Hybride werken implementeren? Regel deze zaken! 

door Redactie | Last Updated:   27 februari 2024

Waar we een aantal jaren geleden opeens genoodzaakt waren om thuis en hybride te gaan werken is dat vandaag de dag wel anders, we kunnen tegenwoordig gewoon weer terug naar kantoor. Maar of we dat ook allemaal weer doen? Zeker niet! Bij veel mensen beviel het thuiswerken zodanig goed, dat ze dit zijn blijven doen.

hybride werken cijfers cbs
Hybride werken CBS 21 22

Vaak wel in hybride vorm en daarmee zijn ze verdeeld door de week heen thuis en op kantoor aan het werk. Het is als werkgever ook iets waar je bijna niet meer onderuit komt; hybride werken is here to stay. In veel sollicitatiegesprekken is het een standaardvraag van de toekomstig medewerker, en dit zou voorlopig ook zeker zo blijven. Heb je deze vorm van werken als werkgever nog niet -of zelfs helemaal niet- goed geregeld? Dan is het aan te raden om eens te kijken of het voor jou een optie is.

Maar niet voordat je deze zaken goed regelt!

Goed bereikbaar zijn

Als werkgever ben je waarschijnlijk wel voorstander van hybride werken, mits de kwaliteit van je werk en diensten er maar niet onder lijdt. Het is daarmee als bedrijf cruciaal dat je goed bereikbaar bent en blijft, zowel extern als intern. Overleggen moeten wel door kunnen gaan en ook je klanten moeten je nog weten te vinden. Het is daarom een goed idee om te kiezen voor een goed netwerk en systeem voor overleggen en contact, wat vervolgens ook echt iedereen gebruikt.

Kies hierbij voor een programma wat goed werkt van een groot bedrijf en blijf dit ook de komende jaren gebruiken. Teams telefonie is hier een prachtig voorbeeld van. Een systeem waar alles in kan, zowel mobiele als vaste nummers kunnen hierin worden geïmplementeerd en ook vergaderen is via hetzelfde systeem mogelijk. Investeer in zo’n oplossing en niemand zal merken dat jullie de transitie naar hybride maken!

Werkgeverschap 

Het is niet zo dat wanneer je personeel thuis gaat werken, je geen verantwoordelijkheid meer hebt over hen. Houd dan ook goed in de gaten of jij je personeel wel voldoende faciliteert in het hebben en houden van een fijne werkplek, zowel thuis als op kantoor. Het leveren van goede middelen om hybride te werken zijn jouw verantwoordelijkheid, denk aan een PC, laptop en aanverwante dingen.

Maar ook andere zaken zoals een ergonomisch verantwoord bureau en stoel zijn heel belangrijk. Dit is niet alleen fijn voor de werknemer, maar ook voor jou als werkgever op de lange termijn. Je wilt natuurlijk niet dat iemand uitvalt, doordat hij of zij last heeft van RSI klachten of andersoortige pijntjes.  

hybride werken meeting

Werkafspraken

Hybride werken, waarbij medewerkers zowel op kantoor als op afstand kunnen werken, vereist duidelijke werkafspraken om een soepele en effectieve werkomgeving te waarborgen. Als werkgever is het essentieel om samen met de medewerkers heldere richtlijnen vast te stellen. Hieronder staan enkele belangrijke werkafspraken die je als werkgever kunt overwegen:

 1. Beschikbaarheid en Bereikbaarheid:
  Definieer de verwachte werktijden en beschikbaarheid van medewerkers. Maak een meeting per week bijvoorbeeld ‘ verplicht’ zodat je team in iedergeval een moment per week heeft om elkaar te zien en bij te praten. Dit kan uiteraard ook een online meeting zijn. Specificeer ook hoe medewerkers bereikbaar moeten zijn tijdens werktijden, bijvoorbeeld via e-mail, telefoon of virtuele communicatiekanalen.

 2. Communicatieprotocollen:
  Stel richtlijnen op voor effectieve communicatie, zowel binnen het team als met externe partijen. Bepaal welke communicatiemiddelen moeten worden gebruikt voor verschillende soorten interacties, en benadruk het belang van regelmatige updates en overlegmomenten.

 3. Technologische Ondersteuning:
  Zorg voor de nodige technologische infrastructuur en ondersteuning om hybride werken mogelijk te maken. Verschaf toegang tot de benodigde software, tools en training om ervoor te zorgen dat medewerkers effectief kunnen samenwerken, ongeacht hun locatie.

 4. Teamprestaties en Samenwerking:
  Stimuleer teambuilding en samenwerking door regelmatige teambijeenkomsten, zowel fysiek als virtueel. Definieer de verwachtingen met betrekking tot teamwork en benadruk het belang van een gezamenlijke inspanning, ongeacht de werkomgeving.

 5. Flexibiliteit en Aanpassingsvermogen: Benadruk het belang van flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Erken dat elke medewerker unieke behoeften heeft en moedig open communicatie aan als aanpassingen in de werkafspraken nodig zijn.

 6. Veiligheid en Privacy: Zorg ervoor dat medewerkers bewust zijn van de veiligheids- en privacyrichtlijnen, vooral bij het werken met gevoelige informatie. Verschaf de nodige middelen en training om een veilige werkomgeving te waarborgen, zowel op kantoor als op afstand.

Conclusie

Kortom, investeer in hybride werken in deze concurrerende arbeidsmarkt. Het is iets waar veel werknemers echt de meerwaarde van inzien wanneer zij van baan wisselen. Het kan je als werkgever ook veel opleveren, mits je het goed aanpakt. De kosten ervan kun je vaak ook nog opvoeren bij de belastingdienst. Daarmee is het een win-win situatie voor jullie allemaal. Maar vergeet niet dat je verantwoordelijkheid dus niet al eindigt wanneer je werknemers het pand verlaten!

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.