SE ranking review: dé tool waarmee je je organische verkeer laat groeien

door Marcel Nanning | Last Updated:   24 mei 2022

Tags: ,

Of je nou contentmarketeer, SEO-specialist of directeur van je eenmanszaak bent: als je je verkeer via de zoekmachines naar je website wil verhogen, heb je een tool nodig die je daarmee helpt. Die bijvoorbeeld inzicht geeft in de technische ‘gezondheid’ van je website, je zoekwoordposities en wil je weten wat je concurrenten doen. SE Ranking belooft dit. Wij testten de tool voor je uit en checkten de voor- en nadelen van SE Ranking.  Aan het einde van deze SE Ranking review geven we antwoord op de vraag: is SE Ranking onmisbaar op het gebied van SEO?

Wat is SE Ranking?

SE Ranking is SEO-software waarmee je je organische verkeer naar je website laat groeien. Met deze tools kun je je SEO-posities monitoren, het aandeel verkeer meten, je concurrenten volgen, een marketingplan maken, technische problemen opsporen, je backlinks in kaart brengen en je social media-statistieken volgen. Je kunt ten minste 10 projecten volgen, waardoor het ook een geschikte tool voor freelancers en bureaus is.

De functionaliteiten van SE ranking

SE Ranking heeft een hoop functionaliteiten waarmee je de organische prestaties van je site meet. In deze SE Ranking review bespreken we een aantal belangrijke mogelijkheden. Als je je aanmeldt voor de gratis proefperiode van 14 dagen, zie je na inloggen een overzichtelijk dashboard. Op het hoofdscherm zie je een grafiek met de gemiddelde posities van al je projecten.

SE Ranking seo positions

Je kunt bestaande projecten analyseren (via het linkermenu) aan én losse domeinen checken (via de tools aan de bovenkant). Dat laatste is handig wanneer je een snelle analyse wil maken voordat je aan tafel zit bij een potentiële klant, óf om even te ‘gluren bij de buren’. Ik loop de functionaliteiten met je door.

De projecten

In de linkerkolom kun je bovenaan allereerst een project kiezen. Hierin voeg je je klanten of eigen sites toe die je wilt optimaliseren. In het goedkoopste abonnement kun je 10 projecten toevoegen – vaak voldoende voor freelancers of kleine ondernemers. Het algemene dashboard verandert in een grafiek van het specifieke project en vanuit daar kun je doorklikken naar de onderliggende functionaliteiten.

Rankings

Links bovenaan vind je de rankings. Voordat je start met je SEO-werkzaamheden, wil je weten waarop je doelgroep zoekt. In SE Ranking kun je per zoekterm zien hoe vaak er maandelijks op een bepaalde term wordt gezocht.

Over het ‘rankings’ rapport:

Het nadeel van een limiet aan keywords? Als je met meerdere klanten werkt en groeit, zullen er steeds meer zoektermen bijkomen en moet je ruimte bijkopen. Daarom haal ik vaak bij vaste klanten de zoektermen die continu op 1 staan er na een bepaalde periode uit. Dit zorgt ervoor dat je een niet helemaal eerlijk vergelijk krijgt in je rankings en Analytics & Verkeer. Je kunt natuurlijk ook een stap zetten met het abonnement. Maar er is nog een andere manier om álle zoektermen waarop je rankt uit te draaien. Daarover later meer.

SE Ranking keyword positions

Analytics & Verkeer

Vind je het vervelend om continu te switchen tussen al je dashboards? Met SE Ranking is het niet nodig om Analytics te openen, als je vooral focust op je organische vindbaarheid. Want je wilt niet alleen weten of je focus keywords de zoekmachines domineren, maar ook of het daadwerkelijk verkeer naar je site oplevert. Onder Analytics & Verkeer kun je je Google Analytics & Search Console accounts koppelen.

Google Analytics

Je voegt je Google account toe en de juiste property. Je kunt dan, net als in Google Analytics, op een bepaalde datumreeks filteren en eventueel vergelijken met de voorgaande periode. Je vindt in dit dashboard de volgende rapporten:

Ook vind je hier organisch verkeer vergeleken met andere kanalen, zodat je ook kunt zien wat het aandeel organisch verkeer op het totaal is.

