Personeelsbinding: Talent binnenhalen en -houden

door Redactie | Last Updated:   9 december 2022

Tags:

In een tijd waarin haast elke organisatie kampt met personeelstekort is het zaak om de mensen die je hebt aan je te binden en je onderneming aantrekkelijk te maken voor nieuwe instroom. Zorg dus dat jouw bedrijf nét wat meer te bieden heeft. Daarbij hebben we het niet over de hoogte van het inkomen, maar meer over een goede bedrijfssfeer en waardering voor het personeel. Maar, hoe doe je dat? Gebruik onderstaande tips om jouw medewerkers binnen te halen en te houden. Lees onze tips over personeelsbinding!

Wat is personeelsbinding?

Personeelsbinding is het inzetten van activiteiten om de relatie van medewerkers met de organisatie te versterken met als doel deze te behouden en als ambassadeur te laten fungeren voor het bedrijf. Goed werkgeverschap, het tonen van waardering, arbeidsvoorwaarden en andere activiteiten dragen hier aan bij.

We nemen aan aantal elementen door die belangrijk zijn voor het binden van personeel aan organisaties.

Waardering

Waardering voor je personeel; het is iets waar steeds meer aandacht voor komt. Een schouderklopje, een complimentje of even vragen naar de situatie thuis; zo eenvoudig is het geven van een beetje extra aandacht en waardering. Maar denk ook eens aan een leuk extraatje om te laten zien dat je als werkgever tevreden bent over iemands inzet en prestatie. Hebben je medewerkers hard gewerkt om een deadline te halen? Stuur ze bijvoorbeeld een leuk presentje personeel bij Happibox! Jouw mensen ontvangen de gift gewoon in de brievenbus: blijheid in een doosje!

Teambuilding en een goede bedrijfssfeer

Een goede bedrijfssfeer is van essentieel belang. Het moet bij jou op de werkvloer gezellig én professioneel zijn. Organiseer periodieke bedrijfsuitjes voor teambinding en een weekafsluiting, zodat collega’s elkaar ook persoonlijk leren kennen. Een goede briefing aan het begin van een project, dag of zelfs week is eveneens een perfecte manier om de collegialiteit en workdrive te stimuleren.

Je personeel betrekken voor personeelsbinding

Getalenteerd en adequaat personeel; dat is wat het verschil maakt voor een succesvolle onderneming. Als organisatie wil je dus talent binnenhalen én -houden. Dit doe je door je mensen vanaf het begin te betrekken op de volgende manieren:

1.      Investeer tijd en geld in een gedegen selectieprocedure.

Met een goed selectie- en assessmentproces  haal je eerder een medewerker binnen die echt past bij de functie, organisatie en het team.

2.      Onboarding

Zorg voor een soepele welkomstprocedure en inwerkperiode. Ken je nieuwe werknemer een buddy of mentor toe die het bedrijf en bedrijfscultuur goed kent. Een goed begin is tenslotte het halve werk!

3.      Geef aandacht aan sterke eigenschappen en kwaliteiten

Laat je werknemer opbloeien en groeien door te focussen op diens sterke kanten en kwaliteiten en haal zo de ‘tacit knowledge’, ofwel de verborgen kennis van die persoon naar boven.

4.      Stimuleer groei en beloon ambitie

Wat zorgt ervoor dat iemand daadwerkelijk solliciteert naar een bepaalde functie? Een belangrijke factor is de mogelijkheid voor ontwikkeling binnen de organisatie. Geef je werknemers dus de kans om zich te ontwikkelen en hogerop te komen.

5.      Vier succes samen

Door samen successen te vieren, laat je jouw personeel voelen dat ze deel uitmaken van je onderneming én het succes daarvan. Vertel je mensen wanneer ze daartoe hebben bijgedragen en complimenteer ze daarover.

6.      Luister naar de wensen van je werknemers

Ook dit is een punt van essentieel belang. Wanneer een werknemer het gevoel heeft  gehoord te worden, zal hi zich meer verbonden voelen met een organisatie. Maak bijvoorbeeld een combinatie van thuis- en op kantoor werken mogelijk, zodat een medewerker zijn/haar dag optimaal kan invullen.

7.      Laat je mensen meedenken

Als werkgever ben je de aangewezen persoon om beslissingen te nemen en draag je de eindverantwoordelijkheid voor de koers van je organisatie. Jouw medewerkers beschikken echter over een schat aan informatie: over de klanten, relaties, het reilen en zeilen binnen je onderneming. Laat ze daarom meedenken, want hun visie en (soms verrassende) ideeën zijn goud waard. Je medewerkers zijn zo meer betrokken en voelen zich gezien.

Waardering, teambuilding en je personeel betrekken; het zijn drie belangrijke factoren om talenten binnen te halen en te houden.

Kortom, essentieel voor een succesvolle bedrijfsvoering! 

Foto door Monstera

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.