Is er nog onderscheid tussen B2B en B2C bij online marketing?


b2b b2c ecommerce online marketing

Artikelen over online marketing gaan heel vaak over B2C georiënteerde webwinkels. Niet zo gek, want deze groep is al vele jaren bijzonder actief en vaak zelfs geheel afhankelijk van hun online marketing inspanningen voor het realiseren van hun omzet. Bij B2B gerichte webwinkels ligt dit vaak anders en daar moeten we mee afrekenen.

De eerste vraag is waarom? Waardoor is het onderscheid in focus ontstaan? We kunnen de stelling aan dat een groot deel van de B2C e-commerce bedrijven relatief jonge bedrijven zijn die ook direct online zijn begonnen. Het merendeel van de B2B online verkopende bedrijven heeft echter een traditionele offline achtergrond. En daarin zit nu de kern van het onderscheid tussen B2B en B2C. Het is een enorm verschil of een bedrijf van nature direct online is begonnen of dat een bedrijf vanuit een cultuuromslag online is gestart. Het is dan ook niet vreemd dat de B2C gerichte webwinkeliers een flinke voorspong hebben op hun B2B collega’s. Kortom, B2B marketeers wakker worden!

De eigenschappen van B2B en B2C e-commerce bedrijven verschillen behoorlijk.

Online marketing voor B2B e-commerce bedrijven

 • Er is een kleine en duidelijk formuleerbare doelgroep. Dit maakt een scherpe focus mogelijk.
 • Doordat de gemiddelde orderwaarde is over het algemeen hoger dan bij de B2C e-commerce bedrijven wordt er een hogere CPL gehanteerd.
 • Het traject tot een beslissing / aankoop is langer en gaat vaak over meerdere schijven.
 • De doelgroep is online op kantooruren.

Online marketing voor B2C e-commerce bedrijven

 • Er zijn vaak grote doelgroepen die onder te verdelen zijn in kleinere doelgroepen.
 • In de B2C markt is veel meer concurrentie online. Hierdoor zijn in veel markten de marges lager en is de geaccepteerde CPL lager dan in een B2B omgeving.
 • Het beslissingstraject is kort, maar de klanttrouw broos.
 • De doelgroep is online rond lunchtijd en in de avonden.

Overeenkomsten tussen B2B en B2C online marketing

Naast deze duidelijke verschillen zijn er ook steeds meer overeenkomsten. Denk aan het voeren van een gedegen content marketing strategie, het optimaliseren van sites voor SEO doeleinden en het steeds geavanceerder uitvoeren van database marketing.

Webwinkel bedrijven met een B2B én B2C doelgroep

Wat ingewikkelder wordt het wanneer een webwinkel zowel B2C als B2B klanten heeft. Hoe maak je dan het onderscheid in het bestelproces? Twee methoden worden veel gebruikt.

 1. Richt een apart bestelproces in voor B2B en B2C

Door te werken met een apart bestelproces is direct duidelijk dat er een onderscheid is tussen het zakelijke proces en het proces voor consumenten. Op deze manier is het mogelijk om zakelijke gebruikers maatwerk te leveren, grotere aantallen te laten bestellen, korting te verlenen, op factuurbasis te laten betalen, et cetera. Een ander voordeel is dat de B2C en B2B transacties ook duidelijk gescheiden van elkaar meetbaar zijn. Goede voorbeelden zijn Brievenbusbloemen.nl en de Nationale Tijdschriftenbon.

 1. Het dynamisch aanpassen van het bestelproces bij invoer van een bedrijfsnaam

Een veelgebruikte methode is het dynamisch aanpassen van het bestelproces afhankelijk van het wel of niet invoeren van een bedrijfsnaam en/of KvK nummer. Het grootste voordeel van deze methode is dat de eindklant in eerste instantie geen keuze hoeft te maken voor een bestelproces. De andere kant van deze medaille is dat het bestelproces iets langer wordt door het toevoegen van een veld bedrijfsnaam.


😎 Tooltips van de maand voor marketeers!


Project Management Software voor b2b marketeers 👇
 

Conclusie

B2B en B2C online marketing gaat steeds meer op elkaar lijken. De B2B marketeers zijn bezig met een enorme inhaalslag en het zal niet lang meer duren voordat ook in deze markt het gros van de bedrijven professioneel aan de slag is. Gek genoeg hebben anno 2014 negen van de tien bedrijven nog geen flauw idee wat ze aan het doen zijn online.

