Deze bedrijfsrisico’s loop je als ZZP’er

door Redactie | Last Updated:   29 november 2023

Tags:

Je hebt er bewust voor gekozen om ondernemer te worden. Meestal vanuit een passie voor het werk dat je doet, in combinatie met de mogelijkheden die je ziet om hier een goede boterham mee te verdienen. Als zelfstandig ondernemer heb je vrijheden die iemand in loondienst niet heeft. Maar je hebt ook meer zorgen en verplichtingen. Want bij het ondernemerschap komt heel wat meer kijken dan alleen het uitoefenen van je vak. Je loopt meer risico, vooral op financieel gebied.

Risico’s voor ondernemers

Dit zijn zomaar enkele voorbeelden van waar je als ondernemer rekening mee moet houden. Daarom is het goed om je verzekeringsportefeuille een kritisch tegen het licht te houden. Ben je wel voldoende verzekerd tegen dit soort onverwachte zaken?

bedrijfsongeval zzp

Branche-gerelateerde risico’s

Er bestaat niet zoiets als een standaard verzekeringspakket voor ondernemers. Elke onderneming heeft zijn eigen specifieke behoeftes op dit gebied. Veel hangt af van wat je precies doet en welke risico’s je daarmee loopt. Het zou niet logisch zijn om alle potentiële risico’s in één polis onder te brengen, want dan zouden andere ondernemers misschien betalen voor een dekking die ze niet nodig hebben.

We nemen de zzp verzekeringen van NN als voorbeeld. Hier kun je als ondernemer zelf kiezen wat voor jou belangrijk is. Bij elke polis maak je de afweging in hoeverre de verzekering van toepassing is op jouw bedrijfssituatie. Zo kun je zelf een pakket samenstellen waarmee je de belangrijkste risico’s afdekt. Een financieel adviseur heeft immers met heel andere zaken te maken dan een aannemer die een kantoorpand voor iemand bouwt.

Ben je bijvoorbeeld freelance Online Marketeer mét budgetverantwoordelijkheid? Laat je dan goed adviseren over de risico’s die jij loopt als er zaken fout gaan.

Verplichte verzekeringen

Voor sommige verzekeringen geldt dat je er niet onderuit komt. De autoverzekering is daar een goed voorbeeld van. Voordat je in een auto mag gaan rondrijden, zul je het voertuig eerst moeten verzekeren. De reden daarvoor is simpel: aansprakelijkheid. Als jij schade veroorzaakt bij iemand anders, zou je daarvoor zelf moeten opdraaien als je niet verzekerd zou zijn. Daarom moet iedereen in ons land tenminste WA-verzekerd zijn.

zzp risico autoverzekering

Daarnaast komt het voor dat je ook op grond van een collectieve arbeidsovereenkomst bepaalde verzekeringen verplicht moet afsluiten. De overheid werkt verder aan een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandig ondernemers, zodat bij ziekte of revalidatie het verlies van inkomsten wordt gecompenseerd.

Conclusie

Het ondernemerschap brengt een wereld van kansen met zich mee, maar tegelijkertijd ook een lading aan verantwoordelijkheden en risico’s. Van klanten die betalingsproblemen veroorzaken tot juridische complicaties en onverwachte ziekteperiodes. Het kritisch bekijken van je verzekeringsportfolio is dan ook van essentieel belang om deze risico’s te beperken. Daarnaast evolueert ook het wettelijk kader met mogelijke verplichte verzekeringen voor zelfstandig ondernemers, wat de noodzaak benadrukt om goed geïnformeerd te blijven en de juiste dekking te waarborgen.

Het aangaan van ondernemersrisico’s vereist niet alleen moed, maar ook een doordachte en uitgebreide aanpak om jezelf en je bedrijf te beschermen in een altijd veranderend landschap.

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.