Welk gratis CRM systeem is de beste keuze in 2024?

door Marcel Nanning | Last Updated:   1 november 2023

Gratis CRM systemen liggen niet voor het oprapen. Dat is ook logisch want meestal zijn de goede dingen in het leven niet gratis. Er zijn echter wel veel betaalbare CRM systemen en ja, er is wel een aantal hele goede gratis CRM systemen. Daar gaan we in dit artikel dieper op in. Lees mee en ontdek gratis CRM voor 2024!

Welke gratis CRM systemen zijn er op de markt?

Even een stapje terug. De markt van CRM software is enorm. Dat is ook logisch want CRM biedt veel voordelen. Voor ieder type bedrijf bestaat wel een typische oplossing. De markt verschilt van hyper-specifieke CRM systemen tot brede alleskunners die gehele bedrijfsprocessen afdekken. Ook kun je kiezen voor SAAS of on premisse tools. CRM systemen kennen steeds vaker ook CRM apps om op alle apparaten toegang te hebben tot de belangrijkste functies van de software.

Hoe werkt gratis CRM?

De enorme concurrentie in de markt heeft ook voordelen. Daardoor worden leveranciers gedwongen goede gebruikerservaringen te bieden tegen scherpe prijzen. Ook de gratis oplossingen (die uiteraard dienen als marketingtool voor de betaalde versies) worden dus ook steeds interessanter. De gratis versies zijn in veel gevallen zo volledig, rijk aan functionaliteit en gebruiksvriendelijk dat men in veel gevallen niet over hoeft te stappen op de betaalde variant.

Natuurlijk gaan de leveranciers uit van een logische ontwikkeling die klanten doormaken. Daardoor groeien de behoeftes van de meeste klanten automatisch. Er ontstaat behoefte aan meer functionaliteit, meer gebruikers of het vastleggen van meer contactpersonen of verkoopkansen. De overstap naar een betaalde versie is in die gevallen het logische gevolg.

Snel & goed

Bij een bepaalde fase in een bedrijf komt al snel de behoefte aan een systeem om contacten vast te leggen en verkoopkansen te registreren. “Is er geen gratis crm tool die we kunnen gebruiken?” is een veelgestelde vraag op dat moment.

Organisaties hebben vaak snel iets nodig om de ontwikkeling van het bedrijf niet af te remmen en aan minimale functionaliteit voldoende. Als je eenmaal aan de slag gaat met CRM, is de kans groot dat de behoefte naar meer functionaliteit ook snel groeit. De meeste gratis tools bieden dan ook betaalde mogelijkheden ter uitbreiding.

Je kunt je voorstellen dat dit soort software niet snel gratis aan te bieden is. Toch groeit het aantal aanbieders.

Dit is een aantal gratis CRM systemen: Hubspot CRM, Bitrix24, ZOHO CRM en Overloop.

1. Hubspot: gratis CRM systeem voor de basis

Hubspot is een van de grootste marketing automation aanbieders in de wereld. Met hun eigenzinnige karakter hebben ze een innovatieve tool neergezet die inhaakt op de inbound marketing trend. Deze software was van oorsprong bedoeld voor het genereren van leads door content marketing in te zetten. Functies als leadscoring en emailmarketing vormen de basis voor deze software. Het werd al snel duidelijk dat al die data ook ergens moest blijven; in een database. Daarom ontwikkelde Hubspot een gratis CRM-systeem genaamd HubSpot CRM. Deze oplossing biedt interessante mogelijkheden voor kleine bedrijven om bedrijfsgegevens en contactgevens bij te houden en verkoopkansen te beheren.

Voor altijd een gratis CRM-systeem

Hubspot heeft aangekondigd dat dit voor altijd gratis CRM software zal blijven. Het doel is om bedrijven vanuit de gratis CRM-software kennis te laten maken met de organisatie. Uiteraard om ze later te converteren naar de betaalde CRM functionaliteit of de marketing automation software.

Lees ook onze review van Hubspot!

hubspot gratis crm systeem

2. Bitrix24 CRM: rijk aan functionaliteit

Een ander gratis CRM systeem dat populair is, is Bitrix24. Deze software, opgericht in 2012, biedt een interessante versie voor beginnende CRM-gebruikers, ZZP’ers of kleine bedrijven. Je kunt best veel met de gratis versie. Denk aan:

Wat de gratis versie niet ondersteunt zijn zaken als: rapportages, marketing functionaliteit en andere meer geavanceerde oplossingen. Ook is er een beperking op het aantal gebruikers.

Bitrix24 levert hiermee zeer veel waarde voor gratis CRM. Daarmee hebben ze een slimme verkooptruc gevonden om gebruikers kennis te laten maken met de tool. Vrijwel alle gebruikers zullen uiteindelijk meer functionaliteit nodig gaan hebben en dan is Bitrix24 al een vertrouwde partner.

De overstap naar een betaald abonnement is dan dichtbij. Niets is gratis in het leven dus uiteindelijk is gratis CRM software in de meeste gevallen bedoeld om jou te converteren naar een betalende klant.

bitrix gratis crm screenshot

3. Zoho CRM: software met brede scope

Een van de bekende namen in het CRM-landschap is Zoho CRM. Je kunt beginnen met de gratis versie en daar gebruik van maken tot 3 users. Je hebt dan toegang tot functies als: contactenbeheer, leads, deals en taken. Je kunt ook een aantal e-mails per maand verzenden vanuit de gratis versie van dit CRM systeem.

zoho crm gratis

4. Overloop

In 2015 onstond het idee een CRM-tool als Google Chrome extension aan te bieden. Later groeide deze oplossing (Prospect.io) uit tot een volledige CRM en workspace oplossing met de naam Overloop. Ze bieden naast de betaalde varianten ook een 100% gratis oplossing aan met voloende functionaliteit om te kunnen starten met CRM voor je bedrijf. Een interessante optie, mede doordat de gratis versie niet beperkt is door het aantal users, deals of contacten.

