7 B2B marketing trends van 2023 die je niet kunt missen

door Redactie | Last Updated:   14 maart 2023

De B2B-marketingwereld is de afgelopen jaren enorm veranderd, en 2023 zal waarschijnlijk niet anders zijn. Er zijn 7 B2B-marketing trends voor 2023 waarvan w nu al zien dat ze veel impact gaan hebben. We nemen ze met je door.

Contentmarketing strategieƫn voor het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar is een perfect moment om je contentmarketing strategie te evalueren en bij te sturen. Om ervoor te zorgen dat je content de juiste doelgroep bereikt, moet je eerst weten wie je doelpubliek is. Als je dit weet, kun je gerichte content maken die aansluit bij hun behoeften en interesses. En dit kan van alles zijn. Afhankelijk van wat voor soort bedrijf je hebt kun je met goede content enorm veel mensen bereiken.

Daarbij kun je een digitale flyer laten drukken, artikelen plaatsen op websites en actief zijn op social media, waarover later meer. Daarnaast is het belangrijk om precies de juiste kanalen te gebruiken voor het verspreiden van je content. Kies kanalen die passen bij jouw doelgroep en waarmee ze vertrouwd zijn. Je kunt ook experimenteren met nieuwe kanalen om meer bezoekers naar jouw website of blog te trekken.

Verder is het belangrijk om relevante keywords in je content op te nemen, zodat zoekmachines jouw paginaā€™s gemakkelijk kunnen vinden en indexeren. Het optimaliseren van SEO-teksten helpt ook bij het verhogen van de organische zoekresultaten voor jouw website of blog. Tenslotte moet je er rekening mee houden dat interactie met lezers essentieel is voor succesvolle contentmarketing.

1. Attributie marketing & marketing ROI

Ten eerste wordt er verwacht dat gegevensanalyse steeds belangrijker wordt in het bepalen van strategieƫn en beslissingen. Door te leren hoe bedrijven hun klantgegevens kunnen gebruiken om betere marketinginspanningen te leveren, kunnen ze hun ROI maximaliseren.

Attributie

Het liefst willen marketeers tot op de euro precies weten welke middelen en kanalen een bepaald effect hebben gehad. Het is echter niet eenvoudig om alle interacties van de doelgroep rondom jouw merk te meten. Denk aan gesprekken in besloten social media groepen bijvoorbeeld.

b2b marketing trends customer journey

Customer journey

Daarom worden de kanalen die wel meetbaar zijn, zo goed mogelijk in kaart gebracht. Het liefst brengen we die informatie ook nogeens samen in een dashboard, CRM-systemen en/of een customer journey. Op die manier krijg je toch een redelijk beeld van de invloed die bepaalde marketingmiddelen hebben gehad op een aankoop van een product of dienst.

2. Meer video in b2b

Ook wordt er verwacht dat meer bedrijven investeren in video-content voor hun marketingstrategieƫn, dankzij de groeiende populariteit ervan onder consumentengroepen over de hele wereld. Vrijwel alle social media platforms richten zich op video. Websites kunnen er ook niet meer omheen.

online marketing trends 2023 video

Een goed videomarketingplan is dus een belangrijk onderdeel van jouw marketingstrategie. Hierin verwerk je o.a.:

3. Hoe AI de marketingwereld verandert in 2023

In 2023 zal AI een grote rol spelen in de marketingwereld. We hebben natuurlijk een enorme golf aan reacties gezien op de ontwikkelingen rondom ChatGPT en Bard. Door het gebruik van geavanceerde algoritmes en machine learning technologieƫn, zullen bedrijven in staat zijn om hun klanten beter te begrijpen en hun behoeften te voorspellen.

a) Verzamelen data klantgedrag

AI-gebaseerde systemen zullen ook helpen bij het verzamelen van data over klantgedrag, waardoor bedrijven meer gerichte marketingcampagnes kunnen ontwikkelen die aansluiten bij de specifieke behoeften van hun doelgroep.

b) Content genereren

AI-technologieƫn zoals natural language processing (NLP) en computer vision (CV) zullen ook worden ingezet om content te creƫren die is afgestemd op de interesses van individuele consumentengroepen. Tools zoals ChatGPT kunnen je helpen bij het schrijven van blogteksten, landingpages, advertentieteksten en andere marketingcontent.

b2b marketing trends AI

Maar ook in de wereld van marketingafbeeldingen gaat AI ontzettend snel. Je kunt vrij eenvoudig beeldmateriaal genereren via AI zonder daar een fotosessie voor nodig te hebben. Deze ontwikkeling trekt zich ook door in video en audio.

c) Doelgroepen bereiken

Bovendien kan AI worden gebruikt om automatische advertenties in te zetten op basis van locatiegegevens, demografische informatie en andere relevante factoren. Dankzij deze technologieƫn zal marketing veel efficiƫnter worden uitgevoerd, waardoor bedrijven meer rendement uit hun investeringen kunnen halen.

