Betalen in een webwinkel met crypto, hoe werkt het?

door Redactie | Last Updated:   5 december 2022

Tags:

Steeds meer mensen bezitten crypto zoals Bitcoin en Ethereum. Toch is het vaak onduidelijk wat je er nu precies mee kunt. Kun je ook betalen in een webshop met bitcoin of bij een gewone winkel? Een logische vraag als je je bezighoudt met crypto. In dit artikel bekijken we wat je naast handelen allemaal met crypto kunt.

Crypto als investering

Veel crypto zijn oorspronkelijk ontwikkeld als betaalmiddel. Toch zijn er nog niet veel plekken waar je er ook daadwerkelijk mee kunt betalen. De meeste mensen die bitcoin of andere cryptomunten bezitten, handelen en speculeren op waardestijgingen van de munten. De wijze waarop bitcoin en andere munten tot stand komen is gelimiteerd, waardoor het aannemelijk is dat koers zal stijgen. 

Crypto als betaalmiddel

Crypto zoals Bitcoin en Ethereum zijn gedecentraliseerde valuta. Dat betekent dat er mee betaald kan worden zonder dat er een bank nodig is. Dat betekent ook dat er geen overheid of autoriteit zeggenschap heeft over de munt. Het netwerk zorgt voor de validatie van transacties door ze toe te voegen aan de blockchain. Alle wijzigingen en transacties worden hier vastgelegd.

Waar kun je betalen met crypto?

Stel dat je met Bitcoin wilt betalen, waar kan dat dan? In Nederland is Bitcoin nog geen wettig betaalmiddel. El Salvador koos er in 2021 voor om Bitcoin te erkennen als wettig betaalmiddel. Ook in de Centraal Afrikaanse Republiek is dit het geval. Veel overheden lijken deze stap nog niet te willen maken, maar op sommige plekken is het wel mogelijk om met Bitcoin te betalen. Bijvoorbeeld bij sommige internationale webshops. Ook zijn er initiatieven in sommige steden waar je met crypto kunt betalen. De lijst van bedrijven die Bitcoin accepteren groeit sterk. Op websites als Coinmap kun je kijken waar je bij jou in de buurt met crypto kunt betalen. 

Hoe betaal je?

Als je dan met crypto kunt betalen, hoe werkt dat dan? Allereerst is het belangrijk dat je over een zogenaamde wallet beschikt. Veel mensen hebben een wallet waarmee zo op een cryptobeurs crypto hebben gekocht. Een wallet met heeft een uniek adres. Met een private en een public key is het mogelijk om een transactie in gang te zetten. Met de private key geef je toestemming voor het versturen van je coin. Met de public key is het mogelijk om een transactie in gang te zetten. 

Bij deze webshops kun je betalen met Bitcoin

Zoals we al eerder vertelden kun je als je met bitcoin wilt betalen op dit moment voornamelijk terecht bij verschillende webshops. Welke dat zijn vind je hieronder:

Thuisbezorgd

We bestellen massaal eten bij Thuisbezorgd. Bij Thuisbezorgd kun je ook betalen met Bitcoin. Je ontvangt dan een QR-code, waarmee je betaling eenvoudig kunt afronden. Dit maakt het mogelijk om anoniem eten te bestellen.

Amazon

Op Amazon kun je echt alles bestellen. Wil je anoniem iets bestellen, of gewoon betalen met Bitcoin omdat het kan, dan ben je bij Amazon aan het goede adres.

Kaartdirect

Wil je anoniem een cadeaukaart bestellen? Ook bij de organiastie Kaartdirect kun je met Bitcoin betalen.

Foto door Ivan Babydov

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.