SE Ranking dashboard verkeer

Google Search Console

Als je aan de slag gaat met SEO, is Google Search Console onmisbaar. Het gratis programma van Google zorgt ervoor dat pagina’s sneller indexeren en dat je inzicht krijgt in je organisch verkeer. Door Google Search Console te koppelen verschijnt de data uit je rapporten ook in dit overzicht:

Dit rapport kun je exporteren en werkt perfect voor een kleine managementrapportage. Gebruik je Google DataStudio en vind je dat fijner werken als dashboard? SE ranking heeft een gratis connector om te koppelen aan je dashboard zodat je o.a. je zoekwoordposities kunt toevoegen aan Datastudio.

SE Ranking google datastudio

Kies in Google Datastudio bij een nieuw diagram op ‘gegevensbron toevoegen’ en kies daar de ‘SE ranking connector’.

Mijn concurrenten

Kijk, je wilt natuurlijk uitgaan van je eigen kracht. Maar dat betekent niet dat je niet mag gluren bij de buren. Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden. Daarom kun je onder ‘concurrenten’ zelf concurrenten toevoegen op basis van je eigen marktonderzoek. En op basis van de zoektermen die je eerder bij ‘rankings’ hebt toegevoegd, vind je onder ‘SERP-concurrenten’ de domeinen die het beste scoren op de termen waarop jij focust. Onder ‘zichtbaarheidspercentage’ zie je op basis van de door jou toegevoegde zoektermen hoe jij ten opzichte van je concurrenten scoort qua zichtbaarheid. Deze functie kun je ook goed gebruiken om:

Marketingplan

SE Ranking is een geschikte tool voor de ervaren SEO-specialist én de rookie. Onder ‘marketingplan’ word je stap voor stap meegenomen door de software om je zichtbaarheid te vergroten. Aan de hand van een stappenplan en taken per stap, werk je gefocust aan je doel. De tool heeft al een hoop stappen voor je toegevoegd (48, om precies te zijn) en zodra je de basis van SEO in de vingers hebt kun je zelf extra stappen toevoegen.

SE Ranking marketingplan

Website Audit

Finishen in een triathlon zonder enige voorbereiding en zwemdiploma? Onmogelijk. En je pagina’s vindbaar maken met een website die aan alle kanten rommelt werkt evenmin. Wil je organisch goed gevonden worden, dan is het belangrijk dat je een site hebt die functioneert. Denk hierbij aan:

Zorg dat je voorbereid de strijd aangaat in de zoekmachnes. Onder ‘website audit’ beoordeelt SE Ranking op meer dan 100 punten de gezondheid van je website. Mét diagnose. Aan de hand van het probleemrapport heb je meteen inzicht welke punten meer aandacht vragen en waar je je webbouwer voor moet inschakelen.

SE Ranking website health

Backlink Monitor

Waarom ben jij minder vindbaar dan je concurrent? Misschien komt dat wel door het gebrek aan backlinks. Op verschillende manieren kun je jouw backlinks controleren: de handigste manier vind ik via de backlink controle tool. Je wordt dan doorverwezen naar het menu bovenaan. Ik ga dadelijk nog dieper in dit menu, maar zoals ik eerder zij kun je daar – los van projecten – losse url’s checken. Zo ook hier: je kunt de backlinks van álle domeinen checken. Voer je eigen URL in en ontdek hoeveel backlinks jij hebt en wat de kwaliteit van deze links is. Doe je dat vervolgens ook voor je concurrent, dan zie je al snel of er nog werk aan de winkel is.

Filters op backlinks

Je kunt filters zetten op backlinks met een bepaalde domein autoriteit (bijvoorbeeld 60 of hoger) of zoeken naar specifieke domeinen. Ook kun je zien welke erbij zijn gekomen en welke backlinks je misschien hebt verloren.

Social Media

Tot slot: social media. Social media is onderdeel van je online zichtbaarheid. Het social media rapport voegt voor mij persoonlijk niet zoveel toe. Je kunt namelijk maar twee kanalen koppelen: alleen Facebook en Twitter. Nadat je je kanaal hebt gekoppeld, kun je je statistieken bekijken. Voor Facebook is dit het aantal paginalikes, het bereik, de bezoeken en het aantal interacties per post. Ook zie je de demografische gegevens van je volgers: op basis van geslacht, leeftijd, land, plaats en taal. 

