SocialPilot Review; een volledige tool voor Social Media management

door Marcel Nanning | Last Updated:   22 november 2021

Social Media Management is niet meer weg te denken uit de marketingactiviteiten van bedrijven. Zowel kleine bedrijven, grote bedrijven en marketingbureau’s kunnen niet zonder goede social media tools. Niet voor niets is het landschap van Social Media Management tools geëxplodeerd en zijn er gratis en betaalde alternatieven in overvloed beschikbaar.

SocialPilot staat samen met tools als Buffer en Hootsuite aan de top van de voedselketen wat Social Media Management Tools betreft. Ik ben er eens ingedoken voor deze SocialPilot review.

Wat kun je met Social Pilot?

SocialPilot biedt een uitgebreid set aan functies voor het monitoren, opzetten, inplannen en versturen van Social Media posts voor meerdere platforms. Daarnaast zijn er nog meer functies die je kunnen helpen om meer uit Social Media Marketing te halen.

Klik hier en probeer SocialPilot 14 dagen gratis

Set up voor deze SocialPilot Review

Socialpilot review accounts koppelen setup

De set-up gaat vliegensvlug. Je koppelt zeer snel Social Media accounts aan SocialPilot en kunt direct aan de slag, een prima user experience. Als je er niet helemaal uitkomt, wordt je geholpen door een real-time helpfunctie en je kunt support krijgen.

Ik vind de tool ook prima ogen en het is voor mij meteen duidelijk waar welke functies zitten. Er is een hoofd-menu met items als Berichten, Analytics en Accounts en die kennen nog een dieper niveau als sub-menu. Bij Berichten bijvoorbeeld heb je functies als Create post, Calander of Bulk schedule. Een aantal functies op een rij.

Klik hier en probeer SocialPilot 14 dagen gratis

Opstellen en inplannen van Social Media posts

Het opstellen van een post gaat bij SocialPilot ongeveer hetzelfde als bij andere tools zoals Buffer. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken zoals het aanpassen van een bestaande post. Je kunt bij het opstellen van een nieuwe social media post kiezen voor het invoegen van een url naar een landingpage. Op basis hiervan doet SocialPilot automatisch een suggestie voor de media die je eventueel wilt tonen.

SocialPilot ondersteunt verschillende Social Media platforms:

– LinkedIn,
– Twitter,
– Facebook, Instagram,
– Google my business,
– TikTok,
– VK
– Tumblr.

Voor verschillende platforms biedt de tool meerdere mogelijkheden. Beheer bijvoorbeeld je Facebook Boost Posts en Lead ads via deze social media software.

Externe contentbronnen voor verrijking van posts

Een leuke functionaliteit is het toevoegen van content van externe content generatie aanbieders zoals .gifjes van Giphy of afbeeldingen vanuit een Canva-koppeling. Een leuke feature! Posts kunnen ook opgebouw worden vanuit feed-content en posts kunnen opgeslagen worden als draft om later verder te bewerken.

Deze functie is krachtig, werkt snel en eenvoudig. Posts kunnen ook eenvoudig ingezet worden op andere platforms en eventueel per platform nog aangepast worden.

Klik hier en probeer SocialPilot 14 dagen gratis

🙁

Een gemiste kans van SocialPilot: bij het opstellen van een twitterbericht en het invoegen van een hashtag geeft SocialPilot geen suggesties voor andere hashtags.

Visuele kalenderweergave voor post planning

social pilot review planning

Na het opstellen van het bericht kan deze ingepland worden, zelfs voor meerdere momenten. Dat is nice. Ik mis na de post-opmaak bij het plannen wel een visuele weergave van de kalender en hoe de post zich verhoudt t.o.v. andere posts.

Je kunt na het opstellen van de post wel een visuele kalenderweergave raadplegen op bijvoorbeeld week of maandindeling en hier middels drag en drop posts verplaatsen. Een hele prettige functie!

Posts kunnen ook gecureerd worden en content van derden kan opgepakt worden om te gebruiken als post-content, bijvoorbeeld via feeds.

:-) Bulk Schadule, yeah!!

socialpilot review bulk schadule

Tip: Bulk Schadule. Een leuke feature om te benoemen is die van Bulk Schadule. Je kunt een .csv bestand uploaden op basis waarvan SocialPilot berichten klaarzet om in te plannen. Je kunt je berichten dus vooraf opzetten en in 1 keer uploaden om toe te voegen aan de tool, nice! Bulk schadule is mogelijk tot 500 afbeelding posts!

