SEO met of zonder jus?

door Bart Waterschoot | Last Updated:   14 november 2023

Heb jij wel eens boerenkool gegeten zonder jus? Ik denk dat veel mensen iets missen als ze hun boerenkool droog voorgeschoteld krijgen. Bij veel SEO teksten, heb ik ook het gevoel dat ik “droog” iets voorgeschoteld krijgt. De jus van een goed geschreven, pakkende tekst ontbreekt.

SEO jus boerenkool

3 tips van een offline marketeer hoe je meer jus kunt geven aan je SEO teksten

#1 Charme van het verhaal

Met een bepaalde sfeerbeschrijving kan een tekst je helemaal mee nemen in een bepaalde beleving. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een sfeertekst van die “ene” mooie auto of een droomvakantie. Je ziet jezelf al helemaal zitten op dat strand met die lekkere cocktail. Een goede webtekst is niet alleen puur functioneel. Deze is er net zo op gericht om de ontvanger de informatie te motiveren en te beïnvloeden.

#2 Respect voor de lezer

Waar een tekstschrijver een allergie heeft dezelfde woorden te gebruiken, zie je het omgekeerde bij SEO teksten. Naarmate centrale key words vaker voorkomen worden ze beter gewaardeerd door Google. In herhaling vallen en je belangrijkste zoekwoord op waardevolle plekken in je tekst laten terugkomen wordt dus “beloond”. Je lezer uit het oog verliezen is dodelijk. Als lezers niet meteen krijgen wat ze verwachten gaan ze door naar je onderbuurman in Google.

#3 Aantrekkingskracht

Een advertentie moet in eerste instantie scoren op vorm. Een opvallende opmaak en een opvallende kop. Stoppingpower heet dat. Een SEO tekst heeft geen stoppingpower nodig. Vorm is ondergeschikt aan opmaak. Maar als een lezer eenmaal op je webpage is, zul je wel moeten voorkomen dat hij je website niet direct verlaat. Een aantrekkelijke opmaak is daarin een niet te onderschatten factor. Hoe vaak kom je niet ergens uit en dat je meteen het gevoel krijgt, nee dit is niet wat ik zoek? Zorg dus dat je met een aantrekkelijke opmaak en krachtige koppen bevestigt dat mensen bij jou op het goede adres zijn!

Full package

Dit is geen pleidooi om je advertentietekst of je brochuretekst toch weer 1-op-1 op je website te knallen. Dat kon pakweg een jaar of 10 geleden nog, maar is uitgegroeid tot een van de allergrootste don’ts. Aller belangrijkste succescriterium is dat een website goed bezocht wordt. En dat begint natuurlijk bij slimme SEO. Maar dat is niet alles. Net als dat marketeers veel nieuwe dingen kunnen leren van online marketeers op het gebied van meetbaarheid en conversie, denk ik dat online marketeers ook nog steeds kunnen leren van de oude, wijze marketinglessen van hun “offline” broeders.

Bart gelooft in marketing die verbinding maakt tussen jouw bedrijf en jouw doelgroepen. Hij geeft met veel enthousiasme en energie workshops over content strategie, positionering, customer journey en persona’s. Werkt samen met Marcel Nanning van b2bmarketeers.nl www.bartwaterschoot.nl www.bartwaterschoot.nl | linkedin  
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.