Als je veel met Facebook en/of Twitter doet kan je dit rapport toevoegen aan je over-all management dashboard. Tot slot kun je nog automatisch posten vanuit SE ranking – maar dit zou ik direct zelf doen in Facebook Business Suite of een externe tool zoals Buffer of Later – waar je meer kanalen kunt beheren. Dit rapport voegt het minste toe aan SE ranking, maar het staat niet in de weg.

De alles-in-één toolbox

Naast deze uitgebreide functionaliteiten biedt SE ranking ook nog een aantal losse functionaliteiten aan, waarvoor je geen project hoeft aan te maken. Ideaal als je snel een lead wil analyseren of een toekomstige klant wil overtuigen. Je voert een domein in (willekeurige URL, los van de projecten) en je krijgt inzicht in de volgende rapporten:

SE Ranking SEO tools

Extra (betaalde) features:

Kosten van SE ranking

We gaan er geen doekjes om winden: de prijs/kwaliteitsverhouding van SE ranking is enorm goed. Allereerst heb je invloed op de hoeveelheid korting die je krijgt. Je geeft aan hoe vaak je de rankings laat checken en de contractduur.

SE Ranking kosten 1

Bij de ‘rankings check frequency’ kun je kiezen tussen ‘daily’, ‘every 3 days’ en ‘weekly’. Ik denk dat dat voor veel kleine ondernemers en MKB’ers ‘every 3 days’ of ‘weekly’ voldoende is. De optimalisaties die je vandaag doet, zijn meestal niet de volgende dag te zien. Heb je genoeg geduld en voldoende andere taken op je bordje liggen? Dan zou ik kiezen voor ‘weekly’. Daarmee pak je direct 40% korting.

SE ranking beloont loyaliteit. Leg je voor ten minste 3 maanden vast, dan ontvang je 5% korting. Bij jaarlijks verlengen loopt dat zelfs op tot 20%. Kies je ervoor om je zoekwoordposities in de zoekmachines 1x per week te laten checken en jaarlijks vooruit te betalen, dan ontvang je in totaal 60% korting. Op basis daarvan heb ik de 3 pakketten voor je geselecteerd:

SE Ranking kosten 2

Essential

Het goedkoopste abonnement laat je vanaf 13,92 euro per maand 250 zoektermen wekelijks analyseren met verschillende combinaties (regio, apparaat, zoekmachine, taal). Jaarlijks betekent dat 60.000 keyword checks in totaal. Je kunt 10 projecten toevoegen en 5 concurrenten per project.

Je kunt eventueel per pakket ook nog upgraden naar extra zoektermen. Je hebt bij ‘essential’ toegang voor 1 gebruiker en dat maakt het de perfecte tool voor zzp’ers of MKB’ers met maar 1 marketingmedewerker. 

Pro

Extra features ten opzichte van ‘essential’ bij Pro zijn meer website audits, meer backlinks monitoren, extra keywords en meer audits. Daarnaast krijgen 3 gebruikers toegang en kun je de rapporten voorzien van een whitelabel. Ideaal voor de kleine marketingbureaus.

Business

Bij Business kun je tot 2500 keywords per week analyseren, meer audits uitvoeren en krijgen 10 gebruikers toegang. Ook krijg je toegang tot de API-koppeling. Hiermee kun je op grote schaal projecten beter managen, alleen de data eruit pikken die voor jou interessant is en werkprocessen automatiseren.

Service/ondersteuning van SE Ranking

Niets is vervelender dan uren in de wacht te hangen of geen enkele vorm van support te ontvangen. Bij SE ranking is dat gelukkig geen probleem. Of je nu een abonnement hebt of niet: ze zijn makkelijk te bereiken via hun contactformulier op de site, telefonisch of via de support chat.

De voor- en nadelen van SE ranking

De voordelen en nadelen van tools als SE Ranking zijn afhankelijk van de doelen die je ermee hebt en hoe je het gaat gebruiken. Ik beheer meerdere websites en werk voor klanten aan sites als freelancer. Vanuit die optiek zijn dit de voor- en de nadelen van deze tool.

