Tips voor succesvolle e-mailmarketing in 2024

door Redactie | Last Updated:   24 april 2024

Ondernemers vragen zich soms af of e-mailmarketing in 2024 nog relevant is. Dit is een terechte vraag, want er zijn in deze tijd natuurlijk veel meer marketingmogelijkheden en sommige vinden dit dan ook een ouderwetse marketingvorm. Maar toch kan e-mailmarketing nog goed werken. Tenminste, als je de juiste technieken gebruikt. 

1. Check eerste de regels 

Je krijgt dagelijks ongetwijfeld veel spam in je inbox en dat is hartstikke vervelend. Je mag mensen niet zomaar een mail sturen en het is ook verre van effectief. E-mailmarketing mag volgens de wet alleen bij klanten die zich bijvoorbeeld hebben ingeschreven voor je nieuwsbrief. 

En zelfs je klanten mag je niet zomaar een mail sturen, want daar moeten ze eerst toestemming voor verlenen. Daarnaast zijn er nog meer privacyregels en voordat je met e-mailmarketing begint, is het relevant om die regels goed door te lezen. Anders kun je met flinke boetes van het AVG te maken krijgen. 

Heb je alle regels goed doorgenomen? Dan heb je nog goede e-mail hosting nodig. Bij mijn.host leveren ze een uitstekende service en de hosting is ook groen! 

2. Personalisatie op maat

In 2024 draait alles om hyperpersoonlijke ervaringen. Gebruik geavanceerde segmentatie en gedragsgegevens om e-mails aan te passen op basis van de specifieke interesses en behoeften van ontvangers. Door relevante content aan te bieden die aansluit bij hun individuele voorkeuren, vergroot je de betrokkenheid en conversie.

3. Interactieve content

Maak e-mails boeiender door interactieve elementen toe te voegen, zoals quizzen, polls of productcarrousels. Interactieve content trekt de aandacht van de ontvanger en moedigt hen aan om actie te ondernemen. Dit resulteert in een hogere betrokkenheid, minder opt-outs en..meer kliks!

e-mailmarketing 2024 mobile

4. Mobielvriendelijkheid optimaliseren

Aangezien steeds meer mensen hun e-mails op mobiele apparaten bekijken, is het essentieel om ervoor te zorgen dat jouw e-mails geoptimaliseerd zijn voor een naadloze weergave op smartphones en tablets. Maak gebruik van responsive design, test een goede weergave op dark mode en tes e-mails regelmatig op verschillende mobiele apparaten en schermformaten.

5. AI-gestuurde automatisering

Hoe kunnen we in 2024 om AI heen als bij e-mailmarketing? Als je er even voor gaat zitten heb je zo een hand vol toepassingen bedacht voor het gebruik van AI in e-mail. Onderwerpregels genereren, AI afbeeldingen maken, designs genereren of onderwerp brainstorms: het kan allemaal met AI.

Maak ook eens gebruik van kunstmatige intelligentie om je e-mailautomatisering te verbeteren. Door AI-gedreven analyses en voorspellende modellen kun je het juiste bericht op het juiste moment naar de juiste persoon sturen, wat resulteert in een hogere betrokkenheid en conversie.

6. Optimaliseer de onderwerpregel

De onderwerpregel is het eerste wat ontvangers zien en bepaalt of ze jouw e-mail openen of niet. Experimenteer met verschillende onderwerpregels en analyseer de prestaties om te ontdekken welke het meest effectief zijn voor de doelgroep. Je zult verbaasd zijn over het verschil tussen je initiele aanname en de effectiviteit in de praktijk.

