Wat is een PWA en wat zijn de voordelen?

door Redactie | Last Updated:   27 april 2021

Progressive Web Apps, ofwel PWA’s, zijn webpagina’s die lijken op apps die men kan openen via een browser op mobiele apparaten. Het zijn als het ware kruisingen tussen traditionele websites en mobiele apps.

PWA’S worden ondersteund door Google en zijn te gebruiken op verschillende platforms. Waarschijnlijk zullen PWA’s in de toekomst steeds belangrijker worden voor de gebruiksvriendelijkheid van mobiele apparaten.

De voordelen van Progressive Web Apps

Progressive Web Apps hebben dezelfde voordelen als gewone apps, alleen hoeft men deze niet te installeren op het mobiele apparaat. Ook is de ontwikkeltijd van een PWA vaak korter om te maken en een stuk gebruiksvriendelijker.

Waarom een PWA?

Progressive Web Apps zijn gebruiksvriendelijk omdat deze zo zijn ingesteld dat de website die geopend wordt, zich aanpast aan de weergavegrootte en de functies van het specifieke apparaat waarop het geopend wordt.

Daarom kunnen PWA’s op elk willekeurig mobiel apparaat gebruikt worden en worden websites geoptimaliseerd omdat ze hierdoor een zogenaamd responsive design hebben.

Native vs progressive

Traditionele apps, ook wel native apps genaamd, zijn online programma’s die inhoud weergeven van het internet. Deze native apps zijn echter gesloten waardoor ze geen directe connectie maken naar zoekmachines als Google.

Door middel van app-indexering heeft Google het mogelijk gemaakt om binnen een app links naar de URL’s te creëren en deze te laten indexeren. Daarom is het nu met Progressive Web Apps mogelijk gemaakt om resultaten van apps te vinden wanneer men op Google zoekt.

Dit is dan wel onder de voorwaarde dat de apps al op het mobiele apparaat staan geïnstalleerd. Het doel hiervan is dat er zoveel mogelijk toegang is naar webcontent voor de gebruiker.

Responsive websites

Deze nieuwe combinatie van apps en websites is onderdeel van het Google-principe Progressive Enhancement. Dit principe houdt in dat websites responsief moeten zijn en zich vanzelf moeten aanpassen aan het specifieke apparaat waarop ze gebruikt worden, zonder dat de gebruiker een app moet installeren. Dit in tegenstelling tot het traditionele systeem, waar websites verschillende functionaliteiten voor verschillende gebruikers apparaten boden.

Wat kan men met Progressive Web Apps?

Door PWA’s heeft de gebruiker toegang tot inhoud van de website op elk mobiel apparaat. Daarbij geniet de gebruiker van een snelle toegang van hoogwaardige kwaliteit, die tenminste op hetzelfde kwalitatieve niveau zit als die van native apps. Ook als de internetverbinding matig of afwezig is, zal de gebruiker toegang hebben tot de inhoud van de website.

Afbeelding: Foto door Torsten Dettlaff via Pexels

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.