Een auto als zzp’er: wat zijn de mogelijkheden?

door Redactie | Last Updated:   8 april 2021

Tags:

Werk jij als freelance b2b-marketeer en heb je een auto nodig voor je werk? Dan zijn er verschillende opties. We zetten ze voor je op een rij.

Een auto kopen en op naam van het bedrijf zetten

Als je de auto zelf koopt en op naam van het bedrijf zet, profiteer je van fiscale voordelen. Zo kun je kosten als de aanschafprijs, brandstof, verzekeringen en onderhoud van de belasting aftrekken. Je moet hierbij wel in één keer een flink bedrag neerleggen. Als daar geen ruimte voor is, kun je wellicht beter voor lease kiezen.

Wil je de auto ook privé gebruiken? Dan is er sprake van fiscale bijtelling voor privégebruik als je meer dan 500 kilometer privé rijdt. Daar zit je al snel aan. Wil je liever minder bijtelling betalen, dan kun je overwegen voor een elektrische auto te kiezen. De overheid wil elektrisch rijden stimuleren, dus je betaalt dan minder bijtelling.

Private lease

Private lease is een leasevorm voor particulieren. In dit geval sluit je het contract dus privé af (buiten je bedrijf om) en er is geen sprake van bijtelling. Je kunt de leasekosten ook niet aftrekken van de omzet. Toch zitten er wel zakelijke voordelen aan.

Maar hoe werkt private lease precies?

Elke maand betaal je een vast maandbedrag om in de auto te kunnen rijden. De looptijd loopt over het algemeen uiteen van 12 tot 60 maanden. Daarna moet je de auto weer inleveren. In het maandbedrag zitten ook kosten als verzekeringen, wegenbelasting, onderhoud en reparatie inbegrepen. Alleen brandstofkosten en zaken als parkeerkosten en de wasstraat moet je ernaast nog zelf betalen. Let wel op het aantal kilometers dat je maximaal per jaar mag rijden. Dit wordt van tevoren vastgelegd. Rijd je meer, dan moet je daarvoor de knip trekken.

Houd er wel rekening mee dat je niet makkelijk onder een contract uitkomt. Ook is het alleen voordelig als je veel rijdt, het bedrag wordt tenslotte elke maand gewoon afgeschreven. Bovendien krijg je een BKR-registratie. Dat kan invloed hebben op het afsluiten van een hypotheek.

Het is verstandig om de verschillende aanbieders van private lease goed met elkaar te vergelijken. De prijzen en voorwaarden kunnen namelijk flink verschillen. Voor een goede aanbieding hebben we o.a. gekeken bij https://privateleaseaanbieding.nl/.

Financial lease

Bij financial lease koop je de auto op afbetaling. Hierdoor voorkom je dat je in één keer een smak geld neer moet leggen, terwijl je wel meteen de eigenaar bent. Het is daarmee te vergelijken met een hypotheek van een huis. Het fijne is dat je zelf kiest hoeveel je per maand wilt aflossen. Je profiteert bovendien van fiscale voordelen.

Ook bij financial lease zijn de meeste contracten minimaal 12 maanden en maximaal 60 maanden.  Het verschil is dat je de auto daarna niet in hoeft te leveren. Niet alleen leasemaatschappijen bieden deze leasevorm aan, maar ook dealers en banken.

Het nadeel van financial lease dat kosten voor onderhoud en reparatie op jouw rekening komen. Dat is bij veel andere lease-opties niet het geval. Dit houdt wel in dat je zelf mag beslissen waar jij dit soort zaken laat uitvoeren.

Operational lease

Bij operational lease word je geen eigenaar van de auto. Je kunt dit het beste vergelijken met huur. Je hebt wel bepaalde fiscale voordelen, maar wel minder dan bij financial lease. Zo kun je niet gebruikmaken van de investeringsaftrek, omdat de auto niet van jou is.

Bij deze leasevorm zitten bovendien kosten als onderhoud inbegrepen. In sommige gevallen is het zelfs inclusief brandstof. Je hebt dus een goed overzicht van wat je kwijt per maand bent en hebt weinig tot geen onverwachte kosten. Ook heb je er geen last van als de auto minder waard wordt. Als je leasecontract eindigt, moet je de auto weer inleveren.

Foto door Taras Makarenko via Pexels

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.