18% meer vacatures op het gebied van marketing en communicatie

door Marcel Nanning | Last Updated:   14 november 2014

Tags:

Groei in marketing- en communicatievacatures zet door

De stijgende lijn, die eind 2013 is ingezet, zet zich in 2014 voort. In het derde kwartaal van 2014 waren er 18% meer vacatures op het gebied van marketing en communicatie vergeleken met een jaar geleden. De vraag naar deze specialisten in dit kwartaal is niet alleen stevig binnen de profit sectoren (exclusief intermediairs, +20%); ook non-profit organisaties hebben groeiende behoefte aan deze specifieke kennis (+34%). Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de Marketing- en communicatie arbeidsmarkt over het derde kwartaal van 2014.

Non-profit werkgevers bij ervaren specialisten in trek

Vergeleken met een jaar geleden zijn dit derde kwartaal de vacatures binnen de overheid met 54% toegenomen. Dit betreft met name communicatiedeskundigen en medewerkers PR en voorlichting. Uit het Beroepen- en Arbeidsmarkt Survey (BAS) blijkt dat de branche overheid op de vierde plaats staat in de top 10 gewenste branche van hoog opgeleide senior marketing- en communicatieprofessionals. De minder ervaren marketeers- en communicatie specialisten werken liever in de zakelijke dienstverlening en een sector als toerisme en recreatie.

Hella Ploegmakers, commercieel manager Marketing & Communicatie bij Yacht: ”Opvallend is dat dit derde kwartaal ook de vraag naar management functies binnen het vakgebied sterk stijgt, waar dit vorig jaar nog niet het geval was. Een verklaring hiervoor is dat door de groei in eerste instantie van marketeers, gevolgd door stijgende vraag naar communicatiedeskundigen eind 2013, de teams weer voldoende groot zijn en er daardoor ook weer behoefte is aan leidinggevende rollen.”

Arbeidsmarktactiviteit vooral latent

Uit het beroepen- en arbeidsmarkt survey (BAS) van Yacht blijkt dat hoog opgeleide senior marketing- en communicatieprofessionals met name latent op zoek zijn naar een nieuwe baan (54%), 11% is actief op zoek. Bij de minder ervaren marketing en communicatie specialisten is dit aandeel latent werkzoekenden opvallend hoog, namelijk 69%. Voor latent werkzoekenden is het nóg belangrijker dat een nieuwe baan een duidelijke vooruitgang betekent. Naast salaris, inhoud van het werk en werksfeer is carrièreperspectief veruit de belangrijkste arbeidsmotivator voor marketing- en communicatieprofessionals. Voor de meer senior marketing- en communicatiespecialisten zijn de inhoud van het werk en flexibele werktijden dé onderscheidende factoren van een nieuwe baan.

Opvallend is dat beide doelgroepen beduidend minder waarde hechten aan een vast contract dan de benchmark en thuiswerkmogelijkheden juist bovengemiddeld belangrijk vinden.

 

(afbeelding door www.shutterstock.com)

Oprichter en hoofdredacteur van b2bmarketeers.nl, het weblog over b2b marketing over Marketing Strategie, Content Marketing, Marketing Automation, CRM, Project Management en Account Based Marketing. Marcel heeft gewerkt bij CRM partners, b2b marketing bureau's en De Efteling als b2b marketeer. Hij is eigenaar van Nanning Marketing , een marketingbureau gericht op resultaatgerichte content marketing voor b2b. Marcel gelooft in wederzijdse groei door het delen van kennis, ervaringen en visie. LinkedIn
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.