b2b onderzoek: duizenden webshops zijn onveilig

door Redactie | Last Updated:   27 mei 2021

Sinds vorig jaar is Magento gestopt met de support aan Magento 1 webshops. Deze webshops krijgen geen updates en securitypatches meer en zijn dus onveilig. Uit onderzoek van H1 webdevelopment blijkt dat er hierdoor duizenden B2B webshops gevaar lopen. Magento 1 gebruikers moeten zo snel mogelijk actie ondernemen om te voorkomen dat er data gaat lekken of dat ze gehackt worden. Magento 2 klinkt als logische upgrade na Magento 1, toch blijkt dat veel B2B webshops kiezen voor Shopware 6.

Webshop data

De opslag van data van klanten is erg belangrijk tegenwoordig. Wanneer de data lekt of als je gehackt wordt kan dit nare gevolgen hebben. Allekabels.nl heeft dit in april 2021 ondervonden. Gegevens van miljoenen klanten van Allekabels.nl zijn namelijk gestolen tijdens een hack. Alle miljoenen gedupeerden lopen nu een groter risico om bijvoorbeeld opgelicht te worden. Naast alle schade die de gedupeerden hebben opgelopen, heeft het imago van Allekabels.nl ook een flinke tik gekregen.

Dit wil je als bedrijf ten alle tijden voorkomen. Het veilig opslaan van data, zeker van klanten, is dus erg belangrijk. Dit bevat meerdere aspecten, één daarvan is de webshop die up-to-date moet zijn. Als je webshop namelijk helemaal up-to-date is, is de kans op hackers of een eventueel datalek een stuk kleiner. Daarnaast ben je minder tot niet aansprakelijk als het toch plaatsvindt.

Magento 1

Zoals er al kort in de inleiding beschreven is zijn duizenden B2B webshops niet meer veilig omdat ze gebruik maken van Magento 1. Magento 1 is een verouderde versie van Magento en wordt niet meer ondersteund door het bedrijf. Dit betekent dat Magento geen updates meer uitbrengt voor Magento 1 webshops. Ook worden er geen securitypatches meer uitgebracht om ervoor te zorgen dat Magento 1 webshops beschermd zijn tegen hackers of datalekken. Kortom: Magento 1 gebruikers lopen serieus gevaar en er is actie vereist.

Migreren naar Magento 2 lijkt een logische stap, maar is dat niet. De ‘total cost of ownership’ van Magento 2 enterprise ligt hoger dan bij Magento 1. Dit zorgt ervoor dat Magento 2 voor veel B2B ondernemers niet rendabel is.  Daarnaast is Magento 2 een stuk complexer voor developers om in te ontwikkelen.

Shopware 6

Een betere optie is om te migreren naar Shopware 6. Shopware 6 is een open source e-commerce platform dat volledig API-first ontwikkeld is. Dit zorgt ervoor dat informatiesystemen ontzettend makkelijk gekoppeld kunnen worden en dat switchen van informatiesystemen ook soepel verloopt. Wanneer je bijvoorbeeld wilt wisselen van product information management systeem (PIM) kun je dit, vergeleken met andere platforms, veel makkelijker regelen. Daarnaast zorgt API-first ervoor dat je voorbereid bent op de toekomst. Je kunt namelijk ook aan de ‘voorkant’ kanalen koppelen, zoals bijvoorbeeld toepassingen van internet of things (IoT). Dit maakt je bedrijf erg flexibel en klaar voor de toekomst.

Shopware 6 herkent de complexiteit van B2B bedrijven en heeft daarom de B2B Suite ontwikkeld. Deze module is speciaal ontwikkeld om te kunnen voldoen aan de vele eisen van B2B bedrijfsmodellen. Soms hebben B2B bedrijven namelijk wel duizenden producten met allerlei verschillende prijsafspraken bij verschillende klanten. Met de B2B Suite van Shopware wordt dit allemaal centraal en gestructureerd opgeslagen zodat klanten soepel geholpen kunnen worden.  Shopware 6 enterprise is tevens ook goedkoper dan Magento 2 enterprise. Bij Magento 2 betaal je jaarlijks licentiekosten terwijl je voor Shopware 6 een eenmalig bedrag moet betalen.

Webshop migratie support

In dit artikel heb je kunnen lezen dat het belangrijk is dat je zo snel mogelijk actie moet ondernemen als je nog steeds Magento 1 gebruikt. Migreren naar Magento 2 klinkt logisch, maar is dus eigenlijk niet zo verstandig. Een beter alternatief is Shopware 6. Zo’n migratie is een flinke klus die vaak best complex kan worden. Je zou je webshop zelf kunnen migreren maar besef je dat dit veel tijd gaat kosten en dat het ook fout kan gaan. Gelukkig zijn er bedrijven die je hierbij kunnen helpen.

Magentospecialist Wouter den Otter van Supportdesk: “We zien dat Magento 2 voor veel B2B webshops financieel niet rendabel is, daarom raden we vaak Shopware 6 aan. Tijdens het migratieproces houden wij je Magento 1 webshop beveiligd terwijl partner H1 je webshop migreert naar Shopware 6.” Op deze manier kun je je webshop gemakkelijk migreren zonder al te veel moeite.

Foto door Mikhail Nilov via Pexels

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.