Leadvriendelijke marketing, een utopie?


Leadvriendelijke Marketing

Hunten, scoren, deals sluiten, leads vangen, leadfunnels, een markt oprollen..de commerciële wereld zit vol krachttermen. Vaak met een hoog spierballengehalte en een egocentrisch randje. ‘wij zullen deze deal pakken, kosten wat het kost!’. Ambitieus? Zo zou je het ook kunnen noemen. Hoe dan ook, de toon is niet altijd even vriendelijk en respectvol als het gaat over de (potentiële) klant. Maar er is hoop; de revolutie is in volle gang!

Inbound Marketing & Marketing Automation

Inbound Marketing! Jawel; de zachte noot in een harde wereld. Geen outbound maar inbound. Niet oppervlakkig maar inhoudelijk. Niet storend maar afwachtend. Zorgen dat je daar bent waar je klant het verwacht. En als de prospect dan een deurtje opent (door een eBook te downloaden bijvoorbeeld), wordt hij of zij met moderne technieken voorzien van gerichte boodschappen. Inhoudelijke boodschappen die passen bij de oriëntatiefase van de prospect én zijn of haar interesse. Er is zelfs een prachtig woord voor; Lead nurturing! Een bijna beeldend woord. Verzorgend, vriendschappelijk, verleidelijk!

Maar, is dit wel zo ‘leadvriendelijk’ als het lijkt? Laatst ontving ik de zoveelste mail van HubSpot. Dé pionier op het gebied van Inbound Marketing. Deze mail nodigde me wederom uit tot het downloaden van een Whitepaper. Of het doorlopen van een demo-account. Ik heb dat in het begin als super ervaren. Totdat iedere click of download leidde tot een nieuwe stroom aan mails. Veel mails, tot het irritante af. Met de beste intenties; er werd altijd wel iets geboden. Toch frustreerde het me. Hoe kan dat dat? HubSpot is de light house van de Inbound Marketing, ben ik dan een unieke lead? Dat denk ik niet. Anders gezegd; iedere lead is uniek. Het is heel wat om de communicatie richting leads op maat te automatiseren. In het geval van HubSpot viel me op dat de spontaniteit eraf is, de menselijke factor. Denk aan iets simpels zoals het aanvoelen van een communicatiepauze. Of het formuleren van een genuanceerde, onvoorwaardelijke boodschap.

Leadvriendelijke marketing met Marketing Automation

In hoeverre is dit in te bouwen in Marketing Automation Software? Is deze souplesse, deze genuanceerde marketingantenne sowieso te automatiseren? Of is dit mogelijk, maar wel afhankelijk van de marketeer die het inricht? Want zijn of haar stem horen we, als we de email aan onszelf voorlezen in gedachte.

We gaan het zien. Voor mijn gevoel staat de wereld van Marketing Automation in de kinderschoenen. De weg naar leadvriendelijke marketing is ingeslagen, maar nog zeker niet belopen. HubSpot, Marketo, Eloqua, Pardot, Hatchbuck en vele andere verdienen hier in ieder geval al goed geld aan. Maar zonder kennis, content en de juiste intenties heb je er niet veel aan. Ik geloof dat een oude wetmatigheid uit de automatisering hier wel past als afsluiting; garbage in, garbage out.

 


😎 Tooltips van de maand voor marketeers!


Project Management Software voor b2b marketeers 👇
 

Afbeelding: www.shutterstock.com

Meer over Artikelen over Inbound Marketing & Content Marketing

content marketing strategy template

Flip the Funnel met Joseph Jaffe

Leads vs prospects

Inbound Marketing in b2b

Het hockeystick effect van Content Marketing

b2b Marketing Automation

 

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief 🤗🚀 2000+ marketing professionals gingen je voor!
Vorige Hoe richt je je social media cockpit in als je geen KLM, Philips of Interpolis bent?
De volgende Vette b2b marketing actie van Bruynzeel Storage Systems

Geen commentaar

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *