De voordelen van fysieke planborden voor marketeers

door Redactie | Last Updated:   6 maart 2023

De marketingafdeling maakt pas écht impact als de planning klopt. Overzicht in campagnes, jaarplannen, de dagplanning of de taakplanning; planborden vormen een cruciaal hulpmiddel voor elke marketingafdeling. Met dit artikel nemen we een duik in verschillende soorten planborden. We bespreken de voordelen van fysieke planborden en hun toepassing in een aantal specifieke situaties.

Wat is een planbord?

Een planbord is een visuele weergave van taken, gebeurtenissen, belangrijke mijnpalen, deadlines en de status van projecten of een bepaalde tijdsspanne. Het is een effectieve manier om de voortgang van projecten bij te houden, samen te werken en teamleden op de hoogte te houden.

Soorten Planborden

Kies je voor digitale en fysieke planborden? Beide soorten hebben hun voor- en nadelen. De keuze voor digitaal of fysiek is afhankelijk van je doelen en situatie.

digitaal planbord

1) Digitale planborden

Digitale planborden zijn online tools die je kunt gebruiken om je projecten en taken bij te houden. Je kunt via allerlei tools digitale planborden vinden. Er zijn verschillende soorten digitale planborden beschikbaar, zoals Trello, Asana en Monday. Deze tools bieden verschillende functies, zoals het toewijzen van taken aan teamleden, het instellen van deadlines, het koppelen van bestanden aan taken en het bijhouden van de voortgang van elk project.

Digitale planborden hebben het voordeel dat ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor het hele team, ongeacht hun locatie. Bovendien kunnen ze worden geïntegreerd met andere tools zoals Google Agenda, Slack en Dropbox.

fysiek planbord

2) Fysieke planborden

Fysieke planborden zijn borden die je kunt ophangen in de kantoorruimte. Ze bestaan uit kolommen met informatie zoals de naam van het project, de status, de deadline en de persoon die verantwoordelijk is voor het project.

Een groot voordeel van fysieke borden is dat ze een tastbare, visuele weergave zijn van de voortgang van het project. Ze helpen om het team te betrekken en om een teamgevoel te creëren: je kunt samen bij een bord gaan staan en de voortgang van projecten bespreken.

Bovendien hebben ze geen stroom of internet nodig, dus ze zijn altijd beschikbaar. Een Fysiek planbord is op veel plekken verkrijgbaar zoals jouw favorite winkel voor kantoormeubelen.

fysiek planborden voorbeeld

Voordelen van fysieke planborden

Fysieke planborden hebben verschillende voordelen ten opzichte van digitale planborden. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom marketing managers fysieke planborden overwegen:

1. Tastbaar overzicht

Een van de belangrijkste voordelen van fysieke planborden is dat ze tastbaar zijn. Het is gemakkelijker om een overzicht te krijgen van alle projecten en campagnes als je ze fysiek kunt zien. Fysieke planborden bieden een visuele weergave van alle projecten en taken die moeten worden uitgevoerd.

Dit kan helpen om het team te betrekken en te motiveren, omdat ze de voortgang van het project letterlijk kunnen zien. Ook is het voor veel mensen prettig om echt met een bord te werken vanuit fysieke handelingen. Denk aan het verplaatsen van magneetjes en het ophangen van briefjes.

2. Bevordert samenwerking

Fysieke planborden kunnen ook de samenwerking bevorderen. Als alle teamleden kunnen zien wat er aan de hand is en wie waar verantwoordelijk voor is, kunnen ze elkaar gemakkelijker om hulp vragen of suggesties doen om de voortgang te verbeteren. Dit kan leiden tot een betere communicatie en samenwerking binnen het team.

3. Betere focus en prioritering

Fysieke planborden maken het ook gemakkelijker om de focus te behouden en prioriteiten te stellen. Met een visuele weergave van alle projecten en taken, kunnen marketing managers en teamleden gemakkelijker bepalen welke projecten prioriteit hebben en welke minder urgent zijn. Dit kan helpen om de productiviteit te verhogen en ervoor te zorgen dat alle belangrijke taken op tijd worden afgerond.

fysieke planborden kanban voorbeeld

Toepassing van fysieke planborden

Handig dus. Maar wat zijn dan de specifieke toepassingen van fysieke planborden voor marketing?

Voordelen van digitale planborden

Terwijl fysieke planborden voordelen bieden, hebben digitale planborden ook hun eigen voordelen. We bespreken er een aantal:

1) Toegankelijkheid

Digitale planborden kunnen worden geopend vanaf elke locatie met internettoegang. Dit betekent dat teamleden die op afstand werken, gemakkelijk toegang hebben tot het planbord en kunnen zien wat er aan de hand is. Dit kan helpen om de communicatie en samenwerking te verbeteren, zelfs als teamleden op verschillende locaties werken.

2) Integratie met andere tools

Een groor voordeel is de integratie met andere systemen zoals projectmanagementsoftware, document management tools, CRM-systemen of kalenders. Dit kan helpen om het werk te stroomlijnen en ervoor te zorgen dat alle belangrijke informatie op één plaats wordt bewaard.

3) Geavanceerde functies

De digitale opties bieden ook geavanceerde functies, zoals automatische herinneringen, rapportage en analyse. Dit kan helpen om de productiviteit te verhogen en ervoor te zorgen dat het team op de hoogte blijft van alle belangrijke informatie.

planbord voorbeeld

Toepassing van digitale planborden

Hier zijn enkele toepassingen van digitale planborden voor marketing managers:

Conclusie

Planborden zijn een krachtig hulpmiddel voor marketing managers en hun teams. Fysieke planborden bieden voordelen zoals meer zichtbaarheid, tastbaarheid, betere communicatie en samenwerking, betere focus en prioritering. Ze kunnen worden gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder jaarplanning, marketingplanning, taakplanning voor Scrum en KANBAN planning.

Digitale planborden bieden voordelen zoals toegankelijkheid en de integratie van functies. Kies het type tool dat past bij jouw situatie en het doel dat je ermee wilt bereiken.

Afbeelding planbord Eurocraft: Vinke Lisse

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.