7. Gebruik krachtige CTA’s

Een duidelijke en overtuigende call-to-action (CTA) is essentieel om de gewenste actie van ontvangers te stimuleren. Zorg ervoor dat de CTA opvalt, beknopt is en rechtstreeks verband houdt met het doel van de e-mail.

e-mailmarketing design 2024

8. Minimalistisch ontwerp

Houd het e-mailontwerp leesbaar en eenvoudig, met de nadruk op heldere, scanbare inhoud en aantrekkelijke visuele elementen. Te veel afleiding kan de boodschap vertroebelen en de aandacht van de ontvanger afleiden van de belangrijkste inhoud.

9. Social proof integreren

Voeg social proof toe aan e-mails door klantrecensies, testimonials, cases of gebruikersinzichten op te nemen. Daarmee versterkt je het vertrouwen van de ontvanger in je merk en verhoog je de kans op conversie.

10. A/B-testen

Voer regelmatig A/B-tests uit om de effectiviteit van verschillende elementen van je e-mails te vergelijken, zoals onderwerpregels, teksten, afbeeldingen en CTA’s. Door continu te testen en te optimaliseren, kun je de prestaties van e-mailcampagnes maximaliseren.

11. Biedt waarde

Bied ontvangers waardevolle content die aansluit bij de interesses en behoeften van de doelgroep. Of het nu gaat om educatieve artikelen, exclusieve aanbiedingen of nuttige tips, zorg ervoor dat elke e-mail een toegevoegde waarde biedt voor de ontvanger. Gebruik je buyer persona’s om jouw e-mails hieraan te toetsen.

12. Segmentatie verfijnen

Verfijn uw segmentatiestrategieën op basis van gedetailleerde demografische, gedrags- en voorkeursgegevens. Door de doelgroep nauwkeurig te segmenteren, kun je gerichtere en gepersonaliseerde berichten verzenden die beter aansluiten bij de interesses en behoeften van de ontvangers. Als dit niet kan met jouw e-mailmarketing software kan het vast met jouw CRM-software.

e-mailmarketingstatistieken 2024

13. Monitoring en analyse

Houd de prestaties van e-mailcampagnes nauwlettend in de gaten en analyseer regelmatig de verzend-, open- en klikstatistieken. Gebruik deze inzichten om te identificeren wat goed werkt en wat verbeterd kan worden, en pas de strategie dienovereenkomstig aan voor continue optimalisatie.

14. Het belang van krachtige berichten en het juiste schrijfniveau

Als je een e-mailbericht naar je klanten stuurt, dan moet je niet om de hete brei heen draaien. De berichten moeten krachtig zijn en in klare taal geschreven. Als je een groot publiek wilt bereiken, dan doe je er goed aan om in taalniveau B1 te schrijven. Bij dit taalniveau gebruik je niet onnodig moeilijke woorden en maak je korte zinnen die goed leesbaar zijn.

15. Gij zult niet spammen 

Bij spammen denk je misschien aan die vage mails die je dagelijks in je inbox krijgt, maar sommige bedrijven spammen ook onbewust. Wanneer je als bedrijf een nieuw product op de markt hebt gebracht, dan wil je daar natuurlijk alles over vertellen. Of wanneer je geweldige diensten verleent, of aantrekkelijke cursussen geeft. 

Goede e-mailmarketing is echter gericht op kwaliteit en niet kwantiteit. Je kunt beter om de twee weken een krachtige mail sturen in plaats van elke dag een mail die je klanten waarschijnlijk toch niet lezen. Je moet beseffen dat elk bedrijf dagelijks gigantisch veel mails in de inbox krijgt, dus je valt meer op als je heel sporadisch een mail stuurt. 

Final thought

Door de juiste technieken toe te passen, zoals personalisatie, interactieve content en mobielvriendelijkheid, kun je de betrokkenheid en conversie van e-mailcampagnes maximaliseren. Blijf de regels naleven, waardevolle berichten leveren en de strategie voortdurend optimaliseren op basis van monitoring en analyse. Met deze aanpak kunt je e-mailmarketing effectief inzetten als een waardevol onderdeel van uw algehele marketingstrategie in 2024 en verder.

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.