Rita Verdonk mist Het Nieuwe Werken

door Marcel Nanning | Last Updated:   11 januari 2024

Gepubliceerd in 2011. Update in 2024

het nieuwe werken

Weet je nog? Dat mevrouw Verdonk met haar partij TON steeds mikte op het fileprobleem? Maanden lang hield ze de kiezer een worst voor want ze zou samen met haar achterban een oplossing zoeken voor herkenbare fileprobleem en deze oplossing aan het Nederlandse volk presenteren. We hebben die oplossing nooit gehoord, ik niet in ieder geval en Rita is weg uit de politiek.

Het lijkt er echter op, dat we de oplossing al lang in gang hebben gezet. Want er is geen betere oplossing voor het fileprobleem als Het Nieuwe Werken (HNW). Het is inmiddels vaak zat aangetoond; er is genoeg asfalt, we willen er echter allemaal op hetzelfde moment overheen. Tjah, dan kom je wel in files terecht. Minder files is 1 positief aspect van HNW, zo zijn er veel meer te noemen. Maar waar ligt nu de valkuil?

Structuur & Regelmaat

Het Nieuwe werken heeft gevolgen op meerdere dimensies zoals technologisch, facilitair, organisatiekundig, sociologisch en cultureel. We zien vraag en aanbod (werkgever/medewerker, klant/leverancier) als het ware beter op elkaar aansluiten. Er ontstaan ook verschuivingen in de ethiek en in de klassieke structuren die we kennen. Vandaag kopt De Telegraaf: “Nederlander werkt dag en nacht”.

Uit een internationaal onderzoek van Regus blijkt dat meer dan 1/3 van de Nederlanders meer dan 8 uur per dag werkt. Of in elk geval; dat het zo voelt. En dat de tijden waarop men werkt veranderen. Ook vervaagt de grens tussen zakelijk en privé. Wellicht ligt daar juist een valkuil. Mensen hebben toch ook de behoefte om innerlijke rust te bewaren en bepaalde structuren te blijven omarmen.

Werk ethos

Mensen zijn van naturen ‘gewoonte dieren’. Structuur en zekerheid zijn mede bepalend voor je algemene veiligheidsgevoel. Op zich is het prima dat je op je werk af en toe een belletje pleegt voor een privĂ© aangelegenheid. En andersom; dat je in de avonduren nog even een rapportje uitwerkt omdat je ‘s-middags op de kinderen hebt gepast. De grens van het acceptabele is echter vaag. En dan doel ik vooral op de grens voor jezelf, laten we zeggen; je innerlijke balans.

Hebben we tijdens de coronacrisis niet geleerd dat we het prima kunnen? Het thuiswerken heeft in die periode een enorme vlucht genomen en in de meeste gevallen hebben organisaties het goed gedaan.

Trots op Het Nieuwe Werken

Ik ben erg benieuwd hoe HNW zich verder zal ontwikkelen en of de behoefte aan structuur niet teveel verstoord raakt. Ik geloof in de kracht van het collectief en de nivellerende werking die daar vanuit gaat. Er ontstaat vast een gulde middenweg, zoals dat altijd gaat. Misschien praten we over een paar jaar wel over HSNW ofwel, “Het Gestructureerde Nieuwe Werken”.

En, misschien komt Rita Verdonk dan terug in de Politiek met haar partij TON, wat dan staat voor: Trots Op het Nieuwe werken.

Oprichter en hoofdredacteur van b2bmarketeers.nl, het weblog over b2b marketing over Marketing Strategie, Content Marketing, Marketing Automation, CRM, Project Management en Account Based Marketing. Marcel heeft gewerkt bij CRM partners, b2b marketing bureau's en De Efteling als b2b marketeer. Hij is eigenaar van Nanning Marketing , een marketingbureau gericht op resultaatgerichte content marketing voor b2b. Marcel gelooft in wederzijdse groei door het delen van kennis, ervaringen en visie. LinkedIn
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.