Hoe effectief is Linkbuilding voor B2B-Marketing?

door Redactie | Last Updated:   25 september 2023

Tags: ,

De b2bmarketeers is altijd op zoek relevante leadsen en een sterke online aanwezigheid. Linkbuilding is een van de strategieën die marketeers gebruiken om de zichtbaarheid in zoekmachineresultaten te vergroten. Maar hoe effectief is linkbuilding nu eigenlijk voor B2B-marketeers? In dit artikel zullen we dieper ingaan op linkbuilding, wat het is en waarom het belangrijk is.

Wat is Linkbuilding?

Linkbuilding is een SEO-strategie die draait om het verkrijgen van links van andere websites naar jouw eigen website. Deze links worden ook wel “inbound links” of “backlinks” genoemd. Het idee hierachter is dat zoekmachines zoals Google en Bing links beschouwen als aanbevelingen van andere websites. Hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, des te meer autoriteit en relevantie je website in de ogen van zoekmachines heeft.

De nadruk ligt hier overigens op kwalitatieve backlinks! Een link van een site die weinig autoriteit heeft zal minder effect hebben dan een site die meer autoriteit heeft. Links kunnen op verschillende manieren worden verkregen: je kunt backlinks kopen en ze op natuurlijke wijze verkrijgen.

backlink als bouwblok voor linkbuilding
backlinks zijn de bouwblokken voor linkbuilding

Wat zijn Backlinks?

Backlinks zijn de bouwstenen van linkbuilding. Ze zijn de hyperlinks op andere websites die naar jouw website verwijzen. Backlinks fungeren als een soort stemmen van vertrouwen van andere websites naar de jouwe. Hoe meer van deze stemmen je hebt, vooral van gerenommeerde en relevante websites, des te hoger je website kan scoren in zoekmachineresultaten.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle backlinks gelijk zijn; de kwaliteit en relevantie van de bronwebsite zijn van cruciaal belang.

Effectiviteit van Linkbuilding: een aantal feiten:

Onderzoek naar de effectiviteit van linkbuilding heeft over het algemeen aangetoond dat het een waardevolle SEO-strategie is, mits op de juiste manier uitgevoerd. Enkele belangrijke bevindingen zijn:

1. Sterke correlatie tussen backlinks en ranking: Verschillende studies tonen aan dat websites met meer hoogwaardige backlinks doorgaans hoger ranken in zoekresultaten. Uit dit onderzoek van searchengineland blijkt dat het linkprofiel een van de top ranking factors is van Google.

2. Kwaliteit boven kwantiteit: Het gaat niet alleen om het aantal backlinks, maar vooral om de kwaliteit ervan. Eén kwalitatieve backlink van een gezaghebbende website kan waardevoller zijn dan tientallen minder waardevolle.

3. Natuurlijke linkbuilding is belangrijk: Natuurlijke linkbuilding, waarbij andere websites vrijwillig naar jou linken vanwege de waarde van je inhoud, is een populaire aanpak.

Backlink tip tussendoor!

    Als je aan de slag gaat met Linkbuilding is het verstandig om hierin samen op te trekken met experts of een specialistisch bureau. Het is echt een specialistisch vakgebied en werkt alleen als het goed gedaan wordt. Je kunt jouw linkbuilding uitbesteden, wat in veel gevallen geen slecht idee is.

Wat is Domein Autoriteit en heb je dat echt nodig?

Domein Autoriteit (DA) is een metriek die is ontwikkeld door Moz om de autoriteit van een domein te meten op een schaal van 0 tot 100. Het is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder het aantal en de kwaliteit van de backlinks naar dat domein. Hoewel een hoge DA waardevol kan zijn, is het belangrijk op te merken dat het niet het enige is dat telt.

Het hebben van een hoge DA is niet per se een doel op zich, maar het kan je helpen om hoger te ranken in zoekmachines en meer vertrouwen op te bouwen bij je doelgroep. Het draait uiteindelijk om relevantie en kwaliteit van de backlinks, en hoe deze bijdragen aan de algehele autoriteit van je website.

backlink dr checker

Naast Domein Autoriteit gebruiken SEO-specialisten vaak DR (Domain Rating) van Hrefs als belangrijkste metric om de kracht van een site te bepalen.

Het verkrijgen van backlinks: hoe pak je dat aan?

Nu we weten wat linkbuilding is en waarom het belangrijk is, laten we eens kijken naar hoe je het effectief kunt aanpakken als B2B-marketeer:

1. Contentcreatie: Maak hoogwaardige, informatieve, en relevante content die andere websites willen linken. Dit kan blogposts, whitepapers, infographics, en meer omvatten. Een sterk onderzoek is ook een geweldige tool om links te verkrijgen. Andere sites kunnen putten uit jouw onderzoek en daar vervolgens naar teruglinken. Daarmee heb jij met 1 stuk content kans op meerdere backlinks. In een goede content strategie wordt Linkbuilding meegenomen.

2. Outreach: Actief contact opnemen met andere websites in jouw branche en vragen om backlinks naar jouw content. Dit kan via e-mail of sociale media. Maar ook via de account managers bijvoorbeeld. Als je partners hebt kun je daar uiteraard ook mee schakelen.

3. Gastbloggen: Schrijf gastartikelen voor andere websites in jouw vakgebied en voeg daarin links naar je eigen content in, indien relevant en waardevol.

4. Link herstel: Monitor je website op verbroken links en vraag de webmasters van die websites om de links naar jouw site te herstellen.

5. Social media: Deel je content op sociale media platforms om de kans op natuurlijke backlinks te vergroten.

Conclusie

Linkbuilding is een effectieve strategie voor B2B-marketeers om de zichtbaarheid van hun website te vergroten, de autoriteit op te bouwen en relevant verkeer naar hun site te leiden. Hoewel onderzoek aantoont dat het werkt, is het belangrijk om het op een natuurlijke en ethische manier te benaderen, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit boven kwantiteit. Domein Autoriteit is belangrijk, maar niet het enige dat telt. Uiteindelijk draait het om het bieden van waardevolle content die andere websites graag willen delen en waar ze naar willen linken. Met een doordachte linkbuildingstrategie kunnen B2B-marketeers hun online aanwezigheid versterken en duurzame groei realiseren.

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.