Veilig werken in een kantooromgeving: praktische tips

door Redactie | Last Updated:   22 mei 2023

In een kantooromgeving spenderen medewerkers veel tijd met overleggen en het uitvoeren van hun taken. Het waarborgen van de veiligheid op de werkplek zou prioriteit moeten zijn voor iedere werkgever. Wat is er ten slotte belangrijker dan de gezondheid als het welzijn van de medewerkers. In dit artikel nemen we een aantal tips met je door voor het bevorderen van een veilige werkomgeving.

#1. Zorg voor de juiste BHV protocollen

Een goed georganiseerd bedrijf heeft adequaat opgeleide bedrijfshulpverleners (BHV’ers) in dienst. Deze BHV’ers zijn getraind om te reageren op noodsituaties, kunnen eerste hulp verlenen en hebben kennis over brandbestrijding en evacuatieprocedures. Zorg ervoor dat je kantoor de juiste BHV-protocollen heeft opgesteld en dat alle werknemers op de hoogte zijn van de juiste procedures in geval van een noodsituatie. Plan regelmatig oefeningen en herhalingscursussen om de bekwaamheid van de BHV’ers te waarborgen.

EHBO training

#2. Bied de juiste EHBO-trainingen aan

Naast BHV-protocollen is het ook belangrijk om werknemers te voorzien van basiskennis van EHBO. Dit stelt hen in staat om snel en effectief te handelen bij kleine verwondingen of medische noodgevallen die zich op de werkplek kunnen voordoen. Organiseer een EHBO-cursus en moedig werknemers aan om deel te nemen, zodat ze bekwaam worden in het verlenen van eerste hulp wanneer dat nodig is.

ergonomisch veilig werken kantoor

#3. Zorg voor een ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek draagt bij aan het voorkomen van gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door langdurig zitten of een verkeerde houding. Zorg ervoor dat de werkplekken zijn uitgerust met verstelbare bureaus en stoelen, zodat werknemers hun werkplek kunnen aanpassen aan hun individuele behoeften. Ook voor de thuiswerkplek heeft de werkgever een verantwoordelijkheid, zoals omschreven in de zorgplicht rondom vitaal thuiswerken.

Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers gefaciliteerd worden en de ruimte ervaren om regelmatig te bewegen en korte pauzes te nemen om de spanning op spieren en gewrichten te verminderen.

#4. Train medewerkers in veilig werken

Het is belangrijk om werknemers bewust te maken van de risico’s die gepaard gaan met langdurig zitten en een gebrek aan lichaamsbeweging. Moedig hen aan om regelmatig op te staan, te strekken en kleine oefeningen te doen om de bloedsomloop te stimuleren en de spieren actief te houden.

Bovendien moeten werknemers worden opgeleid over het belang van het instellen van hun werkplek, zoals de juiste hoogte van het bureau en de stoel, en het gebruik van ergonomische hulpmiddelen zoals polssteunen en monitorstandaarden.

💡Extra tip: plaats op een aantal plaatsen op kantoor instructies (een infographic of een video via een QR-code) voor het instellen van de werkplek.

#5: Zorg voor een vertrouwenspersoon en/of discreet meldpunt

Een veilige werkomgeving omvat niet alleen fysieke veiligheid, maar ook psychologisch welzijn. Het is belangrijk om een vertrouwenspersoon of discreet meldpunt beschikbaar te stellen voor werknemers. Dit biedt hen de mogelijkheid om eventuele zorgen, problemen of klachten in vertrouwen te bespreken. Een open communicatiecultuur en het creëren van een gevoel van vertrouwen dragen bij aan het welzijn van de werknemers en het oplossen van mogelijke problemen voordat ze escaleren.

Start vandaag met een veiligere kantooromgeving!

Veilig werken in een kantooromgeving is van groot belang voor zowel werkgevers als werknemers. Door de juiste BHV-protocollen te implementeren, werknemers te voorzien van EHBO-training, te zorgen voor ergonomische werkplekken, het trainen van medewerkers in veilig werken en het bieden van een vertrouwenspersoon of discreet meldpunt, kan een bedrijf een veilige en gezonde werkomgeving creëren. Het bevorderen van veilig werken in een kantooromgeving heeft niet alleen voordelen voor de individuele werknemers, maar draagt ook bij aan de productiviteit en het succes van het bedrijf als geheel.

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.