De optimale b2b landing page in 2012?

door Marcel Nanning | Last Updated:   28 december 2011

landingsbaanDat we bezoekers vanuit advertenties en direct marketing acties laten landen op landing pages is niet nieuw. We hebben de afgelopen jaren een sterke toename gezien op dit vlak en merken dat de conversie sterk verhoogd door landing pages zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de zoekwensen van de bezoeker en aan te sturen op conversie. De opzet en inzet van landing pages wordt steeds verder geoptimaliseerd en de vraag is nu: hoe haal je de meeste conversie uit je pagina? Een aantal verwachte trends voor 2012 op het gebied van landing page optimalisatie:

Integratie van social media

Waar wordt Social Media tegenwoordig niet mee geïntegreerd, kun je je afvragen. Als het gaat om Landing pages verwacht ik ook op dit vlak een toenamen van Social Media integratie. Denk daarbij aan het toekennen van Likes en de bekende doorstuur mogelijkheden. Echter, de main focus van een landing page is concrete conversie in de vorm van: een informatie aanvraag, het doen van een directe aankopen of bijvoorbeeld het inplannen van een afspraak. Ik ben erg benieuwd op welke manieren we Social Media integratie gaan terug zien zodat het bijdraagt aan een betere conversie.

Koppelingen CRM & Profiling

We zien nog steeds een groeiende vraag naar CRM en de integratiemogelijkheden zijn eindeloos. We gaan onze bezoekers steeds beter herkennen en kunnen deze informatie toepassen. Door CRM te integreren met landing pages ontstaan er nieuwe mogelijkheden tot gepersonaliseerde landing pages of het aanbieden van pre-filled forms ter controle of aanpassing van gegevens door de bezoeker. Een afspraak inplannen wordt wel heel eenvoudig als alles al gevuld is, en je alleen nog maar de datum hoeft in te vullen.

Dynamische content

Aan de hand van de kennis over de prospect, zijn we ook beter in staat content op maat aan te bieden en hierdoor de bezoeker nog beter te bedienen. Afbeeldingen, teksten, filmpjes en ook vormgeving elementen kunnen aangepast worden op wat we weten van de bezoeker en zijn of haar surfgedrag. Technieken om landing pages op deze manier aan te bieden, worden steeds toegankelijker, ook voor de b2b marketeer.

Mobile

We hebben de onderzoeken voorbij zien komen afgelopen jaar; steeds meer bezoekers bekijken mail, websites en dus ook landing pages via mobiele apparaten. Deze trend zet zich voort in 2012. Het is een ontwikkeling om niet te negeren en het aanbieden van mobile friendly landing pages is niet onverstandig.

Hergebruik

Veel CMS aanbieders ondersteunen het snel en makkelijk opzetten van landing pages. Het is verleidelijk om per campagne een creatief proces los te laten op de ontwikkeling van unieke landing pages. Dit is tijdrovend en relatief kostbaar. Door hier slim mee om te gaan en op voorhand een aantal generieke templates op te zetten kun je tegen minimale investeringen veel bezoekers voorzien van een goede landing page. Zeker als je dynamische, interactieve elementen inbouwt.

Statistieken

Marketing is geen exacte wetenschap. Hoe slim en scherp we ook bezig zijn met het optimalisatie proces, er is altijd maar factor die telt; meten. De standaard mogelijkheden binnen Google Analytics bieden voldoende mogelijkheden om je basic statistics te raadplegen het op die manier het succes van je landing page te meten.

 

Welke trends verwacht jij op dit gebied voor 2012?

 

Oprichter en hoofdredacteur van b2bmarketeers.nl, het weblog over b2b marketing over Marketing Strategie, Content Marketing, Marketing Automation, CRM, Project Management en Account Based Marketing. Marcel heeft gewerkt bij CRM partners, b2b marketing bureau's en De Efteling als b2b marketeer. Hij is eigenaar van Nanning Marketing , een marketingbureau gericht op resultaatgerichte content marketing voor b2b. Marcel gelooft in wederzijdse groei door het delen van kennis, ervaringen en visie. LinkedIn
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.