Marketeer, heb jij een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)?

door Redactie | Last Updated:   13 september 2021

Marketing is een prachtig vak en biedt oneindig veel mogelijkheden. Er is groei in allerlei richtingen te realiseren; je kunt groeien in je rol op hieragisch vlak en teams aan gaan sturen. Je kunt groeien op inhoudelijk vlak en je specialiseren. Andere marketeers groeien op organisatiekundig vlak. En weer andere marketeers zoeken hun groei in ondernemerschap of creativiteit. Waar jouw groei ook zit en hoe ambiteus je ook bent; als je jouw ambitie en de route daar naartoe niet borgt, mis je kansen. We kijken in dit artikel naar de kracht van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP).

Wat hoort er in een POP?

Een Persoonlijk Ontwikkelplan kan op verschillende manieren worden opgezet. Er staat doorgaans een aantal elementen in die je sowieso nodig hebt om structureel te werken aan je eigen ontwikkeling. Het doel van een POP is niet alleen om je eigen ontwikkeling te borgen maar ook om anderen onderdeel te maken van jouw ontwikkeling. Denk aan je manager, collega’s of partners. Ook kan een Pop onderdeel zijn van de formaliteiten rondom de beoordeling van jouw functioneren.

Een aantal elementen die in een POP thuishoren.

1. Ambitie als uitgangspunt

Een plan is een hulpmiddel om een doel te bereiken. Als je jouw ontwikkeling wilt borgen zul je moeten starten met een doel. Niet iedere marketeer heeft een hyper-ambitieus doel voor ogen. Dit hoeft ook helemaal niet. Ook minder impactvolle doelstellingen verdienen een gedegen plan van aanpak. Wil je marketing manager worden? Streef je het runnen van een eigen marketing bureau na? Heb je de wens om teams aan te sturen? Of wil je heel graag meer weten over content marketing? Of ben je graag assertiever in de samenwerking met anderen? Er zijn legio ontwikkeldoelen te bedenken die jou helpen om verder te komen in je werk. Bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelplan is het nadenken over de belangrijkste doelstellingen een fundamenteel onderdeel.

Organisatie doel en persoonlijk doel uitlijnen

Als je een POP opstelt in samenwerking met een werkgever, is het ook belangrijk om jouw doel af te stemmen met het belang van de organisatie. Als de werkgever graag uitbreiding ziet van het marketingteam en in jou een potentiële team lead ziet en jij die ambitie ook hebt, zou dat een mooi uitgangspunt kunnen zijn voor jouw POP. Als het doel staat, kun je gaan bepalen wat er nodig is om dat te bereiken.

Note: Persoonlijke ontwikkeling is nooit klaar. Bij ieder doel dat je bereikt zullen er nieuwe doelen ontstaan om mee aan de slag te gaan. Ambities kunnen ook veranderen of doordat de prive-situatie verandert bijvoorbeeld.

2. Bijbehorende doelstellingen in jouw POP

Naast jouw ambitie kun je een aantal concrete doelstellingen vastleggen om de route naar jouw ambitie te ondersteunen. Dit kunnen doelen zijn op inhoudelijk vlak, soft-skill vlak of bijvoorbeeld ervaringsvlak. Het is belangrijk dat de doelstellingen aansluiten bij jouw gestelde ambitie en drempels die jij ziet in de weg naar jouw ambitie wegnemen.

Stel; je zou graag team lead willen worden omdat dit past bij jouw groeiambities en talenten. Je weet dat je het kan en wordt enthousiast van de uitdaging. Je hebt echter ook een aantal uitdagingen die je graag zou willen aanpakken. Je hebt nog niet zo vaak gesproken voor een groep en wordt daar nerveus van. Ook ben je erg geïnteresseerd in kennis en inzichten over types leidershap en het enthousiasmeren van teamleden. Een aantal voorbeelden van doelstellingen die daarbij kunnen horen:

Er zijn natuurlijk ook doelstellingen te definieren die te maken hebben met kleinere verbeterkansen zoals: beter beleidsstukken kunnen schrijven of efficiënter vergaderen. Hoe groot of klein de doelen ook zijn; door ze vast te leggen, te bespreken en je er aan te committeren is de kans groter dat je ze bereikt.

3. Toegewijde acties

Naast het stellen van doelen is het belangrijk om bijbehorende acties te benoemen. Wat ga je doen om invulling te geven aan je gestelde doelen. Acties kunnen ook weer uiteenlopen van grote, impactvolle plannen zoals het behalen van een MBA-certificaat tot het volgen van een training; efficiënter vergaderen.

Naast het volgen van opleidingen, trainingen of cursussen zijn er ook andere acties die je kunnen helpen in het behalen van doelen. Een aantal voorbeelden:

4. Afspraken

Nu je helderheid hebt in ambitie, doelstellingen en bijbehorende acties is het tijd om ze ook te formaliseren. Welke afspraken maak je met jezelf en jouw manager om dit plan uit te rollen? Misschien zijn er praktische zaken die uitgezocht moeten worden zoals:

Je spreekt ook zaken af over de voorgang en hoe je deze gaat monitoren. Ook kunnen er afspraken vastgelegd worden over wat je verwacht van de manager en de organisatie. Maar ook over wat de organisatie van jou mag verwachten. Door zaken te formaliseren zorg je voor een borging van jouw plan en daarmee een borging van jouw persoonlijke ontwikkeling.

Dit is slechts een voorbeeld van hoe je een persoonlijk ontwikkelingsplan kunt opstellen. Hier zijn uitgebreide templates voor die je kunnen helpen die voor jezelf of voor je medewerkers goed op te zetten.

Veel plezier met jouw route en ontwikkeling!

Photo by cottonbro from Pexels

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.