B2B marketing strategie

De b2b marketing strategie is een overzicht aan stappen en marketingactiviteiten voor de lange termijn om voor een succesvolle marktbenadering richting organisaties. Een b2b marketing strategie vormt de basis voor je marketingplan en -tactiek.

b2b marketing strategie de hoe en de wat

Wat staat er in een b2b marketing strategie?

De b2b marketing strategie kan op verschillende manieren omschreven worden. Doorgaans wordt er vanuit onderzoek gekeken naar markten. Daarin maakt men onderscheid in een Externe analyse (Macro/Meso) en een interne analyse (Micro). Er zijn verschillende modellen die toegepast worden in de analyse-fase en de plan-fase. Denk bij een externe analyse aan een MABA analyse en DESTEP methode. Het is van belang dat de marketingstrategie aansluit bij de merkstrategie. De volgende elementen komen terug in een b2b marketing strategie:

Strategisch keuzes rondom:

Vanuit de b2b marketing strategie kan een doorvertaling gemaakt worden naar een operationeel b2b marketingplan. Hierin wordt omschreven wat de waardeproposities zijn voor verschillende markten en hoe de markt bewerkt gaat worden. In dit plan komen marketingmiddelen en marketingactiviteiten aan bod zoals:

B2b Marketing middelen voorbeelden

Kenmerkend aan b2b marketingplannen is dat er vaak wordt gesproken over de marketing- en salesfunnel waarin leadgeneratie een belangrijke rol speelt. Maar b2b marketing gaat om meer: de inzet van above the line en below the line zijn beide belangrijke elementen in een totale marktbenadering.

Een aantal voorbeelden van middelen en b2b marketingactiviteiten zijn:

Boeken & artikelen over het opstellen van een b2b marketing strategie:

Tip!
Lees ook het artikel:

Wat is een CRM strategie en hoe stel je er een op.
Een uitgebreid artikel over de ins- en outs van een CRM strategie inclusief voorbeelden uit de praktijk en tooltips.

content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.