Veiliger ondernemen door een VPN te gebruiken

door Redactie | Last Updated:   30 januari 2023

Als bedrijf heb je een zorgplicht op het gebied van cybersecurity. Je bent verplicht om gevoelige data zo goed mogelijk te beschermen. Daarom is het voor iedere ondernemer onmisbaar om veiligheidsmaatregelen te treffen. Een VPN gebruiken is een goed startpunt om meer aandacht te besteden aan je online veiligheid. Wat is een VPN eigenlijk? Hoe beschermt het je tegen hackers? En vanuit welke filosofie is de VPN ontstaan? En hoe kies je een dienst die bij jouw bedrijf past?

Wat is een VPN?

VPN staat voor ‘Virtual Private Network’. Oftewel: een virtueel privénetwerk. Dat dekt de lading wel aardig: je maakt een soort digitale tunnel tussen jouw computer, laptop of tablet en het wereldwijde internet. Die tunnel wordt gemaakt met een server, die vaak in het buitenland staat. Alle verzonden en ontvangen data gaat door deze tunnel heen. In de tunnel wordt de data versleuteld, zodat pottenkijkers het een stuk lastiger krijgen.

IP-adres uitlenen

Tijdens het surfen leent de VPN zijn IP-adres uit. En dat is handig, want daardoor is het IP-adres van het bedrijf niet zichtbaar voor hackers en andere kwaadwillenden. Een IP-adres kan de locatie van het bedrijf verraden. Dat kan je kwetsbaar maken. Het heeft ook een ander voordeel: sommige content is in Nederland geblokkeerd, en websites uit bepaalde landen kunnen (vaak door auteursrechtenkwesties) geen Nederlandse bezoekers toestaan.

Met een VPN lijkt het net alsof je vanuit het buitenland surft. Daardoor kun je de website dan dus wel bezoeken.

VPN achterdeur dicht

Je data beschermen tegen hackers

Met een VPN bescherm je je data tegen kwaadwillenden. Als ondernemer sla je behoorlijk wat privacygevoelige informatie op, en je hebt de wettelijke plicht hier nauwkeurig mee om te gaan. Wanneer je surft zonder VPN, geef je allerlei informatie vrij. Die informatie kan worden gebruikt om achterdeurtjes in je netwerk te vinden.

Houd de achterdeur dicht

Via die achterdeuren kan je bedrijf gehackt worden en kan er data gestolen worden. In het ergste geval wordt er gijzelsoftware geïnstalleerd en krijg je je data pas terug als je flinke bedragen betaalt.
Wanneer je een VPN gebruikt, wordt het veel lastiger om de achterdeurtjes te vinden. Je maskeert met een VPN je IP-adres, waardoor je als bedrijf veel moeilijker te vinden bent.

Bovendien wordt alle data die je verzendt en ontvangt, versleutelt. Inbreken op een versleutelde verbinding is voor hackers lastig. Hetgeen verzonden en ontvangen wordt, is een enorme brei aan code. Het duurt jaren om de versleuteling te doorbreken. Dat zou wel erg veel moeite zijn om data te stelen van een kleine ondernemer.

VPN conference call

Bedrijfsapplicaties horen binnen het netwerk te blijven

Wat maar weinig mensen weten, is dat een VPN eigenlijk is ontstaan in de zakelijke dienstverlening. Het werd vroeger vooral gebruikt om applicaties bij elkaar te houden. Die basis is er nog steeds. Je wilt natuurlijk niet dat je gevoelige data door buitenstaanders te bekijken valt.

Een VPN zorgt ervoor dat er een virtueel netwerk wordt opgezet, waardoor je medewerkers alleen via deze beveiligde verbinding toegang hebben tot bedrijfsapplicaties. Precies zoals het hoort: alles wat bij het bedrijf hoort, moet bij het bedrijf blijven.

Conference calls & VPN

Op deze manier kun je ook conference calls organiseren. De afgelopen jaren maakten veel bedrijven en organisaties kennis met diensten als Microsoft Teams en Zoom, maar daarmee treed je met gevoelige informatie buiten je eigen organisatie. Journalisten hebben al eens laten zien dat kwaadwillenden op dergelijke diensten kunnen inbreken. Datalekken moet je echt koste wat het kost zien te voorkomen, en dat begint bij veilig en bewust gebruikmaken van applicaties en diensten.

Een VPN kiezen

Wanneer je een VPN wilt kiezen voor je onderneming, moet je met een aantal verschillende zaken rekening houden.

1. Omvang organisatie

Allereerst: de grootte van je organisatie. Heb je een kleine organisatie met maximaal 10 medewerkers, dan volstaat vaak een particuliere VPN ook. Heb je een grotere organisatie, dan zul je je pijlen moeten richten op een zakelijke VPN. Een zakelijke VPN is vaak iets duurder, maar heeft ook veel meer mogelijkheden om je VPN in te richten. Denk bijvoorbeeld aan het beheren van verschillende accounts, het uitgeven van verschillende rechten, et cetera.

2. Snelheid

Wat voor alle VPN’s belangrijk is, is snelheid. Je wilt immers niet dat het gebruik van een VPN zorgt voor traag internet op de zaak. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er ook talloze gratis aanbieders zijn, maar die zijn voor zakelijke doeleinden zeer af te raden. Een gratis VPN is vaak traag, omdat je je verbinding met anderen moet delen, en daarnaast loggen ze vaak wat je precies op het internet aan het doen bent. Die informatie wordt doorverkocht aan andere bedrijven. Als bedrijf wil je die situatie natuurlijk voorkomen.

3. Verschillende server-locaties

Kies voor een aanbieder met verschillende servers op veel verschillende locaties. Kijk van tevoren welke locaties beschikbaar zijn en hoeveel servers er in totaal aangeboden worden. De ene aanbieder heeft wel duizenden servers, terwijl de andere aanbieder er nog geen twintig heeft.

4. Kosten

Natuurlijk zal ook het kostenplaatje een rol spelen. Het valt aan te raden om niet voor de goedkoopste aanbieder te gaan. Tegelijkertijd biedt ook een dure aanbieder geen garanties voor een goede dienstverlening.

5. Proefabonnement

Je kunt het best een proefabonnement afsluiten en de VPN een tijdje in een testomgeving gebruiken. Op die manier kun je testen of de VPN-aanbieder een meerwaarde biedt voor jouw bedrijf.

Jouw route naar onine veiligheid

Organisaties staan continue onder druk van cyberaanvallen. Om de waardevolle data van jou, van jouw klanten en jouw medewerkers te beschermen zijn de juiste veiligheidsmaatregelen nodig. Een goed startpunt, naast de bekende methodes zoals virusscanners, een goede wachtwoord-procedure is het inzetten van een VPN. Een goede zakelijke VPN is er al vanaf een paar euro per maand. Met dat kleine bedrag per maand verzeker je jezelf van meer privacy en meer online veiligheid. Dat betaalt zich dubbel en dwars uit.

Foto VPN achterdeur door Nikita Korenkov

Foto VPN conference call door Anna Shvets

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.