Interview: B2B Marketeer Marlene Dekkers over 75 LinkedIn video’s

door Marcel Nanning | Last Updated:   27 mei 2019

Iedere maandag als ik door mijn LinkedIn timeline scroll, zie ik een nieuwe korte video voorbijkomen. Een frisse video met een idee of tip om als b2b marketeer mee aan de slag te gaan. Marlene Dekkers post iedere week trouw zo’n marketing prikkel en genereert hier steeds meer bereik mee. Onlangs heeft ze haar 75ste vlog gepost; tijd om haar aan de tand te voelen over de kracht van korte video’s in b2b marketing.

Je bent gedisciplineerd aan de slag gegaan met korte LinkedIn-videosnacks over b2b marketing. Hoe kwam je op het idee?

Ik zag en ik las al tijden overal dat video een enorme vlucht zou gaan nemen. Nu neem ik dat soort voorspellingen in eerste instantie met een korreltje zout, maar ik geloofde er ergens ook wel in. Bovendien zag ik dat ze in Amerika inderdaad vol inzetten op video, meestal volgen wij dan ook.

De kracht van social media zit ‘m uiteindelijk toch in het persoonlijke en de verbinding maken. Zeker in b2b, waar de gunfactor zo bepalend is. Geen geschikter medium dan video om dit te bereiken, dus toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben gewoon begonnen.

De kracht van social media zit ‘m uiteindelijk toch in het persoonlijke en de verbinding maken

Hilarisch om die eerste stuntelige vlogjes nu terug te kijken trouwens. Ik moest duidelijk nog wat overwinnen. Inmiddels heb ik deze week de 75e vlog opgenomen en gaat het er wat relaxter aan toe. Alhoewel het lastig blijft jezelf terug te zien en te horen.

De eerste en tweede video publiceerde ik (vrij toevallig) op maandagochtend op LinkedIn. Tot mijn verbazing kwam in de derde week (waarin ik dus niet op maandag publiceerde) de vraag van iemand uit mijn netwerk waar mijn wekelijkse video bleef… Toen besefte ik dat dit echt potentieel had, en werd ‘Korte maandagmorgenvlog met marketingprikkels publiceren’ mijn dikke stok achter de deur. 

Wat is je doel met de korte LinkedIn-video Marketing prikkels?

Het past goed binnen mijn inbound marketingstrategie en mijn doel is engagement creëren. Ik wil waarde bieden aan de mensen in mijn netwerk. Mensen doen zaken met mensen. Door op deze manier tips te delen, blijf ik actief met hen in contact en top-of-mind zodra ze concreet behoefte hebben aan ondersteuning.

Ik wil waarde bieden aan de mensen in mijn netwerk.

Daarnaast wil ik mijn netwerk op een relevante manier uitbreiden. Ik heb daarom gekozen voor deze vorm van informatieve, korte en snackable content. Ik weet niet of andere zakelijk vloggers het ook ervaren, maar ik krijg veel meer respons ‘offline’ dan ‘online’ op mijn video’s. Dat vind ik best opmerkelijk en zal vast iets te maken hebben met betrokkenheid en de kracht van video!

Voorbeeld van een Marketing Prikkel vlog; Zakelijk bloggen en vloggen

Wat is volgens jou het belang van video in de toolkit van b2b marketing collega’s?

Door zakelijk te vloggen geef je je bedrijf een gezicht. Of gezichten. Letterlijk dus. Daar bouwen mensen veel sneller een band mee op, dan met logo’s of gebouwen. Het creëert ook sneller betrokkenheid, dankzij de kracht van het authentieke, volgens mij. De opsmuk kun je achterwege laten en mensen zien graag andere mensen, in plaats van perfectie. Juist in b2b. Een ideale contentvorm ook voor ‘employee advocacy’ en ‘inbound recruitment’ dus!

De opsmuk kun je achterwege laten en mensen zien graag andere mensen, in plaats van perfectie.

Maar je kunt ook consequent bouwen aan je thought leadership door keer op keer te ‘bewijzen’ dat je weet waar je het over hebt, bijvoorbeeld in de vorm van statische vlogs, zoals mijn marketingprikkels, of door al vloggend een rondleiding te geven of klantinterviews te filmen.

Ook draagt het bij aan het behalen van je commerciële doelstellingen, bijvoorbeeld door de inzet van testimonials, best practises, instructievideo’s, demo-video’s etc.

Als je ziet dat de meeste zakelijke social media organisch voorrang geven aan (native) video, dan kun je er eigenlijk ook niet meer omheen. Tenslotte houdt de ene mens meer van lezen en de andere meer van kijken. Door video toe te voegen aan je toolkit, bied je ieder wat wils!

Welke tips heb je voor collega’s die met video’s en korte vlogs aan de slag willen?

De drempel om te beginnen is wellicht hoog, maar ik krijg van deelnemers aan mijn workshops zakelijk vloggen regelmatig terug dat ze zelfs bij de eerste (stuntelige) video’s al heel veel enthousiaste reacties krijgen. Daar is dus de gunfactor z’n werk prima aan het doen. Als het perfect moet zijn, dan publiceer je nooit. Begin dus gewoon en maak vlieguren.

Voor je begint is het handig om steeds drie zaken in je achterhoofd te houden;

1. De kunst van een krachtige boodschap zit ‘m in het weglaten. Beperk je tot de essentie.

2. Kies de juiste context. Bij video is de perceptie van je boodschap van groot belang.

3. Ga voor relevante inhoud. Lever waarde. Maar dat geldt uiteraard voor alle contentvormen.

Marlene heeft een aantal praktische tips in een Checklist Zakelijk Vloggen gegoten. Die vind je hier: Checklist zakelijk vloggen

Oprichter en hoofdredacteur van b2bmarketeers.nl, het weblog over b2b marketing over Marketing Strategie, Content Marketing, Marketing Automation, CRM, Project Management en Account Based Marketing. Marcel heeft gewerkt bij CRM partners, b2b marketing bureau's en De Efteling als b2b marketeer. Hij is eigenaar van Nanning Marketing , een marketingbureau gericht op resultaatgerichte content marketing voor b2b. Marcel gelooft in wederzijdse groei door het delen van kennis, ervaringen en visie. LinkedIn
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.