Klik hier en probeer SocialPilot 14 dagen gratis

SocialPilot analytics en reports

socialpilot review - analyse en rapportage

Al je posts kunnen uitgebreid gevolgd worden. Wat was het bereik, wat is het klikgedrag en dat soort gegeven zijn allemaal uit te lezen. Niet alleen de posts, maar het hele social media account wordt uitgebreid weergegeven in een dashboard.

Let op; er wordt geen historische data ingeladen dus je gaat posts en de resultaten daarvan pas meten vanaf het moment dat je het SocialPilot account geactiveerd hebt. SocialPilot biedt ook de mogelijkheid om te reageren op Social Media berichten.

Huh? ?

Bij Instagram zie ik geen Analytics staan. Dit heb ik ook vaker gehoord van andere SocialPilot-gebruikers; op het gebied van Instagram is dit niet de meest uitgebreide tool.  

Teams en samenwerken

Een interessante functie om met meerdere mensen samen te werken aan Social Media Marketing is die van Teams. Je kunt teamleden toevoegen en uitnodigen mee te werken.

Je kunt via deze functie ook klanten uitnodigen om samen te werken via SocialPilot. Voor marketingbureau’s een interessante functionaliteit.

Support

Vanuit de tool kan een FAQ-overzicht benaderd worden. Hier staat per hoofdactiviteit informatie over hoe alles werkt. Dit is een zeer uitgebreide database.

Er kan ook een supportvraag gesteld worden via een formulier. Ik zie in deze hoek van de website geen chat of telefoonnummer om direct contact op te nemen.

Klik hier en probeer SocialPilot 14 dagen gratis

Kosten en prijsopbouw van SocialPilot

SocialPilot kent 4 prijsniveau’s waarvan de vierde een maatwerkprijs betreft. Je betaalt een prijs per maand voor het gebruik van de tool en kunt er voor kiezen om de abonnementskosten per jaar te betalen. Dit levert een aanzienlijke korting op van meer dan 10% bij ieder prijsplan.

De prijsopbouw op basis van maandelijks afrekenen:

Dit is een vergelijkbare pricing met andere tools van dit niveau zoals Hootsuite en Buffer. Al is Buffer bijvoorbeeld wel een stuk goedkoper aan de onderkant van de markt met slechts 15,- per maand.

Klik hier en probeer SocialPilot 14 dagen gratis

Voordelen van SocialPilot

De nadelen van SocialPilot

Eindoordeel SocialPilot

Niet voor niets behoort SocialPilot tot een van de meest gebruikte tools voor Social Media Management. Het is eenvoudig in gebruik, stabiel en de functies zijn uitgebreid. Er is goed nagedacht over de toepassing van Social Media Management zoals bureau’s dat doen en teams bij grotere organisaties. Het opstellen en inplannen van posts gaat zeer eenvoudig, hier zit absoluut een kracht van SocialPilot.

Hier en daar mis ik wat handigheidjes die ik weer bij andere tools heb gezien maar dat zijn geen onvolkomenheden. Een zwak puntje is de Instagram-functionaliteit. Insta posts kunnen opgesteld worden in SocialPilot maar de distributie vraagt om een handmatige handling. Ook zijn er geen analytics voor Instagram accounts.

Voor mij geen issue dus ik waardeer SocialPilot als een zeer krachtige, gebruiksvriendelijke tool om samen te werken aan professionele Social Media Marketing. Vooral als het gaat om opstellen, inplannen, verzenden en monitoren van social posts biedt het meer dan genoeg!

Klik hier en probeer SocialPilot 14 dagen gratis

Oprichter en hoofdredacteur van b2bmarketeers.nl, het weblog over b2b marketing over Marketing Strategie, Content Marketing, Marketing Automation, CRM, Project Management en Account Based Marketing. Marcel heeft gewerkt bij CRM partners, b2b marketing bureau's en De Efteling als b2b marketeer. Hij is eigenaar van Nanning Marketing , een marketingbureau gericht op resultaatgerichte content marketing voor b2b. Marcel gelooft in wederzijdse groei door het delen van kennis, ervaringen en visie. LinkedIn
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.