3 Belangrijke tips voor succes met Lean Six Sigma

door Redactie | Last Updated:   3 januari 2023

Tags:

Lean Six Sigma is een managementstrategie die door bedrijven wereldwijd is overgenomen. Lean Six Sigma is gericht op verbetering van bedrijfsprocessen en combineert de focus van Lean, ook wel het stroomlijnen van processen door verspilling te elimineren, met de focus van Six Sigma, het verminderen van variatie.

Deze combinatie is een procesverbeteringssysteem waarmee je leert begrijpen wat er nodig is voor een hogere proces-efficiëntie, door middel van de oorzaken van de problemen in je werk te analyseren, verbeteringen door te voeren en de doeltreffendheid ervan te monitoren.

Kortom, Lean Six Sigma biedt technieken en om organisatorische problemen op te lossen. In dit artikel geven we je enkele handige tips om Lean Six Sigma te implementeren op de werkplek.

1. Creëer openheid voor verbetering

Op de bedrijfsvloer zijn er meestal overal mogelijkheden voor kleine verbeteringen. Door regelmatig kleine verbeteringen aan te brengen zullen de processen na verloop van tijd beter worden en krijg je een dieper inzicht in de beste praktijken en de veranderende behoeften van de klant is er altijd een betere manier. Blijf dus zoeken naar dergelijke mogelijkheden en moedig jouw teamleden aan hetzelfde te doen.

2. De methodologie standaardiseren

Wil je een Six Sigma project doorvoeren, dan moet er een standaard methodologie worden gedefinieerd. Dit is belangrijk, want anders zullen te veel mensen in het team talloze uren besteden aan het steeds opnieuw definiëren van de strategie. Het proces van standaardisatie naar Six Sigma stelt bedrijven en organisaties in staat te concentreren op het verminderen van afwijkingen van de norm, en minder zorgen te hoeven maken over welke methodologie er gebruikt moet worden.

Voordelen standaardisatie met Lean Six Sigma

Standaardisatie maakt een gemeenschappelijke aanpak mogelijk en verkort de uitvoeringstijd van een project aanzienlijk. Het creëert ook een gemeenschappelijke taal en zaak, waardoor een echte cultuur van teamwerk ontstaat. Het standaardiseren van processen kan mogelijk worden gemaakt door relevante opleidingen aan te bieden, zoals een Lean Six Sigma Green Belt Training. De Green Belt training is een combinatie van projectleiderschap en hands-on kennis onder het mom van continu verbeteren.

3. Zorg voor perspectief

Als je het perspectief van jouw stakeholders niet onderzoekt, zul je hun beweegredenen nooit begrijpen. Door niet goed op de hoogte te zijn van de perspectieven van de betrokkenen, is de kans kleiner dat je belangrijke veranderingen aanstuurt. Het is dus van essentieel belang rekening te houden met de context, ervaring, politiek, prioriteiten, doelstellingen, eigenbelang en misvattingen van ieders perspectief. Op die manier komen de ware bedoelingen naar boven.

Kortom, leer jouw stakeholders kennen, verken hun perspectieven en toon aan dat je om hen geeft.

Foto door fauxels

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.