Waarom uitlegvideo’s essentieel zijn voor jouw bedrijf

door Redactie | Last Updated:   20 juni 2024

In de hedendaagse digitale wereld is visuele content koning. Een van de meest effectieve manieren om complexe onderwerpen, concepten of processen begrijpelijk te maken, is door het laten maken van een uitlegvideo. In deze blog bespreken we de voordelen van uitlegvideo’s, het verschil tussen uitlegvideo’s en instructievideo’s, en waarom ze een cruciaal onderdeel zouden moeten zijn van uw marketingstrategie.

Wat is een uitlegvideo?

Een uitlegvideo – ook wel: how to video genoemd – is een korte video die ontworpen is om een specifiek onderwerp, product of dienst op een eenvoudige en duidelijke manier uit te leggen. Deze video’s maken vaak gebruik van animaties, voice-overs, live-action beelden en grafische elementen om de boodschap over te brengen. De uitlegvideo’s worden vaak gebruikt voor educatieve doeleinden, zoals in het onderwijs of tijdens trainingen.

uitlegvideo shoot

Voordelen van een uitlegvideo

1. Eenvoudig complexe informatie overbrengen

Een van de grootste voordelen van uitlegvideo’s is hun vermogen om complexe informatie op een eenvoudige manier over te brengen. Of het nu gaat om technische producten of abstracte concepten, een goed gemaakte uitlegvideo kan deze onderwerpen begrijpelijk maken voor een breed publiek.

2. Verhoogde betrokkenheid en retentie

Video’s zijn van nature boeiender dan tekst. Ze combineren visuele en auditieve elementen, wat zorgt voor een hogere betrokkenheid en betere retentie van informatie. Dit betekent dat uw publiek de boodschap beter begrijpt en onthoudt, wat kan leiden tot hogere conversiepercentages.

3. Verbeterde SEO en online zichtbaarheid

Uitlegvideo’s kunnen ook bijdragen aan een betere SEO (search engine optimization). Video-inhoud wordt steeds belangrijker in zoekalgoritmen. Door uitlegvideo’s op uw website en sociale mediaplatforms te plaatsen, kunt u uw online zichtbaarheid vergroten en meer verkeer naar uw site trekken.

4. Versterking van merkvertrouwen

Door een professioneel videoproductie bedrijf gemaakte uitlegvideo’s stralen autoriteit en expertise uit. Ze laten zien dat u begrijpt waar u het over heeft en dat u bereid bent om die kennis op een toegankelijke manier te delen. Dit kan het vertrouwen in uw merk vergroten en potentiële klanten over de streep trekken.

Uitlegvideo vs. Instructievideo: wat is het verschil?

    SHoewel uitlegvideo’s gericht zijn op het duidelijk en eenvoudig uitleggen van een concept, product of dienst om begrip te creëren, zijn instructievideo’s meer gefocust op het stapsgewijs laten zien hoe iets moet worden gedaan. Uitlegvideo’s richten zich op het “waarom” en “wat”, terwijl instructievideo’s zich concentreren op het “hoe”.

Voorbeeld uitlegvideo

Tips voor het maken van een uitlegvideo

1. Plan en script de video

Een goed gestructureerde uitlegvideo begint met een plan en een script. Dit kan in detail maar ook in hoofdlijnen; afhankelijk van de werkwijze die jij met de producent afspreekt. Denk na over de belangrijkste punten die je wilt overbrengen en orden deze logisch. Het is vooral belangrijk dat het script duidelijk, beknopt en boeiend is.

Als je publiek mogelijk niet bekend is met het onderwerp, vermijd dan jargon en ingewikkelde termen. Een script helpt je bij de creatiefase als tool om de juiste boodschap te formuleren. Het belangrijkste is dat het script er voor zorgt dat je niets vergeet en iedereen weet wat er moet gebeuren.

2. Maak duidelijke keuzes voor opname-apparatuur

De kwaliteit van je video is cruciaal voor de professionaliteit van je uitlegvideo. Je kunt heel ver komen met je webcam of telefoon. Het is echter in dat geval belangrijk om veel aandacht te besteden aan licht en geluid.

Investeer in een goede microfoon voor heldere audio en een degelijke camera voor scherp beeld. Slechte geluidskwaliteit of wazig beeld kunnen afleiden van de boodschap die je probeert over te brengen. Zorg dus ook voor voldoende verlichting om schaduwen te minimaliseren en je gezicht goed zichtbaar te maken. Idealiter kies je voor een hoofdlichtbron, een secundaire lichtbron (van de zijkant) en een licht van achter zodat het onderwerp ‘los komt’ van de achtergrond.

Als je meerdere uitlegvideo’s wilt maken, maak dan goede afspraken met de productie-partner of zorg voor een studio op kantoor waar je met weinig moeite direct aan opnames kunt starten.

3. Voeg visuele extra’s toe

Visuele hulpmiddelen zoals dia’s, afbeeldingen, animaties en tekstoverlays kunnen je uitleg versterken en verduidelijken. Gebruik ze om complexe concepten eenvoudiger te maken en je verhaal te ondersteunen. Zorg ervoor dat de visuele hulpmiddelen consistent zijn in stijl en kleur om een samenhangend geheel te creëren. Dit helpt om de aandacht van je kijkers vast te houden en maakt je video aantrekkelijker. Bovendien werk je daarmee aan de lading van je merk!

4. Houd het kort en bondig

Probeer je uitlegvideo kort en to the point te houden. Focus op de essentie en vermijd overbodige details. Idealiter duurt een uitlegvideo niet langer dan 5-10 minuten. Als je onderwerp veel diepgang vereist, overweeg dan om het op te splitsen in een serie kortere video’s.

5. Toon je persoonlijkheid

Hoewel het belangrijk is om professioneel te blijven, kan het tonen van je persoonlijkheid je video een menselijke touch geven. Spreek met enthousiasme en wees jezelf. Dit maakt je video niet alleen leuker om naar te kijken, maar helpt ook om een band op te bouwen met je kijkers. Mensen hebben meer vertrouwen in iemand die authentiek overkomt.

6. Sluit altijd af met een call-to-action!

Eindig je video met een duidelijke call-to-action (CTA). Dit kan variëren van het vragen om je video te liken en te delen, tot het uitnodigen van kijkers om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief of een specifieke actie te ondernemen. Een sterke CTA helpt om de betrokkenheid te vergroten en kan leiden tot meer interactie met je content.

Door deze tips te volgen, kun je uitlegvideo’s maken die niet alleen informatief en helder zijn, maar ook professioneel en boeiend. Dit zal je helpen om je publiek beter te bereiken en je marketingdoelen te behalen.

Lees ook onze andere tips voor b2b marketing video’s!

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.