4. Veranderingen in SEO-strategie voor 2023

De wereld van SEO verandert voortdurend en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste trends. Voor 2023 zijn er een aantal veranderingen die bedrijven in gedachten moeten houden als ze hun SEO-strategie willen bijwerken.

Ten eerste is het belangrijk om je website zo mobiel vriendelijk mogelijk te maken, omdat steeds meer mensen hun zoekopdrachten uitvoeren via mobiele apparaten. Zorg ervoor dat je website goed werkt op alle schermformaten en dat de content gemakkelijk leesbaar is op kleinere schermen.

b2b trend seo

Daarnaast wordt er steeds meer gekeken naar de kwaliteit van content, dus zorg ervoor dat je inhoud relevant, informatief en uniek is. Het gebruik van lange tail keywords (zoekwoordcombinaties) neemt ook toe, dus probeer hiermee rekening te houden bij het schrijven van content voor je website. Als laatste kan het helpen om videoā€™s toe te voegen aan je website of blog posts om meer interactiviteit toe te voegen.

5. Hoe groeien bedrijven door middel van Social Media Marketing?

Social media marketing is een krachtig middel om bedrijven te helpen groeien. Het biedt de mogelijkheid om je doelgroep te bereiken, je merknaam te versterken en meer verkeer naar jouw website te genereren. Door social media marketing kan een bedrijf zijn online aanwezigheid uitbreiden, waardoor het meer klanten kan bereiken en meer inkomsten kan genereren.

Met social media marketing kunnen bedrijven ook betrokken blijven bij hun doelgroep door middel van interactie met hen op verschillende platforms. Bedrijven kunnen ook advertenties plaatsen op sociale netwerken om hun product of dienst onder de aandacht van potentiĆ«le klanten te brengen.

Social media marketing helpt bedrijven ook bij het bouwen van een sterk merkimago door het delen van relevante inhoud die interessant is voor hun doelgroep. Door regelmatig content te posten, wordt de naamsbekendheid vergroot en wordt er vertrouwen gecreƫerd tussen het bedrijf en zijn volgers.

6. Wat zijn de kansen en uitdagingen met betrekking tot Voice Search?

Voice Search biedt een aantal kansen en uitdagingen voor bedrijven. Aan de positieve kant, het gebruik van Voice Search maakt het gemakkelijker voor mensen om informatie te zoeken, waardoor ondernemingen meer bezoekers naar hun website kunnen trekken. Het verhoogt ook de betrokkenheid met de doelgroep, omdat mensen meer interactief zijn met hun zoekopdrachten.

b2b trend voice marketing

Aan de andere kant brengt Voice Search ook een aantal uitdagingen met zich mee. Bedrijven moeten hun content optimaliseren voor spraakopdrachten, wat veel tijd en moeite kan vergen. Daarnaast is er concurrentie op dit gebied, waardoor bedrijven ervoor moeten zorgen dat ze bovenaan staan in de zoekresultaten als iemand een spraakopdracht uitvoert. Tot slot is er nog steeds een technologisch obstakel: sommige spraakassistent-systemen begrijpen niet altijd wat iemand precies wil weten.

7. Groei in e-commerce

Vrijwel alle niches binnen b2b zetten een vorm van e-commerce in of zijn dit aan het onderzoeken. Zelfs in de dienstensector zien we deze ontwikkeling groeien. Diensten worden verpakt en als maandabonnementen aanbegoden, direct af te nemen via een webshop.

De fysieke producten blijven uiteraard niet achter. Er zijn b2b marktplaatsen, webshops, productconfiguratoren en andere tools die de kracht van het web gebruiken om b2b transacties eenvoudiger tot stand te brengen.

Wat zijn de voordelen van het opvolgen van deze trends?

Het opvolgen van de laatste trends in B2B marketing zal je als bedrijf helpen om nog meer klanten te bereiken. Bij deze trends is er veel focus op automation, en dat lijkt dan ook het sleutelwoord voor de toekomst.

Ondernemingen kunnen zo op verschillende platformen en kanalen nieuwe klanten vinden. Daarnaast wordt het steeds makkelijker gemaakt om bestaande klanten opnieuw te bereiken. Door deze trends op het gebied van online marketing op te volgen kun je als bedrijf dus grote stappen maken.

Om een succesvolle B2B-marketingstrategie voor 2023 te creƫren, moeten bedrijven hun focus verleggen naar het ontwikkelen van relevante digitale content, het optimaliseren van de klantervaring en het beheersen van data-analyse.

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing šŸ†.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.