Zakelijk leasen: wat is het en welke vormen zijn er?

door Redactie | Last Updated:   24 oktober 2022

Tags:

We hebben allemaal wel eens een reclame voorbij zien komen, waarin wordt gesproken over het leasen van auto’s. Daarbij heb je vast ook wel eens een vriend of vriendin horen praten over ‘een auto van de zaak’. Het leasen van een auto is een steeds populairdere manier van het bezitten van een auto. Dit leasen kun je op twee verschillende manieren doen, particulier of zakelijk. In dit artikel gaan we vooral dieper in op het laatste. Want wat is zakelijke lease nu eigenlijk? En van welke vormen kun je precies gebruik maken?

Wat is zakelijk leasen?

We beginnen met het uitleggen van het begrip zakelijk leasen. Hierin financiert een leasemaatschappij een auto voor een bedrijf, waardoor werknemers gebruik kunnen maken van de auto en het bedrijf deels eigenaar wordt. Dit is echter volledig afhankelijk van de gekozen leasevorm. 

Met de leasemaatschappij wordt besproken hoe lang een bedrijf het voertuig gebruikt. Daarbij komen ook zaken als de afbetaling ter sprake, waarna er een vast maandbedrag wordt afgesproken. Het voordelige hiervan is dat een bedrijf een voertuig als het ware in termijnen betaald, waarbij er niet direct een groot bedrag hoeft worden uitgegeven. 

Operational lease

Binnen het leasen van auto’s door bedrijven valt er te kiezen tussen operational lease en financial lease. Om de verschillen duidelijk aan te geven, vertellen wij meer over beide onderdelen. Te beginnen met operational lease. Operational lease is een veel gekozen manier van leasen bij grote bedrijven. Met deze vorm van leasen betaal je maandelijks een bedrag voor het gebruik van de auto, waarin alle kosten, behalve de brandstof, voor de auto verrekend zijn. 

vormen zakelijk leasen

De auto blijft echter wel eigenaar van een leasemaatschappij. Je kunt dit dan ook het beste zien als het huren van een auto. Er zijn een aantal grote voordelen voor bedrijven op te noemen voor operational lease. Zo komt de auto bijvoorbeeld niet op de economische balans te staan. Daarbij heb je bij het kiezen voor operational lease ook nog eens de mogelijkheid te kiezen tussen full operational lease en netto operational lease. 

Full operational lease vs netto operational lease

Full operational lease is een vorm van leasen waarin alle gemaakte kosten worden meegenomen. Hierbij betaalt een bedrijf een vast bedrag per maand, waarbij alle andere kosten als onderhoud, schadeafhandeling, pechhulp en bijvoorbeeld vervangend vervoer op naam van de leasemaatschappij komt te staan. Bij netto operational lease blijf je zelf verantwoordelijk voor een aantal kosten, zoals de verzekering en bijvoorbeeld de benodigde reparatiekosten. 

Financial lease

Een andere manier zakelijk van leasen is financial lease. Dit is een manier van leasen die wordt gebruikt door zowel grote ondernemers en zzp’ers. Je kunt dit het beste vergelijken met een grote banklening. Een bedrijfsauto wordt gekocht, terwijl deze in termijnen wordt terugbetaald aan de leasemaatschappij. Dit maandelijkse bedrag wordt samen met de leasemaatschappij opgesteld. Zodra het leasecontract is afgelopen en alle termijnen zijn betaald, dan wordt de auto definitief overgenomen voor een eerder afgesproken prijs. Ook wel de slotsom genoemd. Dit laatste is nooit mogelijk bij operational lease.

Eigenaar van een nieuwe auto

De voordelen van operational lease zijn voornamelijk dat je niet direct een groot bedrag kwijt bent. Je betaalt maandelijks een geldbedrag, waardoor je niet jarenlang hoeft te sparen voor een nieuwe auto. Daarbij kun je het geld dat je hierin investeert ook nog eens aftrekken van de door jouw behaalde omzet. Dit scheelt je onderaan de streep een leuk bedrag aan belasting. De auto komt in tegenstelling tot operational lease wel op de balans te staan. En indien alles is afbetaald, dan ben je zomaar eigenaar van de auto. Wel zo prettig als je een lange tijd in een bepaalde auto hebt gereden. 

Foto door Dmitry Zvolskiy

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.