Wat is SD-WAN en hoe helpt het jouw marketingbureau?

door Redactie | Last Updated:   3 januari 2023

Tags:

Het Software-defined Wide Area Network (SD-WAN) is op dit moment een van de populairste onderwerpen in de IT-wereld. Het is een technologie die een kleine revolutie teweeg heeft gebracht in de manier waarop bedrijven werken, van kleine startups tot ondernemingen. Vooral organisaties met meerdere vestigingen stappen steeds vaker over op deze techniek. Maar wat is SD-WAN precies en waarom zou jouw marketingbureau het moeten overwegen? We leggen de basis van SD-WAN uit en bespreken de voordelen ervan voor jouw onderneming.

SD-WAN uitleg

Wat is SD-WAN?

SD-WAN staat voor software defined wide area network, een methode om verschillende locaties en devices via een internetverbinding met elkaar te verbinden in plaats van te vertrouwen op één enkele fysieke verbinding. Het stelt bedrijven in staat meerdere locaties rechtstreeks met elkaar te verbinden zonder dat alle connecties via één centrale locatie lopen. Hierdoor dalen de kosten en verbeteren de prestaties van netwerken aanzienlijk.

Het grootste voordeel van SD-WAN is dat het een betrouwbaardere manier biedt om externe locaties met elkaar te verbinden, evenals betere beveiliging en schaalbaarheid.

Voordelen van SD-WAN voor marketingbureaus

SD-WAN biedt een aantal duidelijke voordelen voor bureau’s. Vooral het bedrijf opereert vanuit meerdere vestigingen.

Beveiligingsoverwegingen met SD WAN

Beveiliging is altijd een primaire zorg wanneer gevoelige klantinformatie of bedrijfseigen gegevens via een internetverbinding over lange afstanden tussen meerdere locaties zoals fillialen worden overgedragen.

Gelukkig kun je er met een geoptimaliseerde oplossing zoals SD-WAN zeker van zijn dat gegevens veilig blijven dankzij de geavanceerde versleutelingsmaatregelen die in de software zelf zijn ingebouwd. Per locatie of filiaal wordt data opnieuw versleuteld waardoor effecten van beveiligingsbreuken altijd beperkt blijven. Bovendien bieden veel providers extra functies zoals tweefactorauthenticatie of extra firewalls die het algemene beveiligingsniveau nog verder verhogen in vergelijking met traditionele oplossingen.

SD-WAN implementeren

Stappen om een SD-WAN netwerk te implementeren

Stap 1: Bepaal uw netwerkvereisten

De eerste stap bij de implementatie van SD-WAN is het definiëren van uw netwerkvereisten. Wat zijn uw doelstellingen voor het netwerk? Welke toepassingen, applicaties en diensten zullen erop draaien? Wat is uw budget? Zodra u een antwoord hebt op deze vragen, kunt u beginnen met het evalueren van verschillende SD-WAN-oplossingen.

Stap 2: Evalueer verschillende SD-WAN-oplossingen

Er zijn veel verschillende SD-WAN-oplossingen op de markt, dus het is belangrijk om de tijd te nemen om ze allemaal te evalueren om de beste oplossing voor uw organisatie te vinden. Bij het evalueren van oplossingen moet u rekening houden met factoren als prijs, functies, prestaties, schaalbaarheid en beheerbaarheid.

Stap 3: Draai een pilot

Zodra je een oplossing en partner hebt gekozen, zou je kunnen kiezen voor het opzetten van een pilot. Zo kun je de oplossing en de samenwerking met de partner testen in een echte omgeving voordat je deze uitrolt over de hele organisatie. Zorg ervoor dat je alles tijdens het proefprogramma goed documenteert voor een objectieve analyse van de gekozen oplossing en ondersteunende partner.

Stap 4: De oplossing uitrollen over de hele organisatie

Nadat het proefprogramma met succes is afgerond, kun je de oplossing uitrollen over de hele organisatie. Zorg ervoor dat je beheerders (systeembeheers, IT-managers, applicatiebeheers) traint in het gebruik en de eigenschappen van het nieuwe systeem. Besteed extra aandacht aan de bijbehorende protecollen en werkafspraken. Het is ook belangrijk om prestaties te blijven monitoren en waar mogelijk processen aan te scherpen. Hoe sneller een nieuw filiaal, een nieuwe locatie of nieuwe medewerker up-and-running is binnen het netwerk, hoe beter!

Conclusie

Kortom, investeren in een geoptimaliseerde oplossing zoals software defined wide area network (SD WAN) is essentieel voor elk modern marketingbureau dat concurrerend wil blijven in de huidige markt waar snelheid en betrouwbaarheid van het grootste belang zijn. Door te profiteren van het kostenbesparingspotentieel en de superieure beveiligingsmaatregelen in vergelijking met traditionele oplossingen, zal jouw bureau zich kunnen onderscheiden van de concurrentie door een solide netwerkbasis.

Foto door Brett Sayles

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.