarisgegevens – aan.

6. Uitbetaling hypotheek aan notaris
Wanneer alles akkoord is, kan de hypotheekakte getekend worden. De geldverstrekker maakt het bedrag twee dagen voor ondertekening over naar de notaris.

Hypotheekadvies kan helpen

Twijfel je of een bedrijfshypotheek de beste keuze is? Dan kan hypotheekadvies mogelijk uitkomst bieden. Wanneer je baat hebt bij hypotheekadvies, plan je een afspraak in bij een geldverstrekker. Het kan zijn dat hier kosten aan verboden zijn, maar de meeste geldverstrekkers bieden gratis hypotheekadvies aan. Het grote voordeel van zo’n adviesgesprek is dat een adviseur de mogelijkheden in kaart brengt. Hierbij kijkt hij niet alleen naar een zakelijke hypotheek, maar ook naar een zakelijke lening. Wil je een afspraak maken voor hypotheekadvies? Dat kan vaak makkelijk en snel via de website van een geldverstrekker.

Foto bedrijfspand door Marc Mueller

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.