Overloop gratis CRM screenshot

Bijna-Gratis CRM software

Naast de gratis CRM software van HubSpot zijn er ook veel tools beschikbaar die betaalbaar zijn. Je kunt in sommige gevallen vanaf de prijs van een Netflix abonnement gebruikmaken van een vrij rijke CRM oplossing. Een aantal CRM-oplossingen die je kunt overwegen als je gaat voor betaalbare tools zijn deze:

Wat kun je verwachten van gratis of low-budget CRM software?

De gratis CRM software van HubSpot of de betaalbare CRM oplossingen bieden doorgaans handige basisfunctionaliteiten. De meeste oplossingen bieden functies als:

1. Het vastleggen van bedrijfskaarten en contactgegevens.

Dit is een van de voornaamste basisfuncties van CRM software. Zonder contactgegevens heb je geen beschikking over de kernkracht van CRM (Customer Relationship Management). Hoe slim en geavanceerd dit kan, verschilt per systeem. Kun je bijvoorbeeld relaties aangeven in de database zoals vestigingen en hoofdkantoren? Of heb je de mogelijkheid om veel detailinformatie vast te leggen in de bedrijven- en contactpersonenkaart?

2. Leads, deals of verkoopkansen beheren

Ieder systeem noemt het anders maar over het algemeen bedoelen de systemen hetzelfde; bouw een pipeline met verkoopkansen. In het ene CRM systeem zie je deals, het andere systeem heeft het over leads. Het gaat er in de basis om dat je cases kunt vastleggen die mogelijk tot een order kunnen leiden. Het vastleggen, monitoren en rapporteren van verkoopkansen is een van de belangrijkste functies van CRM systemen. In gratis CRM systemen en low budget CRM systemen die je deze functies dus vaak terug.

3. Acties uitzetten

Een derde essentiële functionaliteit is het inplannen van acties. Dat wil zeggen; het uitzetten van taken om bepaalde accounts op te volgen. Ook deze taak zie je vaak terug in gratis of betaalbare CRM software.

Naast deze functies heeft ieder pakket een eigen unique selling point en toevoegingen.

4. AI!

De meeste CRM-systemen experimenteren op dit moment met AI-toepassingen in hun software. We zien de grote jongens zoals SalesForce hier grote stappen in zetten. Lees onze SalesForce review voor meer informatie hierover.

Andere partijen zijn wat terughoudender. AI in CRM komt voor op allerlei toepassingen. Een aantal mogelijkheden waar CRM-leveranciers mee experimenteren zijn:

Het is goed denkbaar dat over een aantal jaren alle CRM-oplossingen op een bepaalde manier gebruikmaken van AI om nog meer waarde te bieden aan hun gebruikers. Zelfs de gratis CRM-systemen.

gratis crm vergelijken

Gratis- en betaalbare CRM systemen vergelijken

Als je een keuze maakt voor CRM software is het belangrijk om goed na te denken over de gewenste functionaliteit. Kijk ook goed vooruit; verwacht je snel te gaan groeien? Dan is de prijs belangrijk voor het toevoegen van meerdere gebruikers of het werken met grotere databases. Ook kun je groeien in de behoefte naar CRM software functionaliteiten. Kijk dus altijd naar de pakketten die nog meer beschikbaar zijn binnen de CRM-aanbieder die je overweegt.

Daarmee voorkom je dat je verleid wordt met een aantrekkelijke instapprijs om vervolgens de hoofdprijs te betalen bij een bepaalde groei van jouw organisatie. Via onze CRM vergelijkingstool kun je zelf een vergelijk maken tussen verschillende systemen.

Gratis CRM Systeem Uitgelicht

✅100% GRATIS CRM-SOFTWARE
✅VERKOOPKANSEN FLOW
✅E-MAIL PLANNING
✅DOCUMENTEN DELEN & LIVE CHAT

Probeer HubSpot CRM. Het is gratis.

FAQ

Wat kun je met gratis crm software?

Met gratis crm software kun je doorgaans de basis automatiseren zoals: het vastleggen van contactgegevens en het beheren van de pipeline.

Is een gratis CRM systeem voor Outlook?

De meeste CRM-systemen beschikken over koppelingen met Outlook. Je kunt Outlook ook gebruiken als CRM-systeem. Dan heb je het wel alleen over het beheren van contacten en het vastleggen van taken.

Is Zoho CRM gratis?

Net als Bitrix24 en HubSpot CRM biedt Zoho CRM ook een gratis versie. Voor meer functionaliteit moet je een vergoeding betalen.

Oprichter en hoofdredacteur van b2bmarketeers.nl, het weblog over b2b marketing over Marketing Strategie, Content Marketing, Marketing Automation, CRM, Project Management en Account Based Marketing. Marcel heeft gewerkt bij CRM partners, b2b marketing bureau's en De Efteling als b2b marketeer. Hij is eigenaar van Nanning Marketing , een marketingbureau gericht op resultaatgerichte content marketing voor b2b. Marcel gelooft in wederzijdse groei door het delen van kennis, ervaringen en visie. LinkedIn
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.