(uitgelichte afbeelding door Shutterstock)

content marketing strategy template

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief 🤗🚀 2000+ marketing professionals gingen je voor!
Vorige Het hockeystickeffect van b2b Content Marketing
De volgende B2B content is de ideale sales toolkit

5 Opmerkingen

 1. 24 oktober 2014
  Beantwoorden

  Is het niet het B2B aankoopproces wat onderscheidend is ten opzichte van B2C? Een nieuwe spijkerbroek kopen, een boek, of een doos wijn is lijkt me fundamenteel anders. Het product is niet alleen anders, de motieven waar vanuit gegaan wordt om te beslissen zijn ook niet met elkaar te vergelijken. Ik heb zo mijn twijfels of B2B en B2C steeds meer op elkaar gaan lijken.

 2. 24 oktober 2014
  Beantwoorden

  Hi Aldo, daar heb je volgens mij de essentie te pakken van het verschil in b2b en b2c. De dynamiek is anders; er is een doorgaans een DMU en er ligt vaak meer gewicht op het verantwoorden van bepaalde keuzes. We zien echterwel dezelfde systemen terugkomen in de marketing. Een b2b webshop of een b2c webshop; ze draaien allebei om dezelfde essentie. Ook zien we dezelfde marketingtrends terug in b2c en b2b. Content Marketing bijvoorbeeld, wordt in beide disciplines ingezet. Misschien met een andere invulling maar de essentie is hetzelfde. De gedachte is lang geweest dat b2b achter b2c aanhobbelt. Steeds vaker denk ik echter; wat kan b2c leren van b2b. B2b lijkt inmiddels veel verder te zijn in het klantdenken, aantonen van de ROI van producten en het overtuigen op inhoudelijke argumenten.

 3. 24 oktober 2014
  Beantwoorden

  Ik ben het absoluut eens met wat geschreven is en de reacties daarop. Uiteraard is hierbij een algemene situatie beschreven, maar e.e.a. is volgens mij sterk afhankelijk van de aard van het product dat ver/gekocht wordt. Let maar eens op die bedrijven die zogenaamde low interest producten verkopen (denk aan eenvoudige onderdeeltjes voor reparatie, zie Skiffy bijvoorbeeld). Het valt mij op dat juist die bedrijven gebruik (moeten) maken van dezelfde marketing tactieken, technieken en tools om de (potentiële) klant van dienst te kunnen zijn op het moment dat ze nodig zijn. Wellicht dat het voortraject wat langer is dan bij de consument (hoewel, soms is ook daar het voortraject lang) en zijn de motieven (emoties) anders, maar als B2B leverancier van zulke producten moet je top-of-mind zijn op het moment dat het besluit genomen wordt en de klant haar producten de volgende dag in huis wil hebben. Zoals B2C nuance verschillen kent, zijn binnen B2B ook steeds meer nuance veschillen waar te nemen.

 4. 24 oktober 2014
  Beantwoorden

  Bedankt voor je reactie Aldo. Het klopt absoluut wat je zegt. En zoals Marcel ook aangeeft zijn er steeds meer overeenkomsten. Waar het om online transacties gaat geef ik altijd graag aan dat de uiteindelijke aankoop door een mens wordt gedaan ongeacht of het een b2b of b2c aankoop is.

 5. 24 oktober 2014
  Beantwoorden

  Marc, wij stellen regelmatig Buyer Persona’s samen voor onze opdrachtgevers. Elke keer verbaas ik me erover (na stevig doorvragen 🙂 dat een persoon die betrokken is in een zakelijk aankoopproces totaal afwegingen hanteert dan wanneer deze persoon een product privé zou aanschaffen. Ik lees steeds vaker dat B2B en B2C eigenlijk niet zou bestaan, H2H of iets dergelijks steek regelmatig de kop op. Naar mijn overtuiging zijn we juist denk ik allemaal een beetje schizofreen. Zakelijk laat iemand zich door hele andere doelen, behoeften en verlangens leiden. De impact van beslissingen liggen vaak ook op een heel ander niveau.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *