B2B klanten binnenhalen via SEO doe je zó

door Redactie | Last Updated:   7 september 2021

Online zijn er voldoende artikelen te vinden hoe je met SEO (organische vindbaarheid in zoekmachines) aan de slag kunt gaan. Voor de B2C markt is dat redelijk eenvoudig; de doelgroep is groot, dus de kans dat je voldoende websitebezoekers binnenhaalt is dat ook. Maar hoe zit dat in de B2B markt? Hoe zorg je ervoor dat je die kleine groep tóch weet te bereiken? Onderstaand artikel geeft antwoord op deze vragen.

Wees specifiek

Het aantal mensen dat zoekt naar een B2B product- of dienst is beduidend lager dan het aantal consumenten dat op zoek gaat naar een product of dienst. Dat betekent dat je in zowel zoekwoorden als content zo specifiek mogelijk moet gaan zijn. De eerste stap is dus altijd een uitgebreid zoekwoordenonderzoek. Die zoekwoorden ga je ook koppelen aan de fase van de klantreis; de oriëntatiefase, afwegingsfase en de daadwerkelijke koopfase. Op basis van de fase kun je dan specifieke content creëren.

Een voorbeeld: stel je voor dat een luxe vijfsterrenhotel op zoek is naar een cinewall met haard voor de meest luxe suites, dan zie je verschillen in zoekwoorden in de diverse fases van de klantreis. In de oriëntatiefase gaat de potentiële klant eerst kijken welke soorten haarden er allemaal zijn. Wil diegene een cinewall met haard of juist een haard in een tv kast? In de volgende fase gaat de bezoeker echt een haard overwegen.

De diverse voordelen en USP’s zijn dan ook erg belangrijk. In de koopfase is het van belang om je content in te richten op prijzen, levering, extra mogelijkheden etc.

Meer beslissers

In de B2B markt zie je ook dat er meer beslissers aan te pas komen. Een consument dat één haard aanschaft, beslist waarschijnlijk zelf en met een mogelijke partner. In bedrijven gaat dat compleet anders; die beschikken vaak over een Decision Making Unit (DMU). Dit zijn alle beslissers samen, die bepalen of de aankoop wordt gedaan of niet. Meestal bestaat deze uit 6 rollen, soms worden bepaalde rollen door dezelfde persoon ingevuld.

Belangrijk is het om je te verdiepen in al deze rollen en daar je SEO content op in te richten. Zo zal de uiteindelijke gebruiker van de haard andere zaken belangrijk vinden dan degene die alle haarden moet inkopen.

Betrek je medewerkers

In een grotere organisatie zie je vaak veel mensen die ervaring hebben met de B2B dienst of het B2B product dat geleverd wordt. De (ingehuurde) SEO expert heeft dat waarschijnlijk in mindere mate. Vaak ontstaat een soort van tweestrijd, omdat beide partijen een ander doel hebben: de één is meer gefocust op de content, de ander op de vindbaarheid. De laatste tip: betrek ze allebei! Laat de content desnoods eerst schrijven door een medewerker met kennis van product/dienst, en laat de SEO expert de tekst optimaliseren. Zo bereik je het beste resultaat!

Foto door Caio via Pexels

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.