Voordelen SE Ranking

➕ Uitgebreide tool met alle SEO-rapporten die je nodig hebt
➕ Niet alleen inzicht in je eigen data, maar ook in dat van je concurrenten
➕ Perfect voor de marketing senior en rookie: met de stappenplannen wordt SEO voor iedereen makkelijker gemaakt
➕ Veel keywords analyseren voor een fijne prijs 
➕Lage maandelijkse kosten zodat het ook voor freelancers en kleine ondernemers interessant is 
➕ Koppeling met Google Data Studio 
➕ Een deelbare link waardoor je een realtime rapport met je klanten kan delen, zonder dat een account benodigd is 

Nadelen SE Ranking

➖ Social media-rapport voegt niet zoveel toe: kanalen zoals Instagram of LinkedIn kan je niet koppelen 
➖ Je betaalt extra voor zoekwoordanalyses in het goedkoopste abonnement: daarvoor kun je ook andere (gratis) tools voor gebruiken
➖ Je betaalt extra voor het checken van een indexeringsstatus van je site: daarvoor kun je gratis Search Console gebruiken

SE ranking review conclusie: waarom zou je (niet) kiezen voor deze software?

Vergeleken met andere SEO tools is SE Ranking een zeer uitgebreide tool met alle functionaliteiten die je verwacht. Andere SEO-tools hebben meer functionaliteiten, maar de meeste SEO-specialisten gebruiken met name de zoekwoordrapporten, site audits en backlinktools. Dat maakt SE ranking een heel complete tool tegen gunstige maandelijkse kosten. In deze SE ranking review kunnen wij bevestigen dat je waar voor je geld krijgt.

Niet voor niets gebruik ik (Marcel) deze tool dagelijks voor al mijn projecten zoals de website waar je nu dit artikel op leest, mijn klantprojecten én dit project over luxemburg vakanties.

Probeer SE ranking nu 14 dagen gratis uit

Alternatief voor SE ranking

Semrush

SEMrush staat bekend als een uitgebreide tool en staat aan de top als het gaat om SEO tools. Extra functies die je ten opzichte van SE Ranking hebt zijn onder andere ‘Cost per click mapping’, ‘Merkanalyse’ en ‘Onderzoek Adverteerders en advertenties’. De meeste functionaliteiten die je als SEO-er gebruikt zijn zoekwoordonderzoek, backlink onderzoek, site audits en verkeer analyses en die vind je gewoon in SE ranking. De kosten van SemRush liggen een stuk hoger vergeleken met SE ranking.

👉 Lees hier onze SEMrush review

Ubersuggest

Zoek je alleen een tool om zoekwoordonderzoek uit te voeren? Dan voldoen verschillende gratis tools waaronder UberSuggest. Je kunt dagelijks drie gratis zoekopdrachten uitvoeren: je voert een zoekterm in en deze geeft je het zoekvolume en de mate van concurrentie. Ook vind je een aantal suggesties op basis van jouw ingevoerde zoekopdracht.

FAQ over SE ranking

Wat is SE ranking?

SE ranking is een alles-in-één SEO-tool om je organische zichtbaarheid te vergroten. Van zoekwoordonderzoek uitvoeren tot posities meten en site audits: je kunt het voor verschillende projecten in een tool beheren.

Wat kost SE ranking?

De kosten van SE ranking variëren op basis van pakket, de frequentie waarop je rankings ophaalt en de betaaltermijn. Vanaf 13.92 euro per maand (met 60% korting) kun je het gebruiken tot het duurste abonnement met 0% korting voor 139 euro per maand.

Waarom SE ranking?

SE ranking is wat mij betreft de beste keuze als het gaat om prijs/kwaliteitverhouding. Alle rapporten die jij als SEO-specialist nodig hebt vind je terug in de software en de instapkosten zijn laag. Het heeft iets minder functionaliteiten dan Semrush, maar daar is de prijs ook naar.

Probeer het zelf uit in de gratis proefperiode

Oprichter en hoofdredacteur van b2bmarketeers.nl, het weblog over b2b marketing over Marketing Strategie, Content Marketing, Marketing Automation, CRM, Project Management en Account Based Marketing. Marcel heeft gewerkt bij CRM partners, b2b marketing bureau's en De Efteling als b2b marketeer. Hij is eigenaar van Nanning Marketing , een marketingbureau gericht op resultaatgerichte content marketing voor b2b. Marcel gelooft in wederzijdse groei door het delen van kennis, ervaringen en visie. LinkedIn
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.