Wat is Marketing?

De definitie van Marketing

Je vindt de meest uiteenlopende definities van Marketing. Niet alleen is het een veelomvattende term, ook is Marketing aan veel verandering onderhevig. Een opsomming van een aantal Marketing definities:

Tools om je te ondersteunen bij Marketing Projecten

Marketeers zijn als schilders; met goed materiaal komen ze het beste uit de verf. Materialen die marketeers gebruiken zijn voornamelijk digitale tools. Tools om te rapporteren over resultaten, tools om e-mailmarketing mee te verzorgen, tools om Social Media posts mee te verzorgen en monitoren. Maar ook tools om projecten mee te managen. Een aantal voorbeelden van Project Management Tools voor Marketeers vind je hier:

Positie verkrijgen in de markt

Marketing gaat dus over het verkrijgen van een positie in de markt. Getting Market of get into a market zijn de Engelse termen die de basis vormen voor de uiteindelijke verbastering van Marketing.

Het vak van marketing is doorloop in verandering. Er zijn nu functies die tien jaar geleden nog maar amper bestonden. Denk aan Online Marketing Specialisten of Social Media Marketeers.

Marketing uitleg

Het start bij de vier P’s

Bij het ontwikkelen van een effectieve marketingstrategie is het essentieel om de juiste mix in te brengen om een product of dienst succesvol op de markt te brengen. In de wereld van marketing vormen de Vier P’s – Product, Prijs, Plaats en Promotie – nog steeds een alom erkend framework dat bedrijven helpt om hun marketinginspanningen te structureren en te optimaliseren. Er zijn pleitbezorgers voor een 5de of 6e of zelfs 7e ‘P’ maar daar geloof ik niet in. De vier P’s staan nog steeds als een huis. Laten we ze even afpellen:

1. Product

Het begint vaak met een product of deinst. Dit is een oplossing voor een probleem uit de markt. Het product vormt de kern van uw marketingstrategie. De beslissingen die je neemt rondom het product omvatten niet alleen het fysieke product, maar ook de eigenschappen, voordelen en unieke waardepropositie die het biedt aan uw doelgroep. Het is van vitaal belang om een product of dienst te ontwikkelen dat aansluit op de behoeften en wensen van de doelmarkt. Dit betekent het begrijpen van hun voorkeuren, het identificeren van hiaten in de markt en het creƫren van producten en diensten die deze behoeften vervullen.

2. Prijs

Een ander element om bij stil te staan is de prijs. Dan gaat het over de prijsopbouw, de waarde die je levert voor die prijs en welke prijsmodellen er ingezet worden. De prijs van uw product heeft directe invloed op de perceptie van waarde bij klanten.

Het is belangrijk om een prijsstrategie te ontwikkelen die zowel winstgevend is als aantrekkelijk voor de doelgroep. Dit vereist een grondige analyse van de markt, concurrentie en de waarde die het product biedt. Bij het ontwikkelen van een prijsstrategie kijken bedrijven doorgaans naar: de fase van de productlevenscyclus (is het een nieuw product in een bestaande markt? Of een upgrade van een bestaand product in een bestaande markt?). Is het de early adopter fase voorbij?

voorbeeld vier p's prijs

Prijsstrategie voorbeeld

In de wereld van SaaS zijn prijsstrategieƫn duidelijk zichtbaar. Steeds meer organisaties bieden bijvoorbeeld gratis proefversies aan of gaan zelfs een stap verder: HubSpot bijvoorbeeld, biedt gratis CRM aan (geen proefabonnement) om op die manier markt te pakken. Later kunnen er tegen betaling functies toegevoegd worden.

Het is ook belangrijk om flexibel te zijn en prijsaanpassingen te maken op basis van veranderende marktomstandigheden.

3. Plaats

Plaats verwijst naar de distributiekanalen die je gebruikt om producten en diensten bij de afnemer te krijgen. Het omvat keuzes rondom verkooppunten, de beschikbaarheid en de logistieke processen die nodig zijn om efficiƫnt te leveren. Met de komst van internet is hier een enorme verandering in gekomen. Bedrijven gingen zich steeds vaker wenden tot verkoop via het web.

Hierdoor hoeft de klant niet meer fysiek naar een winkel of bedrijf te komen, is er geen fysieke beperking op de afzetmarkt en zijn er geen assortimentbeperkingen door ruimtegebrek voor aanbieders.

plaats ijs in de woestijn
Je kunt veel vragen voor een verkoelend ijsje in de woestijn. Maar zijn er ook klanten?

Voorbeelden plaats

In bepaalde gevallen is plaats bepalend voor het succes van de producten of diensten. Ken je de Tupperware parties nog? Hier is duidelijk gekozen voor een specifiek distributiekanaal dat bijdraagt aan het exclusieve karakter (en schaarste).

Een ander voorbeeld is de ijskraam bij de strandopgang in kustgebieden: vrijwel iedereen komt er langs na een dag strand. Het merk is voor dit bedrijf veel minder relevant.

In b2b zien we veel experimenten met de P van Plaats. Denk aan verkoop via resellers, verkoop via internet (e-commerce), shop-in-shops, showrooms, rijdende showrooms, pop-up-stores enz.

