Tags: b2b, interview, linkedin, video marketing
Iedere maandag als ik door mijn LinkedIn timeline scroll, zie ik een nieuwe korte video voorbijkomen. Een frisse video met een idee of tip om als b2b marketeer mee aan de slag te gaan. Marlene Dekkers post iedere week trouw zo’n marketing prikkel en genereert hier steeds meer bereik mee. Onlangs heeft ze haar 75ste vlog gepost; tijd om haar aan de tand te voelen over de kracht van korte video’s in b2b marketing.
Je bent gedisciplineerd aan de slag gegaan met korte LinkedIn-videosnacks over b2b marketing. Hoe kwam je op het idee?
Ik zag en ik las al tijden overal dat video een enorme vlucht zou gaan nemen. Nu neem ik dat soort voorspellingen in eerste instantie met een korreltje zout, maar ik geloofde er ergens ook wel in. Bovendien zag ik dat ze in Amerika inderdaad vol inzetten op video, meestal volgen wij dan ook.
De kracht van social media zit âm uiteindelijk toch in het persoonlijke en de verbinding maken. Zeker in b2b, waar de gunfactor zo bepalend is. Geen geschikter medium dan video om dit te bereiken, dus toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben gewoon begonnen.
De kracht van social media zit âm uiteindelijk toch in het persoonlijke en de verbinding maken
Hilarisch om die eerste stuntelige vlogjes nu terug te kijken trouwens. Ik moest duidelijk nog wat overwinnen. Inmiddels heb ik deze week de 75e vlog opgenomen en gaat het er wat relaxter aan toe. Alhoewel het lastig blijft jezelf terug te zien en te horen.
De eerste en tweede video publiceerde ik (vrij toevallig) op maandagochtend op LinkedIn. Tot mijn verbazing kwam in de derde week (waarin ik dus niet op maandag publiceerde) de vraag van iemand uit mijn netwerk waar mijn wekelijkse video bleef⊠Toen besefte ik dat dit echt potentieel had, en werd âKorte maandagmorgenvlog met marketingprikkels publicerenâ mijn dikke stok achter de deur.
Wat is je doel met de korte LinkedIn-video Marketing prikkels?
Het past goed binnen mijn inbound marketingstrategie en mijn doel is engagement creëren. Ik wil waarde bieden aan de mensen in mijn netwerk. Mensen doen zaken met mensen. Door op deze manier tips te delen, blijf ik actief met hen in contact en top-of-mind zodra ze concreet behoefte hebben aan ondersteuning.
Ik wil waarde bieden aan de mensen in mijn netwerk.
Daarnaast wil ik mijn netwerk op een relevante manier uitbreiden. Ik heb daarom gekozen voor deze vorm van informatieve, korte en snackable content. Ik weet niet of andere zakelijk vloggers het ook ervaren, maar ik krijg veel meer respons âofflineâ dan âonlineâ op mijn videoâs. Dat vind ik best opmerkelijk en zal vast iets te maken hebben met betrokkenheid en de kracht van video!
Wat is volgens jou het belang van video in de toolkit van b2b marketing collegaâs?
Door zakelijk te vloggen geef je je bedrijf een gezicht. Of gezichten. Letterlijk dus. Daar bouwen mensen veel sneller een band mee op, dan met logoâs of gebouwen. Het creĂ«ert ook sneller betrokkenheid, dankzij de kracht van het authentieke, volgens mij. De opsmuk kun je achterwege laten en mensen zien graag andere mensen, in plaats van perfectie. Juist in b2b. Een ideale contentvorm ook voor âemployee advocacyâ en âinbound recruitmentâ dus!
De opsmuk kun je achterwege laten en mensen zien graag andere mensen, in plaats van perfectie.
Maar je kunt ook consequent bouwen aan je thought leadership door keer op keer te âbewijzenâ dat je weet waar je het over hebt, bijvoorbeeld in de vorm van statische vlogs, zoals mijn marketingprikkels, of door al vloggend een rondleiding te geven of klantinterviews te filmen.
Ook draagt het bij aan het behalen van je commerciĂ«le doelstellingen, bijvoorbeeld door de inzet van testimonials, best practises, instructievideoâs, demo-videoâs etc.
Als je ziet dat de meeste zakelijke social media organisch voorrang geven aan (native) video, dan kun je er eigenlijk ook niet meer omheen. Tenslotte houdt de ene mens meer van lezen en de andere meer van kijken. Door video toe te voegen aan je toolkit, bied je ieder wat wils!
Welke tips heb je voor collegaâs die met videoâs en korte vlogs aan de slag willen?
De drempel om te beginnen is wellicht hoog, maar ik krijg van deelnemers aan mijn workshops zakelijk vloggen regelmatig terug dat ze zelfs bij de eerste (stuntelige) videoâs al heel veel enthousiaste reacties krijgen. Daar is dus de gunfactor zân werk prima aan het doen. Als het perfect moet zijn, dan publiceer je nooit. Begin dus gewoon en maak vlieguren.
Voor je begint is het handig om steeds drie zaken in je achterhoofd te houden;
1. De kunst van een krachtige boodschap zit âm in het weglaten. Beperk je tot de essentie.
2. Kies de juiste context. Bij video is de perceptie van je boodschap van groot belang.
3. Ga voor relevante inhoud. Lever waarde. Maar dat geldt uiteraard voor alle contentvormen.
Marlene heeft een aantal praktische tips in een Checklist Zakelijk Vloggen gegoten. Die vind je hier: Checklist zakelijk vloggen
Aanbevolen artikelen rondom dit thema
Bedrijven lopen achter in digitalisatie B2B klantloyaliteit
Bedrijven lopen achter in digitalisatie B2B klantloyaliteit
Meer uit je database halen: B2B klanten succesvol segmenteren
Klantsegmentatie: Door het verdelen van leads en/of klanten in kleinere groepen wordt een gerichtere en efficiëntere communicatie mogelijk.
Waarom de rol van de e-commerce manager verdwijnt
De term multichannel is al hopeloos verouderd. Multichannel suggereert namelijk dat online een âapartâ kanaal is. En E-commerce Managers dan?
4 tips om bestelfouten en e-commerce retouren te verminderen
Wat kun je doen om online bestelfouten en retouren te verminderen? In deze blog vind je 4 cruciale tips om deze te voorkomen in e-commerce
Patrick van Zandwijk: “Kennis delen is de sleutel tot het groeien van je B2B-bedrijfâ
âIk vind B2B-marketing uitdagender, B2C-marketing is toch wat 'makkelijk'. Rond B2B-marketing zit veel meer complexiteit.â
Is er nog onderscheid tussen B2B en B2C bij online marketing?
Wat is het onderscheid tussen B2B en B2C bij online marketing in e-commerce?
We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.