Het belang van een goede routing in je groothandel

door Redactie | Last Updated:   21 juni 2023

Als groothandelaar is het creƫren van een positieve klantbeleving van groot belang voor het succes van je onderneming. Een van de factoren die hierin een cruciale rol speelt, is de routing in je groothandel. Een goed doordachte routing zorgt niet alleen voor efficiƫntie in je operationele processen, maar heeft ook directe invloed op de ervaring van je klanten. We bespreken waarom een goede routing en winkelinrichting voor je groothandel zo belangrijk is voor de klanttevredenheid en hoe je deze kunt optimaliseren om een optimale klantbeleving te creƫren.

1. Snel de gewenste producten vinden

De meeste klanten van je groothandel komen niet om een dagje uitgebreid te shoppen. Het zijn immers hoofdzakelijk ondernemers. In plaats daarvan hebben ze een duidelijk doel voor ogen. Dat maakt een goede routing in je bedrijf extra belangrijk. Dit zorgt ervoor dat klanten gemakkelijk toegang hebben tot de producten die ze nodig hebben.

Door een logische indeling en duidelijke bewegwijzering te creƫren, kunnen klanten efficiƫnt door je groothandel. Dit bespaart hun kostbare tijd en moeite, wat resulteert in een positieve winkelervaring.

2. Overzichtelijke presentatie van je assortiment: meer sales & branding

Een doordachte routing stelt je daarnaast ook in staat om je assortiment overzichtelijk te presenteren. Door producten te categoriseren en te groeperen op basis van relevante criteria, zoals producttype, merk of toepassing, kunnen klanten gemakkelijk door het aanbod bladeren en geĆÆnformeerde keuzes maken.

Een overzichtelijke presentatie zorgt voor een aantrekkelijke winkelomgeving en verhoogt de kans op cross-selling en upselling.

Daarnaast maakt het de winkel ook overzichtelijker voor het personeel zelf. Dit is een niet te onderschatten voordeel! Als medewerkers snel producten kunnen vinden en het assortiment kunnen aanvullen, werken ze met meer plezier en sneller.

3. Veiligheid en comfort van klanten

Een goede routing draagt ook bij aan de veiligheid en het comfort van je klanten. Het is namelijk meer dan alleen een logische indeling en route implementeren. Door gangpaden vrij te houden van obstakels, voldoende verlichting te bieden en te zorgen voor een goede ventilatie, creƫer je een veilige en aangename winkelomgeving. Dit draagt bij aan een positieve winkelervaring, het vertrouwen van klanten in je groothandel en versterkt hun positieve perceptie van je bedrijf.

4. Duidelijke bewegwijzering: snel alles vinden

Een goed doordachte routing is niet alleen een kwestie van goed indelen, het is ook duidelijk communiceren met de klant om hem of haar te begeleiden. Zorg daarom zeker ook voor duidelijke bewegwijzering en navigatiehulpmiddelen in je groothandel.

Door gebruik te maken van borden, pijlen en andere visuele aanwijzingen kun je klanten begeleiden door je groothandel en hen helpen de juiste paden te volgen. Dit voorkomt verwarring en zorgt voor een soepele en prettige winkelervaring.

Daarnaast zou je ook gebruik kunnen maken van digitale displays of interactieve informatiezuilen om gepersonaliseerde aanbiedingen tet tonen of relevante productinformatie te verstrekken.

5. Aandacht voor de checkout-ervaring: prettig & efficiƫnt

Bij een goede routing speelt het creĆ«ren van een efficiĆ«nte checkout-ervaring ook een belangrijke rol. Door de kassaā€™s strategisch te plaatsen en wachtrijen te minimaliseren, kunnen klanten snel en probleemloos afrekenen. Dit vermindert frustraties en zorgt ervoor dat klanten tevreden de winkel verlaten.

Hoe fijn de routing in de winkel zelf ook was, een negatieve ervaring bij de kassa kan dat positieve gevoel geheel wegnemen.

Bonus tips voor een betere winkelervaring

Ook in b2b zien we het belang van de beleving. Of je nu winkelt voor een bedrijf of voor je huishouden; een prettige winkelervaring zorgt voor meer omzet en een verhoogde kans op loyale klanten. Daarom geven we je graag nog 4 bonus-tips mee voor het optimaliseren van de winkelervaring in jouw groothandel.

Tip #1: Geuren creƫren de juiste sfeer

Bepaalde geuren kunnen een krachtig effect hebben op ons humeur en onze emoties. In B2B-winkels die bijvoorbeeld etenswaren of voedselbereidingsartikelen aanbieden, kunnen geuren een cruciale rol spelen. Overweeg het gebruik van subtiel geurige luchtverfrissers of geurende producten op de afdeling om een aangename sfeer te creƫren. Zorg ervoor dat de gekozen geuren de producten aanvullen en niet overweldigen.

Tip #2: Lichtgebruik voor routing en product-accentuering

Slim gebruik van licht kan helpen bij het benadrukken van uw winkelrouting en het aantrekken van de aandacht naar specifieke producten (bron: onderzoek naar kracht van verlichting in winkels). Verlichting kan worden gebruikt om belangrijke gangpaden te markeren, zodat klanten gemakkelijk door de winkel kunnen navigeren. Daarnaast kunt u strategisch licht gebruiken om speciale aanbiedingen of promoties in de schijnwerpers te zetten. Dit trekt de aandacht en moedigt klanten aan om dieper in uw winkel te verkennen.

Tip #3: Interessante activiteiten en verrassingen

Bied uw B2B-klanten meer dan alleen een plek om producten te kopen. Organiseer regelmatig interessante activiteiten zoals product-demonstraties, gratis adviessessies of inspirerende presentaties. Deze activiteiten zorgen niet alleen voor betrokkenheid, maar ook voor een gevoel van gemeenschap. Ze helpen ook om uw expertise te benadrukken en uw klanten te laten zien dat u waarde hecht aan hun succes.

Tip #4: Een consistente uitstraling op elk detail

De uitstraling van uw B2B-winkel is essentieel om een blijvende indruk te maken op klanten. Zorg ervoor dat uw huisstijl consistent wordt doorgevoerd in alle aspecten van uw winkel. Dit omvat niet alleen de vormgeving van vakkenkasten en het plafond, maar ook de visuele elementen zoals flyers, prijskaartjes en zelfs het kassasysteem. Een consistente uitstraling versterkt de herkenbaarheid van uw merk en zorgt voor een professionele uitstraling die vertrouwen opwekt bij uw klanten.

Het belang van een goede routing samengevat

Een goede routing in je groothandel is dus van onschatbare waarde voor de klanttevredenheid en het succes van je bedrijf. Luister daarbij ook naar de ervaringen van je klanten om te winkel verder te optimaliseren. Het creƫren van een efficiƫnte en klantgerichte indeling vergt tijd, aandacht en mogelijk investeringen, maar de voordelen zijn de moeite waard.

Het optimaliseren van de klantbeleving door middel van een doordachte routing zal leiden tot meer tevreden klanten, herhaalbezoeken en positieve mond-tot-mondreclame.

Kortom, het is een investering die zichzelf terugverdient en bijdraagt aan het succes en de groei van je groothandel.

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing šŸ†.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.