4. Promotie

Als we over marketing praten, gaat het 9 van de 10 keer over de P van Promotie. Promotie omvat alle communicatie- en marketingactiviteiten die bedrijven gebruiken om hun producten of diensten onder de aandacht te brengen. Dit omvat reclame, public relations, verkooppromoties, events, direct marketing en andere vormen van communicatie.

Het belang van synergie tussen de Vier P’s:

De Vier P’s van Marketing werken samen om een synergetisch effect te creĆ«ren dat de kans op succes vergroot. Een goed product dat op de juiste manier geprijsd is en beschikbaar is op de gewenste locaties, vereist doordachte promotie om het bewustzijn te vergroten en klanten aan te trekken. Daarnaast heeft de promotie van een slecht geprijsd product met beperkte beschikbaarheid weinig kans van slagen. Het is van cruciaal belang om een holistische benadering te hanteren en alle vier de P’s in evenwicht te brengen om waarde te creĆ«ren en concurrentievoordeel te behalen.

Welke vormen van marketing zijn er

1. Traditionele marketing

Traditionele marketing omvat de conventionele vormen van reclame en promotie die al lang bestaan voordat het digitale tijdperk zijn intrede deed. Voorbeelden van traditionele marketing zijn tv-commercials, radio-uitzendingen, gedrukte advertenties in tijdschriften en kranten, billboards en direct mail. Hoewel digitale marketing de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen, blijft traditionele marketing een belangrijk onderdeel van de marketingmix voor veel bedrijven.

2. Digitale marketing

Met de opkomst van internet en technologische vooruitgang heeft digitale marketing de manier waarop bedrijven communiceren en hun producten of diensten op de markt brengen ingrijpend veranderd. Digitale marketing omvat een breed scala aan tactieken, waaronder zoekmachineoptimalisatie (SEO), zoekmachine-adverteren (SEA), contentmarketing, e-mailmarketing, social media marketing, influencer marketing en online display-advertenties.

Digitale marketing stelt bedrijven in staat om gerichter en meetbaarder te zijn in hun marketinginspanningen, doordat ze specifieke doelgroepen kunnen targeten en de resultaten nauwkeurig kunnen volgen en analyseren.

3. Sociale media marketing

Sociale media marketing is een specifieke vorm van digitale marketing die zich richt op het gebruik van sociale mediaplatforms zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn om merkbekendheid te vergroten, betrokkenheid te stimuleren en het publiek op een meer persoonlijke en informele manier te bereiken.

Bedrijven kunnen sociale media gebruiken om waardevolle content te delen, gesprekken aan te gaan met hun volgers, klantrecensies te verzamelen en advertenties te plaatsen. Sociale media marketing biedt bedrijven de mogelijkheid om direct met hun doelgroep te communiceren en hun merkidentiteit op te bouwen.

4. Content marketing

Contentmarketing draait om het creĆ«ren en delen van waardevolle en relevante inhoud om een specifieke doelgroep aan te trekken en te behouden. Dit kan variĆ«ren van blogartikelen en infographics tot video’s, podcasts en whitepapers.

Door waardevolle informatie te bieden, kunnen bedrijven het vertrouwen van potentiƫle klanten winnen, hun expertise demonstreren en zich onderscheiden van de concurrentie. Contentmarketing is ook een effectieve manier om organisch verkeer naar websites te stimuleren en de online zichtbaarheid van een merk te vergroten.

5. Influencer marketing

Influencer marketing is een strategie waarbij merken samenwerken met invloedrijke personen op sociale media om hun producten of diensten te promoten. Deze influencers hebben een grote volgersbasis en kunnen aanzienlijke invloed uitoefenen op het koopgedrag van hun publiek. Door samen te werken met influencers kunnen merken profiteren van hun geloofwaardigheid en populariteit om hun bereik te vergroten en potentiƫle klanten te bereiken.

Trends in marketing

Marketing is doorlopend in ontwikkeling omdat het de route van de consument volgt. Als je daar wilt zijn waar de doelgroep is, moet je de juiste kanalen gebruiken. En die veranderen doorlopend. Dat de marketeers zich nu vooral richten op online kanalen zoals social media, e-mail marketing en zoekmachines was 20 jaar geleden niet denkbaar. Daar komt het gebruik vanOm het gebruik van mobiele telefoons en andere mobile apparaten nog bij. Nieuwe vormen van marketing zullen zich verder gaan ontwikkelen zoals:

Marketing opleidingen & trainingen

De vraag ‘Wat is Marketing?’ is nog steeds een veelgehoorde vraag in bedrijvend Nederland. Dat komt enerzijds omdat er zoveel verschillende disciplines binnen marketing zijn en anderzijds omdat het vak doorlopend in beweging is. Marketeers staan er om bekend zich doorlopend te verdiepen in de nieuwste ontwikkelingen en methodes van het marketing vakgebied. Niet voor niets zijn er lego opleidingen, trainingen en cursussen te vinden over het mooie marketing vak!

Op opleidingsplatform Springest vind en selecteer je marketingopleidingen van de beste aanbieders. Een greep uit een aantal marketing opleiding categorieen.

Daarover meer op het www.b2bmarketeers.nl/blog.

marketing hulp

content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing šŸ†.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.